Het juiste kattenvoer voor iedere leeftijd

Geschreven door
minuten leestijd

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

De leeftijd van je kat is een belangrijke factor bij het maken van de juiste keuze voor een kattenvoer.  Of je kat nu een kitten of senior is, je wilt een kattenvoer geven dat de optimale verhouding van voedingsstoffen bevat voor een lang en gezond leven.

Waar moet je op letten bij het kiezen van kattenvoer? Kijk allereerst naar de leeftijd die op de verpakking vermeld staat en of die past bij de leeftijd van je kat. In elke levensfase heeft je kat andere voedingsstoffen nodig. Het is belangrijk om een voeding te kiezen die aansluit bij het energieniveau, de stofwisseling en andere basisbehoeften. Soms kan het lezen van een etiket moeilijk zijn, daarom hebben we alle levensfasen en bijbehorende behoeften voor je op een rijtje gezet.

Het juiste voer voor pasgeboren kittens (geboorte tot 4 maanden oud)

Pasgeboren kittens blijven ongeveer de eerste acht weken bij hun moeder, want ze hebben moedermelk nodig om hen te helpen groeien en ziekten te bestrijden, waarvoor hun immuunsysteem nog geen antistoffen heeft aangemaakt. In deze periode doen ze niet veel meer dan drinken en slapen.

Als je kitten minstens acht tot negen weken oud is, is ze klaar om af te wennen van de moedermelk en met jou mee naar huis te gaan. Als ze is gespeend en klaar om mee naar jouw thuis te gaan, zal je meteen ontdekken dat ze een energiebom vol levenslust is. In deze fase bestaat de routine van een kitten uit eten, slapen en rennen als een gek en dit iedere keer opnieuw. Ze hebben de juiste voedingsstoffen nodig om hun tomeloze energie te behouden.

Nu ze niet meer bij haar moeder is, ga je kittenvoer geven. Een kittenvoer bevat vetzuren, zoals DHA (een vaak gebruikte bron van deze voedingsstof is visolie), foliumzuur en taurine. Taurine is een aminozuur dat helpt bij de vitale ontwikkeling van het immuunsysteem en het spijsverteringssysteem en de werking van het hart en de kwaliteit van het gezichtsvermogen ondersteunt. Eiwit is een ander belangrijk bestanddeel van kittenvoer en is afkomstig van verschillende bronnen, zoals vlees en granen.

Kittens groeien verbazingwekkend snel (deze fase komt overeen met de eerste tien jaar van een mensenleven) en hebben energie nodig om het tempo te kunnen bijbenen. Het is belangrijk dat deze voedingsstoffen altijd in de juiste hoeveelheden aanwezig zijn, om er zeker van te zijn dat ze de beste kans krijgen om gezond op te groeien. Hill’s Science Plan Kittenvoer bevat alle bovenstaande ingrediënten, zodat ze de beste start van hun leven krijgen en hun volle potentieel kunnen bereiken.

Voer voor je volwassen kat (1-6 jaar)

Wees niet verbaasd als het gedrag van je pluizenbol verandert naarmate ze haar eerste verjaardag nadert. Ze begint aan de puberteit en daarna gaat ze door naar de volwassenheid, levensfasen die overeenkomen met een mensenleeftijd van 12-27 (junior) en 28-40 (volwassen).

Technisch gezien beschouwen we katten van 1 tot en met 6 jaar als volwassen. Maar de leeftijd bepaalt niet hoe actief je kat zal zijn. Veel katten zijn ook nog zeer levenslustig nadat ze tien zijn geworden. Daarom is het activiteitsniveau belangrijk bij het kiezen van de juiste voeding voor je junior of volwassen kat. Een gemiddelde kat heeft voldoende voeding nodig om haar dagelijkse activiteiten te doen. Is je kat echter extreem actief en rent ze uren rondjes door het huis, dan heeft ze meer calorieën nodig om dit in stand te houden. Ligt je kat graag de hele dag te luieren in de zon, dan heeft ze zorgvuldig afgewogen porties voer nodig om haar slank te helpen houden. Bespreek het activiteitsniveau met je dierenarts. Zij kunnen je helpen bepalen of je kat meer of minder calorieën nodig heeft.

Volwassen katten hebben de juiste hoeveelheid vetten en eiwitten in hun maaltijden nodig, en daarnaast andere voedingsstoffen zoals taurine. Met een product van Hill's Science Plan geef je je kat een gebalanceerde voeding die past bij de levensfase, grootte en het activiteitsniveau. Dit kattenvoer is ook verkrijgbaar in varianten voor specifieke behoeften, zoals binnenkatten, haarballen, gevoelige spijsvertering en light-producten . 

