Vreemd gedrag - Hond: Rennen in zijn slaap en meer

Geschreven door Jean Marie Bauhaus
minuten leestijd

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Als hondenbaasje heb je je hond vast weleens zien rennen in zijn slaap en vraag je je waarschijnlijk af waarom je hond dat doet. Dat hoeft nu niet meer! Want wij kunnen je precies vertellen waarom je hond rent in zijn slaap en nog veel meer gekke dingen doet terwijl hij in dromenland is.

Rennen, spiertrekkingen en blaffen

Hoewel het lijkt also het rennen van een hond iets heel anders is dan de spiertrekkingen, het blaffen en de andere geluiden die honden soms maken in hun slaap, zijn deze gedragingen allemaal aan elkaar gelinkt, daarom zie je ze vaak tegelijkertijd. Of je nu een hond hebt die in zijn slaap rent, spiertrekkingen heeft, blaft, jammert of al deze gedragingen tegelijk vertoont, het komt allemaal op één ding neer: je hond droomt.

De hersenen van honden zijn qua opbouw vergelijkbaar met die van mensen, volgens Psychology Today. De hersenen doorlopen dezelfde elektrische patronen die de hersenen van mensen doormaken tijdens de slaapcyclus. Denk daarbij aan snelle oogbewegingen, ook wel bekend als REM-slaap. In deze fase dromen we. Veel honden proberen hun dromen werkelijkheid te laten worden. Dit betekent dat ze de dingen die ze overdag hebben gedaan nog een keer beleven - en dit is de oorzaak van het rennen, blaffen en de spiertrekkingen in de slaap. 

Slaaphouding

White and brown fluffy dog asleep on her back on the couch

Je hebt je misschien afgevraagd waarom je hond zich altijd in opkrult als hij gaat slapen, zelfs als het niet koud is. Volgens Vetstreet is dit gedrag dat hun voorouders hebben doorgegeven. In het wild slapen wolven en wilde honden in een opgekrulde houding om de kwetsbare organen te beschermen tegen een aanval.

Maar als dat het geval is, waarom slapen sommige honden dan op hun rug met hun buik bloot? Een klein percentage van de honden vindt het prettig om in deze houding te slapen - Vetstreet schat tussen de vijf en tien procent. Evenwichtige, goed gesocialiseerde honden met een karakter dat in niets lijkt op dat van hun voorouder, de wolf, slapen lekker in die houding. Als je pup graag op zijn rug slaapt, is dit een teken dat hij je vertrouwt en zich veilig voelt in zijn omgeving.

Rondjes draaien en graven

Ander vreemd gedrag dat je waarschijnlijk wel kent is het aan de vloer krabben en rondjes draaien voordat hij gaat liggen. Honden doen dit ook op een zachte ondergrond, zoals een bed of kussen. Dit gedrag gaat helemaal terug naar hetzelfde nestinstinct dat ervoor zorgt dat honden opgekruld in slaap vallen. In het wild groeven hun voorouders om de grond zachter te maken en een nestje te maken waar ze lekker in konden liggen. Dit geeft wat extra bescherming en helpt de lichaamstemperatuur op peil te houden. Het rondjes draaien was ook bedoeld om de grond, bladeren of gras in het nest wat vast te lopen en comfortabeler te maken. Waarom dit instinct na duizenden jaren nog zo sterk verankerd is in het brein van huisdieren, blijft een raadsel.

Snurken

De meeste honden zagen tijdens het slapen zo af en toe een heel bos om. Maar niet alle honden snurken even vaak (en even hard). Honden snurken om dezelfde reden als mensen: vanwege een geblokkeerde of vernauwde neusdoorgang. Deze obstructie kan een aantal oorzaken hebben, zoals allergieën of aandoeningen van de luchtwegen, obesitas of de vorm van de snuit. Buldoggen weten van wanten als het om snurken gaat. En dat ligt aan hun korte snuit.

Het is niet nodig om je zorgen te maken als je hond zo nu en dan snurkt, maar chronisch snurken kan wijzen op een ernstiger probleem. Waarschijnlijk heeft een hond die veel snurkt in zijn slaap ook moeite met ademhalen als hij wakker is, waarschuwt PetMD. Omdat honden snel moeten kunnen ademen om hun lichaamstemperatuur te reguleren, kan het ernstige gevolgen hebben voor hun gezondheid als dit niet lukt. Dus als je viervoeter elke avond een bos omzaagt, ga dan naar je dierenarts om de oorzaak van het snurken van je hond te achterhalen.

Honden slapen de hele dag urenlang, waardoor er voldoende gelegenheid is om dit bijzondere gedrag te observeren. Dus de volgende keer dat je merkt dat je hond in zijn slaap rent, kun je erom lachen, want nu weet je dat hij achter droomeekhoorntjes aan zit of een droom najaagt

Contributor Bio

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhaus

 

Jean Marie Bauhaus is huisdiereigenaar en huisdierblogger en komt uit Tulsa, Oklahoma, waar ze gewoonlijk schrijft onder het toezicht van een schoot vol pluizenbolletjes.

 

Dit vind je misschien ook interessant

Gerelateerde Producten

 • HILL'S SCIENCE PLAN Perfect Weight Small & Mini Adult Hondenvoer met Kip

  <p> <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Perfect Weight heeft een unieke mix van ingrediënten en een laag vetgehalte. Samengesteld om uw hond te helpen een gezond gewicht te bereiken voor een langere levensverwachting. </p><p><br><b> 
 • HILL'S SCIENCE PLAN Light Small & Mini Adult Hondenvoer met Kip

  <p><span class='nowrap'>Science Plan</span><sup>TM™</sup> Canine Adult Small & Miniature is samengesteld om honden van een klein ras te helpen bij het behoud van het ideaal gewicht en om de gezondheid van mond en gebit te ondersteunen. Met omega-6 vetzuren voor een glanzende vacht en toegevoegd L-carnitine voor een effectieve vetverbranding.</p>
 • HILL'S SCIENCE PLAN Healthy Mobility Small & Mini Adult Hondenvoer met Kip

  Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Canine Adult <span class='nowrap'>Healthy Mobility</span> / Optimale Mobiliteit Mini is speciaal samengesteld ter ondersteuning van een optimale mobiliteit en soepele gewrichten bij honden die de voorkeur geven aan een kleiner brokje. Verrijkt met omega-3 vetzuren en wetenschappelijk bewezen anti-oxidanten.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Small & Mini Mature Adult 7+ Hondenvoer met Kip

  <p> <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Small & Miniature is samengesteld om een sterk immuunsysteem, gezonde vitale organen en de gezondheid van mond en gebit te ondersteunen. Met klinisch bewezen antioxidanten en natuurlijke ingrediënten en met toegevoegde vitaminen en mineralen.</p>