Puppypsychologie  

Published by
Leestijd is minuten

Eén van de meeste belangrijke dingen die u voor uw puppy kunt doen, is u verdiepen in de psychologie van uw nieuwe metgezel. Inzicht in de psychologie van honden kan u helpen om gelukkig en harmonieus met uw hond samen te leven. We verwachten niet dat u een deskundige op het gebied van hondenpsychologie wordt. Dat is helemaal niet nodig. Maar een beetje kennis zal goed van pas komen en als u hulp en advies nodig hebt om te voorkomen dat een klein probleem een groot probleem wordt, is uw dierenarts uw eerste aanspreekpunt.

De lichaamstaal van uw puppy lezen

Honden communiceren met elkaar via lichaamstaal. Lichaamstaal bestaat uit gezichtsuitdrukkingen, lichaamshoudingen, geluiden en geuren. Honden gebruiken hun snuit, ogen, oren en staart om emoties uit te drukken. En één van de redenen waarom honden zulke goede huisdieren zijn, is de manier waarop ze met ons mensen kunnen communiceren. Uw puppy zal u als onderdeel van zijn eigen hondenfamilie zien en uw stemmingen en bedoelingen razendsnel leren interpreteren. Door te leren om zijn lichaamstaal te begrijpen, kunt u weer de bedoelingen van uw puppy interpreteren.

Grote hond: Als uw puppy dapper of agressief is, zal hij proberen zichzelf groter te maken door rechtop te gaan staan, zijn oren te spitsen en zijn staart zo hoog mogelijk te houden. Ook duwt hij zijn borst naar voren en gaan de haren op zijn nek en rug omhoog (dit wordt een "borstel" genoemd). Misschien gromt hij ook en beweegt hij zijn staart langzaam heen en weer.

Kleine hond: Een onderdanige hond zal zich daarentegen klein proberen te maken en zich als een puppy gedragen, omdat een volwassen hond een puppy wel 'de les zal lezen' maar niet zal aanvallen. Als een hond onderdanig is, maakt hij zich zo klein mogelijk door tegen de grond te kruipen, houdt hij zijn staart laag, maar kwispelt hij wel. Misschien probeert hij ook de kop van de dominante hond of mens te likken. Hij kan zelfs op zijn rug gaan liggen.

De staart van uw puppy: een verhaal op zich. De meesten van ons weten dat als honden kwispelen dit een teken is dat ze in een goede bui zijn en plezier hebben. Overdreven kwispelen kan echter, zoals hierboven vermeld, worden waargenomen bij onderdanige honden en ook bij honden met een heel korte staart. Maar de staart kan ook andere stemmingen aangeven. Als de staart langzaam en stijfjes heen en weer gaat, is dat een teken van woede; als de staart laag tegen of tussen de achterpoten wordt gedrukt, betekent dit dat uw huisdier bang is. Een bangige of nerveuze hond kan zijn staart laten neerhangen, maar er stijfjes mee kwispelen.

De normale manier waarop een hond zijn staart houdt varieert van ras tot ras, maar over het algemeen drukt een staart die hoger dan 45 graden wordt gehouden alertheid en belangstelling uit.

De gezichtsuitdrukking van uw puppy lezen: De gezichtsuitdrukking van uw puppy kan u heel veel over zijn stemming vertellen: of hij geschrokken of bang is, opgewonden of speels, en nog veel meer emoties.

Gespitste oren geven bijvoorbeeld aan dat de hond alert is of luistert; oren die plat worden gehouden kunnen daarentegen duiden op plezier of angst. Om deze stemming op de juiste manier te interpreteren moet u op zoek gaan naar andere lichaamstaal. Als de ogen van uw hond halfdicht zijn, is dat een teken van genot of onderdanigheid. Als ze wijd open staan, is dat een teken van agressie.

De ogen van uw puppy: In het wild staren honden naar elkaar totdat één van beiden wegkijkt of de ander uitdaagt. U moet daarom nooit proberen om uw puppy aan te staren en te laten wegkijken, vooral niet als hij nerveus is. Normaal oogcontact versterkt de relatie juist, en stelt hem gerust.

