Kat en baby 

Geschreven door
minuten leestijd

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Hoe zal uw kat reageren op een nieuwe bewoner in het huis en hoe zorgt u ervoor dat kat en baby met elkaar overweg kunnen? Dierenarts en gedragsdeskundige

Francesca Riccomini

geeft advies over hoe u uw kat kan voorbereiden op een nieuwe bewoner.

Voor veel eigenaren

is hun kat als een familielid en hij heeft daarom dezelfde toegang tot alle middelen die het huis te bieden heeft als de rest van de familie. In kattermen omvat dit menselijke aandacht die vaak beschikbaar is wanneer iemand thuis is. Dus kunnen kat en baby met elkaar overweg?

Middelpunt van de belangstelling

Het is niet ongebruikelijk voor een huisdier om opgevoed en zelfs verwend te worden, om zo de 'baby' van de familie te worden. Dit is prima zolang het past bij het temperament van de kat en iedereen betrokken is, maar er kunnen problemen ontstaan wanneer een echte baby plotseling zijn of haar intrede in het huishouden doet. Deze problemen kunnen ernstig van aard worden indien de kat volwassen is en weinig of alleen negatieve ervaringen heeft met baby's en jonge kinderen, met name gedurende de belangrijke kitten socialisatieperiode tussen de twee en zeven weken. Velen van ons krijgen hun kat wanneer ze allang voorbij dit stadium zijn of hebben niet de mogelijkheid hun piepkleine kittens aan kleine kinderen te introduceren. Hoewel het niet onmogelijk is om dit gebrek aan ervaring later weer goed te maken, is het beter om plannen en voorbereidingen ruim voor de geboorte van een baby te maken.

Verschillende reacties van verschillende katten

Hoe een individuele kat zal reageren op een nieuw familielid hangt van de genetica (ras en ouders evenals soorten), persoonlijkheid en ervaring. Soms is het echter zo dat een individu gewoon geen aanleg heeft om harmonieus en veilig met baby's en jonge kinderen om te gaan. Sommige eigenaren besluiten, na een zorgvuldige afweging van alle aspecten, dat zij niet de verantwoordelijkheid kunnen nemen van het houden van een bepaald huisdier wanneer ze kinderen hebben en dus vinden ze een nieuw baasje voor hun kat dat meer aan zijn behoeften voldoet. Helaas is het besluit om afstand van een huisdier te doen niet altijd even goed doordacht en agressie jegens kinderen of urine sproeien (de onaangekondigde komst van een baby kan dit stimuleren) is geen ongewone reden om katten af te staan. Het is niet altijd mogelijk om zo'n triest resultaat door een preventieve actie te verhinderen, maar het kan vaak voorkomen worden door goed te overleggen en vooruit te plannen.

Leven in harmonie

De volgende twee aspecten moeten in overweging worden genomen om ervoor te zorgen dat uw uitgebreide familie samen gelukkig kan zijn: de omgeving en het huisdier. Uw kat moet zijn eigen bed, voer, waterkom, speeltjes, kattenbak etc. hebben. Hoewel deze ergens moeten worden neergezet op een plek die handig is voor alle mensen in het huis, moeten ze tegelijkertijd ook op de juiste plek staan voor de kat - de kattenbak moet op een plaats staan die privé is, ver weg van zijn eten en plaatsen waar de andere familieleden vaak zijn, zoals de keuken en de gang; de krabpaal moet in de buurt van een externe deur staan of ergens waar de kat zijn grondgebied door middel van krabben al afgebakend heeft. Kies, indien mogelijk, een verhoging waar de kat kan eten en rusten, of een gebied dat kan worden afgesloten met een babyhekje. Dit geeft de kat de kans te ontsnappen aan de toenaderingen van een peuter. Als de huidige locaties van het bed, de kattenbak en andere benodigdheden van uw kat onpraktisch of ongeschikt zullen zijn zodra de baby er is, dan moet u nu al wijzigingen aanbrengen. Het is vooral voor een oudere kat belangrijk dat deze veranderingen geleidelijk worden aangebracht.

Verstopplaatsen

Denk eraan dat katten zich graag verstoppen wanneer ze met iets onduidelijks te maken hebben wat een potentiële bedreiging kan zijn, bij voorkeur in een hoge, donkere, afgelegen plek waaruit ze een goed uitzicht hebben, zodat de situatie in veiligheid kan worden beoordeeld. Dergelijke heiligdommen kunnen eenvoudig worden geleverd door kartonnen dozen op hun kant te leggen, of door iglomandjes bovenop meubels of op een stevige plank. Zorg dat er aan aantal van deze afzonderingen op verschillende plaatsen van uw huis te vinden zijn, maar vooral wanneer u meer tijd met uw baby zult doorbrengen zult u deze plekken moeten aanmoedigen door er goede dekens of smakelijke verrassingen in te leggen.

