Uw kitten inenten - vaccinatie

Published by
Leestijd is minuten

Een kitten die is ingeënt, is een gezonde kitten

Uw nieuwe kitten begint haar leven met een gedeeltelijk natuurlijke immuniteit die zij van haar moeder heeft meegekregen, maar naarmate deze minder wordt moet u haar laten inenten om haar gezond te houden.

Het is absoluut noodzakelijk om uw kitten te laten inenten. Dit beschermt haar tegen levensbedreigende ziekten. De meeste dierenartsen raden een combinatievaccin ('cocktail') aan dat wordt gegeven wanneer uw kitten tussen de 8-9 weken en tussen de 11-12 weken oud is. Hiermee wordt uw kitten tegen 'de drie gevaarlijke ziekten' beschermd:

  • Kattenleukemie

  • Niesziekte

  • Kattenziekte

De exacte timing van de inentingen is afhankelijk van het type vaccin dat uw dierenarts gebruikt. Als algemene regel geldt echter dat u kunt verwachten dat de twee inentingen worden gegeven als uw kitten tussen de 8 en 12 weken oud is.

Na de tweede inenting is het belangrijk om uw kitten binnen en uit de buurt van andere katten te houden. Daarna kan uw kitten weer veilig doorgaan met socialiseren!

Er is een aantal andere inentingen die u kunt overwegen om uw kitten te geven. Hiermee wordt uw kitten beschermd tegen:

  • Chlamydia

  • Rabiës (hondsdolheid)

  • Bordetella (kennelhoest)

Een aantal factoren bepaalt of deze aanvullende inentingen nodig zijn voor uw kitten. U kunt zich hierover het beste door uw dierenarts laten adviseren.

Voorbereiding op de inentingsdag

Niemand is dol op inentingen en katten vormen hierop geen uitzondering. U kunt er echter zeker van zijn dat u, door uw kitten te laten inenten, het allerbeste voor haar doet. Haar niet laten inenten kan haar zelfs haar leven kosten.

Hopelijk hebt u uw kitten al een keer meegenomen naar de dierenarts voor een routinematige gezondheidscontrole zodat uw kitten het gewend is om naar de dierenarts te gaan. U kunt uw kitten het beste transporteren in een stevige kattendraagmand met een dekentje van thuis.

Neem ruim de tijd om naar de dierenarts te gaan, zodat u zich niet hoeft te haasten. En probeer vooral zo kalm mogelijk te blijven. Katten zijn gevoelig en pikken signalen van stress snel op.

Zorg ervoor dat u, zodra u bij de dierenarts bent, uw kat in haar mandje houdt met het deurtje gesloten totdat u aan de beurt bent. Praat met haar en stel haar gedurende het hele bezoek gerust.

Uw kat immuun houden

Om de immuniteit van uw kitten te behouden, heeft zij haar hele leven lang inentingen nodig. Uw dierenarts zal u waarschijnlijk een herinnering sturen, maar het is een goed idee om zelf ook bij te houden wanneer uw kat weer moet worden ingeënt.

Bewijs van inenting

Wanneer uw kitten haar eerste inentingen heeft gekregen, wordt dit genoteerd in het dierenpaspoort dat u van uw dierenarts hebt gekregen. Dit is een belangrijk document dat u op een veilige plek moet bewaren. Als u uw kitten bijvoorbeeld naar een dierenpension wilt brengen, wil men daar een geldig bewijs van inenting zien.

Moet u uw kitten verzekeren?

Over het algemeen, is het een goed idee om uw kitten te verzekeren. Met een beetje geluk hoeft u nooit een claim in te dienen, maar als uw kat ziek wordt of een ongeluk krijgt, kunt u haar laten behandelen zonder u zorgen te hoeven maken over de kosten. En in vergelijking met wat u misschien kwijt bent aan de rekening van de dierenarts, is een maandelijkse verzekeringspremie zeer aantrekkelijk.

Van alle verzekeraars die polissen voor huisdieren aanbieden, is het belangrijk om een polis te kiezen die een levenslange dekking biedt. Sommige verzekeraars bieden namelijk alleen dekking voor een beperkt aantal jaren. En juist wanneer uw kat ouder wordt, neemt de kans op ziekten toe en op dat moment zult u het vangnet van de verzekeraar het hardst nodig hebben.

Vergeet niet om, net als bij alle andere verzekeringen, eerst de kleine lettertjes te lezen voordat u iets ondertekent.

Dit vind je misschien ook interessant

Gerelateerde Producten