Smaken en soorten kattenvoer: Vindt mijn kat haar eten lekker?

Gepubliceerd door DR. LACI SCHAIBLE
minuten leestijd

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Katten staan bekend om hun nachtzicht, ongeëvenaarde springvermogen en negen levens, maar hoe kattenvoer voor katten smaakt is minder goed vastgelegd.

Wetenschappers weten dat de smaakpapillen van katten veel minder complex zijn dan die van ons, en dat komt waarschijnlijk door de evolutie. Volgens de stichting Cats Protection behoren katten tot de enige dieren die geen suiker kunnen proeven. Ze schijnen smaakreceptoren te hebben voor zuur, bitter, zout, umami (hartig) en mogelijk vet, samen met een smaak voor iets dat wij niet hebben: adenosinetrifosfaat (ATP). Hoewel onderzoekers dit smaakprofiel niet helemaal begrijpen, lijkt ATP een signaal te zijn voor vlees, omdat het de verbinding is die de energie levert in elke levende cel.

Maar hoe weten we precies hoe kattenvoer smaakt en of ze het wel lekker vinden? Met nat- versus droogvoer, tonijn versus kip, jus versus saus en alle andere keuzes die er zijn, laten we ons eens verdiepen in de verschillende soorten kattenvoer en enkele van de mogelijke voedselvoorkeuren van je kat.

Soorten kattenvoer

Er zijn drie hoofdcategorieën in de winkel verkrijgbaar kattenvoer, elk in een verscheidenheid van smaken:

Droog

Volgens het Merck Veterinary Manual is droogvoer het populairste type commercieel geproduceerd kattenvoer. Dit voer, ook wel brokken genoemd, bevatten over het algemeen ongeveer 90% droge stof en 10% water. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende smaken en speciale formules, zoals een formule voor binnenkatten en een haarbalformule. Sommig droogvoer is samengesteld om tandsteenvorming te helpen voorkomen.

In blik

Kattenvoer in blik bevat ongeveer 70%-80% water en 20%-30% droge stof. Nat kattenvoer kan tot drie dagen in de koelkast worden bewaard, maar blijft niet lang goed als het op kamertemperatuur wordt bewaard. Omdat katten meestal vaak eten op een dag, in plaats van één of twee grote maaltijden, vormt natvoer dat niet wordt opgegeten vaak een korst te op de buitenste delen als het opdroogt, wat het minder lekker en handig maakt, omdat je de bakjes steeds opnieuw moet schoonmaken.

Zacht en vochtig of half-vochtig

Deze soorten kattenvoer zijn wat ze lijken: zachte brokjes die niet droog en kruimelig zijn, maar ook niet nat en klef zoals blikvoer. Ze worden vaak in zakjes geleverd en de verhouding water/droge stof is respectievelijk 25%-40% en 60%-75%. Het voordeel ten opzichte van natvoer is vooral het gemak, omdat het meestal niet gekoeld hoeft te worden en de conserveringsmiddelen de houdbaarheid garanderen.