Geen ingang

Vaak is de kamer die bedoeld is als kinderkamer de kamer waar uw kat altijd vrije toegang toe heeft gehad. Het is raadzaam dit te voorkomen ruim voordat de baby daadwerkelijk zijn of haar intrekt in deze kamer neemt. Spray de gesloten deur en het frame in met Feliway of wrijf met 'gezichtsdoeken' om negatieve reacties wat betreft de verandering te verminderen en om 'barriere frustratie' te voorkomen. Vergeet niet dat binnenkatten meer worden beïnvloed door kleine veranderingen in hun omgeving, grondgebied en levensstijl dan buitenkatten.

Veranderingen in territorium

Het olfactorisch system van katten is zeer gevoelig en geur is een belangrijk communicatiemiddel voor de binnenkat. Een verstoring in de geur van het grondgebied van een kat kan dus grote gevolgen hebben en een huisdier veel verdriet doen. Dit wordt vaak niet herkend, maar verklaart waarom de uitrusting voor de baby, die al voor zijn of haar komst wordt aangeschaft, vaak het slachtoffer van urineren en sproeien is, alsof een kat zichzelf probeert gerust te stellen door de artikelen te 'markeren' met zijn eigen geur op zijn eigen manier.  Feromoon preparaten kunnen daarom ook handig worden toegepast op dergelijke babyspullen, zoals buggies, kinderbedjes en kinderstoeltjes.   Om deze reden is het de moeite waard om alvast zo veel mogelijk alledaagse babyartikelen van vrienden en familieleden te verzamelen, zodat uw kat alvast kan wennen aan de penetrante geur waar hij later mee van doen zal krijgen! Deze stank zal voor ons, met onze slechte geurzintuigen, minimaal zijn, maar kan voor uw kat behoorlijk stressvol en storend zijn. Het naar binnen halen van deze voorwerpen zal, mits dit op een geleidelijke en gecontroleerde manier gebeurt, niet alleen alle negatieve kwaliteiten waarmee ze geassocieerd worden verminderen omdat uw kat hier geleidelijk aan gewend raakt, maar zal u ook helpen om positieve associaties te ontwikkelen door bijvoorbeeld lekker eten voor te schotelen of hem te verwennen met zijn favoriete spel wanneer iets voor het eerst arriveert.

Beloon, speel, voed

Het is de moeite waard om de essentiële 'regel' om 'een huisdier nooit gerust te stellen bij spanning of angst' te onthouden, want dit zal het alleen maar erger maken. Versterk echter wel ontspannen gedrag van uw kat wanneer hij blootgesteld wordt aan een potentiële stressfactor door hem te loven, liefkozen, met hem te spelen of te voeren. Het gehoor van uw kat is, net zoals zijn geurzintuigen, veel beter dan het onze, dus het is de moeite waard om tapes met babygeluiden - huilen, kirren, gillen etc., aanvankelijk op een laag volume, af te spelen. Beloon ook nu het gedrag dat u wilt stimuleren en verhoog alleen het volume geleidelijk als uw kat aangeeft daarmee om te kunnen gaan.

Eerste ontmoetingen

Het is natuurlijk handig om baby's en jonge kinderen op bezoek te laten komen, maar doseer dit wel. Katten kunnen het als overweldigend ervaren wanneer ze geconfronteerd worden met jonge kinderen die hun aandacht aan hen opdringen. Houdt altijd toezicht tijdens zulke ontmoeten en zorg ervoor dat eventuele handelingen altijd rustig en passend zijn. Kinderen mogen nooit worden toegestaan om een kat proberen op te pakken, omdat ze niet sterk genoeg zijn om hem confortabel vast te kunnen houden. Ze moeten leren dat ze het gewicht van een kat moeten ondersteunen door een hand onder hem te houden, zodat zijn voorste pootjes niet blijven bungelen. Bedenk ook dat sommige gewetensvolle kinderen, wanneer hen verteld wordt een kitten of kleine kat niet te laten vallen, onbewust zo hard knijpen dat het dier net zoveel pijn gedaan wordt als het kind dat ruw is en zich er niet om bekommert. Ze kunnen het beste met hem omgaan zonder daarbij hun handen te gebruiken, zoals het spelen met vishengel speelgoed, ballen, of een zaklantaarn tegen de muur, terwijl ze rustig naast de kat zitten of hem zachtjes aaien of verzorgen zolang de kat in kwestie dit niet als opdringerig ervaart. Nogmaals, de ervaring plezierig maken door middel van loven of belonen kan ervoor zorgen dat uw kat positieve associaties heeft met de aanwezigheid van kleine kinderen.   Laat nooit iemand, dus ook geen kinderen, uw kat of kitten aanmoedigen om met hun vingers, tenen of een ander deel van hun lichaam te spelen. Dit kan op een later tijdstip onbedoeld tot schade en soms tot problemen met agressie leiden.

