Wanneer kauwen vernielzuchtig wordt

Geschreven door
minuten leestijd

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Honden gebruiken hun mond op vrijwel dezelfde manier als waarop wij onze handen gebruiken - als instrumenten om mee te verkennen. Dit betekent dat ze al het interessante dat ze vinden onderzoeken door erop te kauwen en te knagen. Helaas wordt dit kauwen bij sommige honden vernielzuchtig en een probleem.

Waarom kauwen ze?

De meeste puppies zullen kauwen als hun tandjes doorkomen. Zodra ze ouder worden kunnen ze kauwen op iets waar ze mee aan het spelen zijn; uit verveling of uit een instinct om te kauwen. Kauwen kan het gevolg zijn van een hond die zich in een onbekende omgeving bevindt en lijdt aan verlatingsangst. Constateren waarom uw hond aan het kauwen is, is de sleutel tot het stoppen van dit gedrag.

Als uw hond op een groot aantal voorwerpen uit uw huis kauwt, ongeacht of u er wel of niet bent, dan kauwt hij waarschijnlijk uit verveling. Uw hond heeft waarschijnlijk meer behoefte aan spelen, oefeningen en fysieke activiteiten om een deel van die overtollige energie kwijt te raken. Het verstrekken van passend kauwspeelgoed zal ook helpen om uw hond af te helpen van zijn vernielzuchtige kauwgewoonte.

Problemen bij het doorkomen van de tanden

Als de tanden van uw hond doorkomen, dan zult u moeten wachten tot deze fase voorbij is. Waar mogelijk moet u uw pup laten kauwen op passende voorwerpen. Probeer om wat bevroren traktaties te maken door deze in een ijslollyvorm te gieten of stop wat speelgoed van uw hond in de vriezer voordat u deze aan uw hond geeft. Dit zorgt niet alleen voor een geschikt speeltje, maar het zal ook verzachtend werken op de tanden van uw hond.

Sommige honden kauwen als gevolg van verlatingsangst. Ze kunnen kauwen of krabben als poging om te ontsnappen uit de ruimte waarin ze zijn achtergelaten. Ze kunnen ook kauwen op ongepaste voorwerpen als een nerveuze reactie op uw afwezigheid. Dit soort kauwen is het moeilijkst om te behandelen, omdat het gebeurt wanneer u niet aanwezig bent en het is de angst zelf die moet worden behandeld. Hondengedragsdeskundigen zullen socialisatie, desensibilisatie- en responsconditietechnieken gebruiken om de verlatingsangst te genezen.

Timing is het sleutelwoord

De enige keer dat u uw hond daadwerkelijk discipline kunt bijbrengen wat betreft het kauwen is wanneer u hem hierop betrapt. Als u een opgekauwde schoen vindt, een uur nadat uw hond dit heeft gedaan, dan zal hij niet in staat zijn om een eventuele straf te associëren met het kauwen. Uw hond kan dan wel net doen alsof hij zich 'schuldig' voelt wanneer u met de schoen voor zijn gezicht zwaait, maar dit is slechts onderdanig gedrag. Wanneer u uw hond betrapt op kauwen, stop hem dan met een verbaal commando of een hard geluid. Geef hem, wanneer hij stopt, zijn kauwspeeltje. Prijs hem vervolgens wanneer hij begint te kauwen.

Voor de meeste vormen van kauwen moet u uw hond helpen door hem te laten kauwen op geschikte voorwerpen. Het kiezen van het juiste type kauwspeelgoed voor uw hond is de eerste stap. Geef hem nooit iets dat lijkt op iets waarvan u niet wilt dat hij daar op kauwt. Als u hem oude schoenen of kleren geeft, dan zal hij niet in staat zijn om het verschil te begrijpen tussen deze en de voorwerpen waar hij niet op mag kauwen.

Er zijn een aantal producten die kunnen worden toegepast op huishoudelijke voorwerpen om zo uw hond te ontmoedigen om erop te kauwen. Deze producten hebben een smaak of geur die onaangenaam is voor honden en niet schadelijk voor mensen.

Raadpleeg zoals altijd uw dierenarts. Zij zullen in staat zijn om u van nuttig advies en suggesties te voorzien.

Dit vind je misschien ook interessant

Gerelateerde Producten

 • HILL'S SCIENCE PLAN Perfect Weight Small & Mini Adult Hondenvoer met Kip

  <p> <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Perfect Weight heeft een unieke mix van ingrediënten en een laag vetgehalte. Samengesteld om uw hond te helpen een gezond gewicht te bereiken voor een langere levensverwachting. </p><p><br><b> 
 • HILL'S SCIENCE PLAN Light Small & Mini Adult Hondenvoer met Kip

  <p><span class='nowrap'>Science Plan</span><sup>TM™</sup> Canine Adult Small & Miniature is samengesteld om honden van een klein ras te helpen bij het behoud van het ideaal gewicht en om de gezondheid van mond en gebit te ondersteunen. Met omega-6 vetzuren voor een glanzende vacht en toegevoegd L-carnitine voor een effectieve vetverbranding.</p>
 • HILL'S SCIENCE PLAN Healthy Mobility Small & Mini Adult Hondenvoer met Kip

  Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Canine Adult <span class='nowrap'>Healthy Mobility</span> / Optimale Mobiliteit Mini is speciaal samengesteld ter ondersteuning van een optimale mobiliteit en soepele gewrichten bij honden die de voorkeur geven aan een kleiner brokje. Verrijkt met omega-3 vetzuren en wetenschappelijk bewezen anti-oxidanten.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Small & Mini Mature Adult 7+ Hondenvoer met Kip

  <p> <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Small & Miniature is samengesteld om een sterk immuunsysteem, gezonde vitale organen en de gezondheid van mond en gebit te ondersteunen. Met klinisch bewezen antioxidanten en natuurlijke ingrediënten en met toegevoegde vitaminen en mineralen.</p>