Technieken om je kitten te trainen

Gepubliceerd door
minuten leestijd

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

We weten allemaal dat honden eenvoudige commando's kunnen leren, maar geldt dat ook voor katten? Katten zijn geen sociale soort, zoals honden, dus wanneer ze geprezen worden reageren ze niet op dezelfde manier als honden. Katten zijn echter zeer intelligente dieren en ze kunnen allerlei gedragingen aanleren.

Grijze kat kauwt op toiletpapier en trekt eraan.

Hoe train je een kitten

Het is belangrijk om zo snel mogelijk te beginnen je kitten te trainen, zodat ze tijdens het opgroeien de huisregels leert kennen. Je wilt niet dat je kat in de gordijnen klimt, aan je meubels krabt of steeds op het aanrecht springt. Door je kitten te trainen houd je haar lichaam en geest actief, leer je haar sociale vaardigheden en goed gedrag aan en versterk je jullie band.

Houd de trainingssessies kort. Katten hebben een korte spanningsboog en raken snel verveeld. Richt je op één commando per sessie, zodat je kitten niet verveeld raakt. Oefen de commando's op meerdere plekken in huis, zodat je kitten eraan went om in verschillende omgevingen op je te reageren.

De eenvoudigste vorm van training is afleiding bieden van ongewenst gedrag. Als je allerlei verschillende speeltjes hebt, kan je de aandacht van je kitten afleiden als ze iets begint te doen wat niet mag. Als ze speeltjes heeft om mee te spelen blijft ze mentaal en fysiek actief en zal ze minder snel iets doen wat niet mag. Je kan ook kattenkruid over de speeltjes heen strooien om ze nog aantrekkelijker te maken.

Veel voorkomende gedragsproblemen bij katten

Er zijn een aantal problematische vormen van kattengedrag die door middel van training aangepakt kunnen worden. Zo kan je ook jullie band versterken.

 • Aan meubels krabben.
 • Agressie jegens mensen of andere dieren.
 • Angst voor de kattenbak en bezoekjes aan de dierenarts.
 • Problemen bij het toedienen van medicijnen.

De juiste manier om je kitten te trainen

Een van de meest gebruikelijke trainingstechnieken is positieve bekrachtiging, oftewel training door middel van beloning. Als je je kitten bijvoorbeeld wilt leren zitten, houd je een snack bij naar neus en beweeg je deze naar haar voorhoofd toe, zodat haar neus omhooggaat en haar achterwerk hopelijk naar beneden gaat. Vervolgens geef je haar de snack zodra haar achterwerk de grond raakt. Zodra je dit voldoende herhaald hebt, kan je een woord zeggen, zoals "zit", wanneer ze gaat zitten. Al snel zal je kitten uit zichzelf gaan zitten wanneer je dit woord zegt. Je kan positieve bekrachtiging ook gebruiken om je katten andere dingen te leren, zoals stilstaan tijdens het verzorgen of wennen aan ritjes in de auto.

Als je gelukt hebt, is je kitten leergierig en werkt ze graag mee. Er is echter een kans dat ze je negeert. Elke kitten is verschillend en de training kan je geduld op de proef stellen. Besteed elke dag een klein beetje tijd aan de training. Als je ook andere katten in huis hebt, onthoud dan dat ze allemaal hun eigen persoonlijkheden hebben en op andere beloningen reageren.

Denk eraan dat katten straf niet begrijpen en er niet goed op reageren. Van straf raakt je kitten gestrest; ze zal wegrennen en zich voor je verbergen. Zo kunnen gedrags- en gezondheidsproblemen ontstaan. Het stimuleren van goed gedrag met een beloning is veel effectiever. De beloning kan een aai over de kop, een speciaal speeltje of een heerlijke snack zijn. Door middel van beloningen leert je kitten goed gedrag met positieve resultaten te associëren.

Hoe pak je ongewenst gedrag van je kat aan

Er kunnen meerdere redenen zijn waarom je kat zich niet goed gedraagt. Ze kan stress voelen over een verandering in huis, een medische aandoening hebben of gewoon niet begrijpen dat het gedrag ongewenst is. Je denkt misschien dat je kat zich slecht gedraagt omdat ze boos is en wraak wil nemen, maar dat is meestal niet het geval. Wat veel mensen "slecht gedrag" noemen, zoals krassen, is eigenlijk normaal kattengedrag. Dit gedrag kunnen we en moeten we niet willen wegnemen; ze zijn namelijk aangeboren en belangrijk voor het welzijn van een kat.

Afleiding bieden van gedrag in plaats van het te bestraffen levert betere resultaten op. Als je haar straft, ziet ze je als een bedreiging. Dit kan leiden tot nóg meer stress en slechte gewoonten en kan jullie band beschadigen. Je kan haar aandacht afleiden naar dingen die je haar graag ziet doen. Als ze bijvoorbeeld aan de bank krabt, kan je haar rustig naar de krabpaal verplaatsen en haar belonen als ze daaraan krabt. Onthoud om je kitten altijd te prijzen voor goed gedrag. Geef haar een beloning als ze een taak goed uitvoert; zo leert ze dit gedrag met een beloning te associëren.

Als je vermoedt dat het ongewenste gedrag van je kitten op een medische aandoening berust, ga dan meteen naar de dierenarts. Jonge en kleine dieren worden sneller ziek dan volwassen dieren.

Gecontroleerd door Dr. Emma Milne BVSc FRCVS en Dr. Aileen Pypers, BSc, BVSc, PGDip

Gerelateerde artikels

 • Kat en baby 

  Leer hoe het gedrag van je kat kan veranderen als je een pasgeboren baby in huis haalt en hoe je zowel je baby als je kat veilig kunt houden.
 • Zijn katten te trainen?

  Met het juiste begrip en geduld kunnen katten worden getraind. Leer hoe je je nieuwe kat of kitten kunt trainen, met deze gemakkelijk te volgen tips.
 • Hoe kan je je kitten leren op de kattenbak te gaan?

  Benieuwd hoe je je kitten kan leren op de kattenbak te gaan? Lees dan onze tips!
 • Hoe leer je een kat apporteren

  Domestic Cat Carrying A Ball As Though He Were A Dog Kan mijn kat apporteren? Ja, dat is mogelijk! Leer een effectieve trainingsmethode om je kat te leren apporteren, inclusief de verbale commando's die je moet gebruiken.

Gerelateerde producten