Natvoer of brokjes: wat is beter voor je kat?

Geschreven door
minuten leestijd

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Pour lire cet article en français, cliquez ici.

 

Als je net een kat of kitten in huis hebt, is het soms lastig te kiezen tussen natvoer of droogvoer. Zowel natvoer als droogvoer zijn uitstekende bronnen van voedingsstoffen en sommige huisdiereigenaren kiezen ervoor het allebei te geven. Er zijn voordelen aan beide soorten voer. Hieronder volgt een overzicht om je te helpen kiezen wat het beste is voor jouw kat.

De voordelen van natvoer

Natvoer is beschikbaar in kant-en-klare maaltijdzakjes of in blik en katten zijn er dol op. Er zijn verschillende soorten heerlijke smaken en texturen om katten variatie te bieden. Voor katten met gebitsproblemen of die moeite hebben met kauwen, kan natvoer een uitkomst zijn.

Natvoer voorziet katten ook van extra vocht, zodat ze beter gehydrateerd blijven. Toch moeten katten altijd de beschikking hebben over schoon, vers water, ook als je natvoer geeft. Het verhogen van de waterinname wordt bovendien aanbevolen voor katten met bepaalde gezondheidsproblemen, zoals nier- of urinewegaandoeningen. Voor deze katten is klinische blikvoeding een uitkomst vanwege de aanvullende voordelen, zoals een gecontroleerd mineraalgehalte, waar katten met dit soort problemen baat bij hebben.

De voordelen van droogvoer

Kattenbrokken zijn verkrijgbaar in zakken van verschillende formaten, waarvan de inhoud gemakkelijk goed blijft tot de THT-datum, mits ze op een koele en droge plek worden bewaard. Brokjes zijn meestal goedkoper dan natvoer en dus vriendelijker voor de portemonnee. 

Onbeperkt voeren vinden sommige katten erg fijn. Het betekent dat ze beschikken over een voerbak met brokjes waar ze de hele dag door naar behoefte uit kunnen eten. Andere katten schrokken alles direct naar binnen en moeten daarom afgepaste porties krijgen. Gelukkig kun je bij zwaarlijvige of gulzige katten een maatbeker gebruiken om elke portie af te meten. Je kunt de brokjes ook in een voerspeeltje doen om je kattenvriend actief en tevreden te houden.

Een combinatie van natvoer en brokjes

Door nat- en droogvoer te combineren, bied je je kat het beste van twee werelden. Als je de soorten combineert, kun je je kat bijvoorbeeld 's ochtends brokjes geven en 's avonds natvoer. Op deze manier kunnen ze de hele dag van het droogvoer knabbelen en kun je 's avonds voor het slapengaan eventueel opgedroogd natvoer weggooien.

Ook zou je ervoor kunnen kiezen om brokjes met natvoer te mengen, om extra vocht aan elke maaltijd toe te voegen. Als je voor deze optie kiest, moet de niet opgegeten mix wel binnen een paar uur worden weggegooid. Het beheren van de porties blijft ook dan belangrijk, om ervoor te zorgen dat je kat de juiste hoeveelheid voedingsstoffen krijgt om een gezond gewicht te behouden.

De vraag wat beter is, natvoer of brokjes, is dus niet zo eenvoudig te beantwoorden. Elke kat is uniek met haar eigen smaken en voorkeuren. Raadpleeg je dierenarts als je vragen hebt over de keuze tussen natvoer en droogvoer, en laat de smaak van je kleine pluizenbol je naar de juiste keuze leiden.

 

Dit vind je misschien ook interessant

 • Van kitten naar kat: Een nieuw voer introduceren

  Nu uw kitten bijna een volgroeide kat is, is het de bedoeling dat u haar normale kittenvoer vervangt voor wat meer volwassen voer, omdat dit voer beter voorziet in haar behoeften.
 • Het juiste kattenvoer voor iedere leeftijd

  Kun je katten hun hele leven lang hetzelfde voer geven? Nee. In dit artikel lees je hoe de voedingsbehoeften van katten veranderen over de jaren, van kitten tot volwassen tot senior.
 • Katten en stromend water  

  If your cat refuses to drink from her water dish, or sees it more of a toy, learn some different ways you can encourage your cat to drink from a bowl.
 • Het voeren van vis aan katten

  154502253 Discover whether or not feeding fish to your cat has any real benefits. Learn how fish can be properly included into your cat's diet.

Gerelateerde Producten

 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Kattenvoer met Lam

  <p>Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Feline <span class='nowrap'>Optimal Care</span> is speciaal samengesteld om een optimale gezondheid te ondersteunen, met klinisch bewezen antioxidanten, magere eiwitten en meer omega-3 vetzuren.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Kattenvoer met Kip

  Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Feline <span class='nowrap'>Optimal Care</span> is speciaal samengesteld om een optimale gezondheid te ondersteunen, met klinisch bewezen antioxidanten, magere eiwitten en meer omega-3 vetzuren.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Kattenvoer met Tonijn

  <p>Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Feline <span class='nowrap'>Optimal Care</span> is speciaal samengesteld om een optimale gezondheid te ondersteunen, met klinisch bewezen antioxidanten, magere eiwitten en meer omega-3 vetzuren.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Senior 11+ Kattenvoer met Kip

  <p> <strong>Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Healthy Ageing 11+</strong> is samengesteld om gezonde hersenen en nieren bij katten van 11 jaar en ouder te ondersteunen. Met klinisch bewezen antioxidanten, omega-3 vetzuren en L-carnitine.</p><p></p>