Voer voor oudere  katten (7+ jaar)

Katten in deze categorie worden steevast in de middelste levensfasen geplaatst. In mensenjaren zouden ze tussen de 40 en 70 jaar oud zijn. Hoewel je kat geen midlifecrisis zal doormaken, kunnen ze wel wat kieskeuriger worden met eten en moet je ervoor zorgen dat ze de voedingsstoffen krijgen die ze nodig hebben, terwijl ze ook voldoende vocht binnen krijgen. Zorg er altijd voor dat er schoon, vers water voor je kat klaarstaat.

Dit is ook een tijd in het leven dat de voedingsbehoeften van je kat veranderen, om medische redenen of gewoon omdat ze ouder wordt. In sommige gevallen kan te veel of te weinig van een ingrediënt de gezondheid beïnvloeden. In deze fase wil je het gewicht van je kat goed in de gaten houden. Als je kat minder actief is, kan ze overgewicht of obesitas ontwikkelen. Ga op zoek naar een voeding die rekening houdt met de veranderende voedingsbehoefte van een middelbare of oudere kat, zoals Hill's Science Plan Senior Vitality Kattenvoer of Hill’s Science Plan Mature Adult Kattenvoer. Door te letten op de calorie-inname houd je niet alleen het gewicht op een gezond niveau, het vermindert ook het risico op ziekten, zoals nieraandoeningen, bepaalde vormen van kanker en artrose.

Voer voor senior katten (15 jaar en ouder)

In haar gouden jaren kan je trouwe viervoeter beginnen meer aandacht van je te vragen, meer affectie te tonen en minder actief te worden. Als haar gedrag verandert, veranderen de voedingsbehoeften ook.

Net als bij het voer voor volwassen katten, zou senior kattenvoer weinig calorieën en vezels mogen bevatten. Een ander probleem bij oudere katten is ondergewicht. Hill's Science Plan Senior 11+ voor katten is samengesteld met de juiste balans van noodzakelijke ingrediënten voor oudere katten. Een extra voordeel zijn de antioxidanten, die hen helpen gezond te blijven tijdens het verouderingsproces.

Zowel nat- als droogvoer geven je kat de ingrediënten die ze nodig heeft, maar ze hebben allebei hun voor- en nadelen. Oudere katten hebben vaak versleten of ontbrekende tanden, dus hebben ze vaak liever voer dat iets zachter is. Sommige kattenbaasjes proberen een combinatie van de twee of voegen gewoon een beetje natvoer - of zelfs wat vers water - aan de droge brokjes toe. Je kat zal je zeker laten weten wat haar voorkeur is. Met z'n tweeën zullen jullie vast de perfecte maaltijd vinden. Voor meer tips kan je onze blog over droog- en natvoer lezen. 

Vanzelfsprekend zijn er voor elke levensfase van je kat uitzonderingen. Bijvoorbeeld als je kat ziek is, of een specifieke behoefte heeft. In deze gevallen kan je dierenarts je adviseren. De dierenarts kan helpen bij het opstellen van een voerschema dat is afgestemd op de leeftijd en behoeften van je kat, inclusief het aantal maaltijden per dag en wat de beste momenten zijn om te voeren. Het kiezen van het juiste kattenvoer voor jouw kat helpt om haar een gezond leven te geven, of ze nu jong of oud van hart is.

Contributor Bio

Christine O'Brien

Christine O'Brien

Christine O'Brien is schrijfster, moeder en al heel lang kattenbaasje bij wie twee Blauwe Russen de dienst in huis uitmaken. Haar werk verschijnt in Care.com, What to Expect, en Fit Pregnancy, waarvoor ze schrijft over huisdieren, zwangerschap en het gezinsleven. Vind en volg haar op Instagram en Twitter @brovelliobrien.

Dit vind je misschien ook interessant

 • Van kitten naar kat: Een nieuw voer introduceren

  Nu uw kitten bijna een volgroeide kat is, is het de bedoeling dat u haar normale kittenvoer vervangt voor wat meer volwassen voer, omdat dit voer beter voorziet in haar behoeften.
 • Katten en stromend water  

  If your cat refuses to drink from her water dish, or sees it more of a toy, learn some different ways you can encourage your cat to drink from a bowl.
 • Het voeren van vis aan katten

  154502253 Discover whether or not feeding fish to your cat has any real benefits. Learn how fish can be properly included into your cat's diet.
 • De waarheid over katten en melk

  Good nutrition is about the right balance of nutrients. Learn more about health issues when feeding a cat food that has an improper nutritional balance from your friends at Hills Pet Nutrition.

Gerelateerde Producten