Waarom blaft je puppy?

Geschreven door
minuten leestijd

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Blaffen is een volledig natuurlijk aspect van het gedrag van een hond en je moet er rekening mee houden dat je pup zal uitgroeien tot een hond die blaft. Het is onrealistisch en zelfs onredelijk als je denkt dat je jouw puppy kunt afleren om te blaffen. Maar jij, je gezin en je buren zullen wel blij zijn als je het onder controle kunt krijgen / houden.

Een blaffende puppy probeert je iets te vertellen

De eerste stap om je pup het blaffen af te leren, is het begrijpen waarom je puppy blaft. Mensen lachen, praten, schreeuwen en fluisteren om zich te uiten. Honden doen eigenlijk hetzelfde. Ze communiceren via lichaamstaal en geluiden, waarmee ze hun gevoelens en emoties uiten.
Je pup kan blaffen om verschillende redenen. Zo kan je hond blaffen om aandacht te vragen of vanwege opwinding, angst, frustratie of als verdediging. Ook kan je pup blaffen omdat hij dorst of honger heeft, of juist gewoon wil spelen. In vrijwel alle gevallen probeert je puppy je iets vertellen met zijn geblaf.

“Blaffende honden bijten niet; ze willen je gewoon iets vertellen.”

Blaffen: de regels voor een pup

Het ligt voor de hand dat veel mensen problemen hebben met hun blaffende puppy. Honden hebben geen idee of blaffen nu iets goeds of iets slechts is. Dat komt doordat een hond soms wordt genegeerd wanneer hij blaft, terwijl er een andere keer tegen hem wordt geschreeuwd dat hij moet stoppen. In weer andere gevallen wordt hij zelfs aangemoedigd om te blaffen, bijvoorbeeld wanneer er een verdacht persoon in de buurt is. Om er voor te zorgen dat je pup de regels snapt, is er om te beginnen één handige regel: blaffen mag, totdat je zegt dat hij moet stoppen.

Het commando ‘stil’

"Stil" moet eerder als een gehoorzaamheidscommando worden beschouwd dan als een standje. Je moet je pup twee of drie keer laten blaffen, hem hiervoor belonen en daarna "stil" zeggen en een koekje voor zijn neus houden. Je puppy zal onmiddellijk stoppen met blaffen omdat hij niet aan het koekje kan ruiken terwijl hij blaft. Geef hem zijn koekje na een paar seconden. Verleng langzaam de tijd tussen het moment waarop hij stopt met blaffen en je hem zijn koekje geeft. In slechts één trainingssessie kun je al zo ver zijn dat je pup twee minuten lang niet meer blaft.

Hoe om te gaan met het janken en piepen van je pup

Besef dat als je jouw puppy gaat troosten als hij jankt, dit het probleem alleen maar erger maakt. Hij zal denken dat hij wordt beloond voor het janken en gaat er een gewoonte van maken. Je kunt hem juist leren te stoppen met janken door niet naar hem toe te gaan als hij jankt. Door je puppy te negeren en hem alleen aandacht te geven en te belonen als hij stopt met janken, leert hij dat janken en piepen niet zullen helpen.

Puppy blijft blaffen

Als je je zorgen maakt en vindt dat je puppy veel blaft en dat je het niet onder controle hebt, kun je voor advies terecht bij je dierenarts over de stappen die je kunt nemen om je puppy het blaffen af te leren, zoals speciale training of gedragstherapie.

Gerelateerde artikelen

 • Wat wil je pup je vertellen met zijn gedrag?

  Honden communiceren met hun lichaam, geluiden en geuren. Wil jij weten wat die blaf, blik in de ogen, houding of staart betekent? In dit artikel leggen we het uit.
 • Puppytaal begrijpen

  Eén van de belangrijkste dingen die je kunt doen voor je puppy is iets leren over zijn psychologie. Als je het een en ander weet over hondenpsychologie helpt dat je om gelukkig en harmonieus met je hond samen te leven.
 • "Wat probeert je hond je te vertellen? "

  Mensen communiceren verbaal met stemgeluid, maar honden proberen ons van alles te vertellen met lichaamstaal en geluiden. Kom erachter wat je pup je probeert te vertellen
 • Gedragstraining voor uw puppy | Hill's Pet

  Puppy, kitten and pet dieting, cat nutrition and dog nutrition information from Hill's Pet

Gerelateerde producten

 • Hill's Science Plan Medium Puppyvoer met Kip

  Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Puppy Healthy Development Medium Chicken is samengesteld om de immuniteit en de mobiliteit te ondersteunen, met klinisch bewezen antioxidanten en DHA uit visolie.
 • Hill's Science Plan Small & Mini Puppyvoer met Kip

  <p> </p><p><span class='nowrap'>Science Plan™</span> Small & Miniature is samengesteld om de immuniteit te ondersteunen en voor een gezonde ontwikkeling van hersenen, spieren en botten.</p><p> </p><p><strong></strong> </p><p> </p>
 • Hill's Science Plan Large Breed Puppyvoer met Kip

  Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Puppy Healthy Development Large Breed Chicken is speciaal samengesteld voor een gezonde ontwikkeling van de botten bij pups van grote rassen. Met klinisch bewezen antioxidanten en optimale gehalten aan mineralen.
 • Hill's Science Plan Puppy Natvoer met Kip

  <p>Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Puppy Savoury Chicken is speciaal samengesteld om het immuunsysteem en de mobiliteit te ondersteunen, met klinisch bewezen antioxidanten en DHA uit visolie.