Is dat een glimlach? Onderdanige honden en bepaalde rassen, zoals de Labrador, openen vaak hun bek in een soort scheve "grimas". Dit is inderdaad een teken van vriendelijkheid. Wanneer de lippen strak naar achteren worden gehouden om de tanden bloot te leggen, is het agressie. Zorg dat u dit verschil goed herkent.

Speel met hem: Als uw puppy wil spelen, zal hij een pootje omhoog houden of door zijn voorpoten buigen en blaffen om aandacht te vragen. Hij kan ook een speeltje komen brengen of tegen een andere hond aan springen om hem tot spelen uit te dagen.

Uw lichaamstaal: Als u de communicatie met uw lichaamstaal wilt verbeteren, kunt u iets aan uw eigen lichaamstaal doen. Als u bijvoorbeeld door de knieën gaat en uw armen open houdt, is dit een uitnodigend gebaar. Over hem heen hangen en staren is juist bedreigend. Uw puppy zal meer naar u kijken om uw lichaamstaal te lezen dan naar u luisteren en hij zal snel weten wat uw stemming is zonder dat u een woord hoeft te zeggen.

Dit vind je misschien ook interessant

 • Verlatingsangst

  Dogs running Your love is a primary source of happiness for your dog.
 • Waarom eten honden gras?

  Uw hond is een afstammeling van de machtige wolf, een nobele jager en een verstokte vleeseter. U voedt hem maaltijden van de best mogelijke kwaliteit, dus waarom dringt hij zo aan op het eten van gras?
 • Hoe u het beste om kunt gaan met uw loopse teefje

  Dogs running Als uw pup niet is gesteriliseerd, wordt ze met 5 tot 8 maanden voor het eerst loops. Tenzij u een nest wilt, zijn er geen voordelen voor een pup om loops te worden en veel huisdiereigenaren besluiten dan ook om hun pup te laten helpen, voordat ze voor de eerste keer loops wordt.
 • Uw reutje onder controle houden in de buurt van een loops teefje

  Dogs running Wanneer uw reutje ongeveer zes maanden oud is verruilt hij zijn jeugd voor de puberteit. Dit kan leiden tot veranderingen in de lichaamsvorm, omdat de groei vertraagt en het lichaam groter wordt.

Gerelateerde Producten

 • Hill's PRESCRIPTION DIET c/d Multicare Canine (met kip)

  <ul>Blaasstenen kunnen erg pijnlijk zijn en kunnen na behandeling terugkeren. <span class='nowrap'>Prescription Diet™</span> c/d™ Multicare Canine helpt het risico op het opnieuw ontwikkelen van calciumoxalaat- en struvietstenen bij dezelfde hond te verminderen. <br><br><b></b>
 • Hill's PRESCRIPTION DIET c/d Multicare Hondenvoer met Kip

  <ul>Blaasstenen kunnen erg pijnlijk zijn en kunnen na behandeling terugkeren. <span class='nowrap'>Prescription Diet™</span> c/d™ Multicare Canine helpt het risico op het opnieuw ontwikkelen van calciumoxalaat- en struvietstenen bij dezelfde hond te verminderen. <br><br><b></b>
 • Hill's PRESCRIPTION DIET c/d Multicare Canine Stoofpotje (met Kip & toegevoegde Groenten)

  &nbsp;
 • Hill's PRESCRIPTION DIET s/d Canine

  Voor de voedingsbehandeling van honden met urinewegproblemen. Urinewegaandoeningen worden bij honden vaak veroorzaakt door kristallen en stenen in de urinewegen, die opgebouwd zijn uit mineralen. Deze kristalvorming en stenen in de urinewegen kunnen voor pijn, bloed in de urine en zelfs een levensbedreigende verstopping veroorzaken. Bij honden zijn het vaak struvietkristallen die urinewegproblemen veroorzaken. <span class='nowrap'>Prescription Diet™</span> s/d™ is speciaal ontwikkeld door dierenartsen om de struvietkristallen en -stenen bij uw hond te helpen oplossen. Struviet wordt gevormd doordat de urine verzadigd is met eiwitten, calcium, fosfor en magnesium in combinatie met een onjuiste zuurgraad (pH) van de urine.