Alles wat je moet weten over loopsheid bij je hond

Geschreven door
minuten leestijd

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Je bent sinds kort hondeneigenaar en hebt gekozen voor een teefje. Wat leuk! Wist je dat teefjes, zolang ze niet gesteriliseerd zijn, loops worden?

Een loopse hond: wat is het?

Teven zijn "loops" wanneer ze aangekomen zijn bij het vruchtbare gedeelte van hun voortplantingscyclus; een periode waarin ze drachtig kunnen worden na dekking. 

Wanneer wordt mijn hond loops? 

De meeste rassen hebben hun eerste loopsheid wanneer ze ongeveer 6 maanden oud zijn, maar dit kan ook eerder of later zijn. Een hond wordt meestal iedere 6 tot 8 maanden loops.

Hoelang is een hond loops? 

Een loopsheid duurt gemiddeld 3 weken. Loopsheid uit zich meestal door wat bloedverlies uit de vagina, een gezwollen vulva of vaak plassen. Teven produceren echter niet heel veel bloed, dus bij een kleine hond kan het zijn dat je de bloeding niet eens opmerkt.

Ongewenste aandacht bij loopsheid teef

Het eerste wat je zal opvallen als je een loops teefje hebt, is dat ze binnen een zeer grote straal niet-gecastreerde reuen aantrekt. Haar gedrag zal ook veranderen, dus als ze normaliter geen reuen om zich heen duldt, zal ze dit hoogstwaarschijnlijk wel toestaan tijdens haar loopsheid.

Daarnaast zullen reuen er alles aan doen om een loops teefje te veroveren. Wanneer je teefje loops is, is het niet raadzaam om haar alleen buiten te laten. Je moet haar daarnaast gedurende alle wandelingen aanlijnen. Over het algemeen zullen de andere eigenaren die je  tegenkomt wel in staat zijn om hun honden in bedwang te houden, maar de geur van een loops teefje kan bij sommige honden agressief gedrag veroorzaken.

Loopse hond: wees bedacht op bloeden

Het tweede punt waar je rekening mee moet houden is het bloeden. Als je hond genoeg bloed produceert, wat kan leiden tot een puinhoop, dan is het slim om haar alleen in ruimtes toe te laten met makkelijk te reinigen, onbeklede vloeren. Haar naar buiten laten is een slecht idee, tenzij je graag mannelijke bezoekers over de vloer wilt krijgen (en in de toekomst pups).

Wat te doen tegen de loopsheid van je hond?

Tenzij je plannen hebt om met je hond te fokken, is het beter om haar te laten steriliseren. Het steriliseren zal voorkomen dat ze loops wordt. Naast het voorkomen van de loopsheid heeft het steriliseren ook voordelen voor haar gezondheid.

Wanneer teefje steriliseren?

Er is enige discussie over de vraag wat de beste tijd is om je teefje te laten steriliseren. Sommige dierenartsen adviseren om een hond één keer loops te laten worden, terwijl anderen je zullen adviseren om je teefje te steriliseren wanneer ze rond de 6 maanden is. Vraag je  dierenarts naar wat hij/zij denkt dat goed is voor je hond.

Dit vind je misschien ook interessant

Gerelateerde Producten

 • HILL'S SCIENCE PLAN Medium Adult Hondenvoer met Kip

  Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Advanced™ Fitness Medium Chicken is samengesteld om de spieren en de gezonde vitale organen te ondersteunen. Met klinisch bewezen antioxidanten, magere eiwitten en omega-3 vetzuren.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Small & Mini Adult Hondenvoer met Kip

  <p> </p><p><span class='nowrap'>Science Plan™</span> Small & Miniature is samengesteld om de gezondheid van de mond en een gezonde huid en spijsvertering te ondersteunen. Met hoge gehalten aan klinisch bewezen antioxidanten en natuurlijke ingrediënten en met toegevoegde vitaminen en mineralen.</p>
 • HILL'S SCIENCE PLAN Large Breed Adult Hondenvoer met Kip

  Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Advanced Fitness™ Large Breed with Chicken is samengesteld voor de ondersteuning van gewrichten en spieren, voor honden van grote rassen. Met klinisch bewezen antioxidanten, glucosamine en chondroïtine uit natuurlijke bronnen.
 • Hill's Science Plan Adult Natvoer Hond met Kip

  <p>Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Chicken is speciaal samengesteld om de spieren en gezonde vitale organen te ondersteunen. Met klinisch bewezen antioxidanten, magere eiwitten en omega-3 vetzuren.