Voedselvoorkeuren voor katten

  • Smaken: Hoewel er voor kattenvoer smaken beschikbaar zijn die zelfs de meest kieskeurige kat waardeert, van zeevis en tonijn tot konijn of kip en meer, is de eigenlijke smaak voor katten misschien minder belangrijk dan de voeding. Zoals gerapporteerd in het Animals journal, gaan katten vaak op zoek naar voer dat goed is voor hun algehele gezondheid, in plaats van dat ze vooral naar lekker voer zoeken. Toch kun je, voordat je een grote hoeveelheid voer koopt, je dierenarts om monsters vragen of gewoon het kleinste verkrijgbare product kopen om te zien wat je kieskeurige kat ervan vindt.
  • Textuur/formulering: Wat natvoer versus droogvoer betreft, lijken sommige katten de voorkeur te geven aan zachter en natvoer (of halfvochtige brokjes), hoewel dit wordt beïnvloed door wat zij van jongs af aan te eten hebben gekregen. Het is heel gebruikelijk dat katten geen natvoer eten dat de hele dag buiten de koelkast heeft gestaan en is opgedroogd. In het algemeen zijn alle katten (en honden) uniek, en zullen zij hun eigen voorkeur hebben.
  • Temperatuur: Volgens Cook's Illustrated hebben wetenschappers ontdekt dat eiwitten in de menselijke smaakpapillen nogal temperatuurgevoelig zijn, en veel beter presteren bij warme (maar niet te hete) temperaturen. Dit betekent dat voedsel veel smakelijker lijkt wanneer het wordt verwarmd. Hoewel deze studie met een beperkt onderwerp alleen betrekking heeft op mensen, kan deze mogelijk ook van toepassing zijn op de kattenwereld. Wanneer voedsel wordt verwarmd (ongeacht wie het eet) komen er geurmoleculen vrij die verspreid worden, waardoor de aantrekkingskracht verder toeneemt. Als je besluit de maaltijd van je kat op te warmen, verwarm dan het voer slechts kort en controleer altijd of de algehele temperatuur niet te hoog is voordat je het geeft.
  • Supplementen en toppingen: Hoewel vloeibare supplementen of poedertoppingen hun plaats hebben, vooral als een kat aan een chronische ziekte lijdt en niet graag eet, is het over het algemeen het beste om deze voedingsadditieven te vermijden. In de handel verkrijgbare levensmiddelen zijn qua voedingswaarde al uitgebalanceerd. Een teveel aan voedingsstoffen is een veelvoorkomend probleem en kan even schadelijk zijn als een tekort. Als je toch een voedingsadditief wilt gebruiken, is het een goed idee om eerst met je dierenarts te overleggen.

Vragen aan je dierenarts over de voorkeur voor kattenvoer

Je kunt je dierenarts verschillende vragen stellen om je te helpen het meest geschikte voer voor je kat te kiezen. Het is een goede gewoonte om bij elke afspraak met je dierenarts de maaltijdkeuzes door te nemen, ongeacht of het om welzijn of een aandoening gaat. Hier zijn enkele vragen die je je dierenarts kunt stellen:

  • Houdt mijn kat van de smaak van zijn eten?
  • Heeft u specifieke voedingsaanbevelingen op basis van de levensstijl van mijn kat of toekomstige gezondheidsrisico's?
  • Ziet u een indicatie voor een verandering in het soort voedsel dat mijn kat eet op basis van het onderzoek of de labresultaten? (Jaarlijkse onderzoeken en laboratoriumonderzoeken zijn geweldige hulpmiddelen om trends in de gezondheid van je kat te volgen, waardoor dierenartsen ziekten eerder kunnen opsporen)
  • Heeft mijn kat over- of ondergewicht?
  • Heeft mijn kat een huidaandoening? Tandproblemen? Maagdarm- of urineproblemen? Voedselallergieën?

Al met al is er geen uniforme voeding, textuur of smaak voor onze eigen kat en geen enkele manier om precies te weten hoe kattenvoer voor katten smaakt. Probeer niet alleen monsters uit om de individuele voedingsvoorkeuren van je kat te achterhalen, maar raadpleeg ook je dierenarts voor advies over de keuze van het beste kattenvoer. Het gezegde "je bent wat je eet" geldt ook voor onze katachtige familieleden, want door de juiste voeding te kiezen kan je kat langer en gezonder leven.

Over de auteur

Dr. Laci Schaible

Dr. Laci Schaible

Dr. Laci Schaible is een dierenarts voor kleine dieren, ondernemer en een veterinaire journalist. Ze woont in het zonnige Sarasota, Florida, met haar zoon, 's werelds grootste poedel en twee zindelijke katten.

 

Gecontroleerd door Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA en Brana Bonder, B.S, M.S

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde producten