Geleidelijke verandering

Als de relatie met uw kat altijd heel hecht is geweest kan het, zodra de nieuwe baby er is, moeilijk zijn om de tijd te vinden om dezelfde mate van affectie te houden. Het is naar uw kat toe dan ook verstandiger en vriendelijker om de emotionele intensiteit tussen u beiden ruim van tevoren te verminderen. Voorzie uzelf van een nieuw tijdschema en een andere routine voor uw kat waarvan u weet dat u in staat bent om deze in de toekomst te kunnen behouden. Introduceer veranderingen geleidelijk om zo de gevolgen te beperken. Als uw kat gewend is aan uw onverdeelde aandacht voor een groot gedeelte van de tijd, minder dit dan zo ver mogelijk van tevoren. U kunt de periodes van terugtrekking langzamerhand verlengen in een zodanig tempo dat uw kat hier ook mee om kan gaan. Zet aan tot tijden van gestructureerd spelen of verzorgen die passen in uw nieuwe tijdschema en voldoen aan de behoeften van uw kat. Lijkt hij geprikkeld of gestresst, dring dan niet uw aandacht aan hem op omdat hij zo alleen nog maar meer verstoord wordt en zelfs tegen u kan uitvallen.

Gedragsproblemen

Wanneer uw kat bestaande gedragsproblemen heeft waar u al eerder 'mee van doen heeft gehad', dan is het nu tijd om dit op orde te krijgen, omdat dit waarschijnlijk alleen maar zal verergeren met de onrust en ontwrichting die een kleine baby met zich meebrengt. Wanneer uw baby eenmaal geboren is, probeer dan wat tijd voor uw kat te reserveren en houd vast aan zijn vaste routines. Voorspeelbaarheid is erg belangrijk voor katten. Als u simpelweg te druk bent om met de eisen van zowel uw baby als uw kat om te gaan, denk er dan over om vrienden of familie uit te nodigen die hem kennen voor één-op-één speel- of verzorgsessies. Als uw kat probeert weg te rennen van uw kinderen, probeer hem dan nooit te dwarsbomen. Vluchten is de natuurlijke reactie van een kat op iets vreemds. Probeert u hem te beperken, dan zal dit hem stress aanjagen en angst kan overslaan tot agressie als hij zich gevangen voelt en de controle over de situatie verloren heeft.

Thuiskomst van de baby

Dit is vooral belangrijk wanneer u voor het eerst met uw baby thuiskomt. Als u zich aan bovenstaande voorbereidingen heeft gehouden, zal uw kat hopelijk niet te veel afkeer hebben van de nieuwe bewoner. Maar het installeren van plug-in Feliway diffusors op verschillende punten in het huis, met name de gebieden die verband houden met de baby, zou uw kat gerust moeten stellen. U kunt hem ook voor u winnen door hem voedsel voor te schotelen dat hij normaal niet krijgt. Sommige katten worden meer geïnteresseerd in kinderen wanneer ze mobiel zijn dan wanneer ze nog kleine baby's zijn. Een kruipend of een waggelend kind kan een kat opeens oppakken en zijn of haar gillen en krijsen kan beangstigend zijn voor een kat. Het verstrekken van afzonderingsplaatsen is daarom des te belangrijk in deze fase. Tenslotte mogen kinderen nooit, ook niet onbedoeld, opgevoed worden met het idee dat huisdieren als speelgoed fungeren. Vanaf het begin moeten ze leren de kat te respecteren, hem passend te benaderen en behandelen omdat er zoveel voordelen en genoegens zitten aan opgroeien in een familie met een aangepast gezelschapsdier.

 

Bron: Feline Adviesraad - www.fabcats.org

Dit vind je misschien ook interessant

Gerelateerde Producten

 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Kattenvoer met Kip

  Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Feline <span class='nowrap'>Optimal Care</span> is speciaal samengesteld om een optimale gezondheid te ondersteunen, met klinisch bewezen antioxidanten, magere eiwitten en meer omega-3 vetzuren.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Hairball Indoor Adult Kattenvoer met Kip

  <p>Hill's ™<span class='nowrap'>Science Plan™</span> Hairball Control Adult helpt de vorming van haarballen te vermijden. Een milde samenstelling voor een dagelijkse voeding met klinisch bewezen antioxidanten, magere eiwitten en omega-3 vetzuren.
 • Hill's Science Plan Kittenvoer met Tonijn

  Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Kitten Tuna is speciaal samengesteld om het immuunsysteem en een gezonde spijsvertering te ondersteunen, met klinisch bewezen antioxidanten en DHA uit visolie.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Mature Adult 7+ Kattenvoer met Kip

  Hill's ™<span class='nowrap'>Science Plan™</span> Feline Mature Adult/Senior 7+ Chicken helpt gezonde nieren en vitale organen te behouden. Samengesteld met klinisch bewezen anti-oxidanten, omega-3 vetzuren en minder fosfor.