Waarom kijkt mijn hond zo verdrietig?

minuten leestijd

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Je relatie met jouw hond is ongelooflijk speciaal - hij brengt je plezier, troost en gezelschap en lijkt op de een of andere manier altijd oplettender als je verdrietig of ziek bent. Als hondeneigenaar wil je jouw hond dezelfde gevoel bieden.

Je kunt je afvragen of jouw hond vermenselijkt echt verdrietig is als hij je met grote ogen en gefronste wenkbrauwen aankijkt. Maar kan een trieste blik ook een teken zijn van een lichamelijk of geestelijk gezondheidsprobleem?

Waarom kijken honden droevig?

Onderzoekers hebben geprobeerd te begrijpen wat waarom honden soms de droevige 'puppy ogen' opzetten, waar ze zo bekend om zijn. Uit een studie gepubliceerd door Scientific Reports blijkt dat honden hun gezichtsuitdrukkingen veranderen als reactie op menselijke aandacht. Onderzoekers observeerden 24 gezinshonden van verschillende leeftijden en rassen en hun reacties op vier verschillende scenario's: menselijke aandacht met voedsel, menselijke aandacht zonder voedsel, geen menselijke aandacht met voedsel en geen menselijke aandacht zonder voedsel. Hoewel voedsel geen invloed had op de uitdrukkingen van de honden, ontdekten de onderzoekers dat de honden expressiever waren wanneer een mens tegenover hen stond. In deze situaties trokken honden eerder de binnenste wenkbrauw op, waardoor ze er droeviger en kinderlijker uitzagen.

Aanvullend onderzoek, gepubliceerd door Proceedings of the National Academy of Sciences, ging dieper in op de gezichtsuitdrukkingen van honden. De onderzoekers toonden aan dat tijdens hun 33,000 jaar durende domesticatie van wolven tot de huisdieren die ze vandaag zijn, de gezichtsspieren van honden meer uitgesproken werden. Dit was het gevolg van de voorkeur van de mens voor deze eigenschap.

Dus als je hond droevig kijkt, dan is het goed om te weten dat het misschien helemaal geen verdriet is. Het kan zijn dat hij je aandacht probeert te trekken, of je ervan wilt overtuigen dat je hem vijf minuten geleden absoluut geen eten hebt gegeven.

Een droevige bruin-witte hond met turquoise ogen kijkt omhoog.

Hoe kan ik zien of mijn hond depressief is?

We moeten wel benoemen dat depressie bij honden echt bestaat. Hoewel ze het ons misschien niet kunnen vertellen, blijkt uit onderzoek duidelijk dat honden in staat zijn een breed scala van emoties te ervaren, waaronder negatieve emoties, zoals angst en bezorgdheid. Als je merkt dat je hond een van de volgende dingen vertoont:

 • Een verandering in eetlust
 • Overmatig likken, vooral van de poten
 • Desinteresse of verlies van interesse in wandelingen, speeltijd en/of andere vroeger zo geliefde bezigheden
 • Slechte slaap of verstoring van het slaappatroon
 • Overdreven vasthoudendheid aan jou of een ander gezinslid
 • Plotseling destructief gedrag
 • Veranderingen in de relatie met andere mensen of huisdieren in huis

Dit kunnen signalen zijn dat je hond pijn heeft, zich niet goed voelt of negatieve emoties ervaart. Als je een van deze tekenen opmerkt, neem dan contact op met een dierenarts. Sommige honden vertonen gedrag dat erop wijst dat zij rouwen wanneer een dier waarmee zij een nauwe band hebben, sterft of niet langer in de buurt is.

Honden zijn zeer gevoelig voor menselijke lichaamstaal en stemmingen, en kunnen ons verdriet opmerken na het verlies van een speciale relatie. Als je huisdier je droefheid opmerkt, is het mogelijk dat wat zelfzorg op zijn plaats is. Om er zeker van te zijn dat je zo goed mogelijk voor je huisdier zorgt, moet je ook goed voor jezelf zorgen.

Honden kunnen zich ook gestrest en depressief voelen om andere redenen, zoals een grote verandering in hun huis of leefsituatie. Als je onlangs een nieuwe verantwoordelijkheid op je hebt genomen en minder tijd hebt om te bewegen, te spelen of met ze om te gaan, kan dit verveling of frustratie veroorzaken.

Waarom kijkt mijn hond zo verdrietig?

De grote puppyogen van je hond geven je misschien het gevoel dat je iets belangrijks mist, maar belangrijker is het om veranderingen in het gedrag van je hond op te merken en je dierenarts of een gedragsdeskundige te raadplegen als je je zorgen maakt. (Meer informatie over diergeneeskundige gedragstherapeuten en dierengedragsdeskundigen)

Een van de belangrijkste factoren voor de emotionele gezondheid van je hond is de band tussen jullie beiden. Zoek dingen die jij en je huisdier graag doen en maak daar elke dag tijd voor vrij. Door voldoende tijd uit te trekken voor spel, beweging en knuffels, kun je ervoor zorgen dat je alles doet om je hond gelukkig te houden.

Over de auteur

Erin Ollila

Erin Ollila

Erin Ollila is een dierenliefhebber die gelooft in de kracht van woorden en hoe een boodschap het beoogde publiek kan informeren en zelfs transformeren. Ze studeerde af aan Fairfield University met een M.F.A. in creatief schrijven. Neem contact met haar op via Instagram @ErinOllila of lees meer over haar op http://erinollila.com.

 

Beoordeeld door Dr Aileen Pypers

Gerelateerde artikelen

 • Verlatingsangst

  Dogs running Your love is a primary source of happiness for your dog.
 • Wanneer kauwen vernielzuchtig wordt

  Dogs chew for a variety of reasons. This article is designed to assist pet owners in identifying the causes of chewing and stopping the destructive behavior.
 • Puberende puppy's kunnen nogal lastig zijn

  Net als mensen komen puppy’s in de puberteit. Ze kunnen dan behoorlijk eigenwijs zijn en je grenzen opzoeken. Lees hier wat je kunt verwachten en eraan kunt doen.
 • Slechte gewoonten

  U hebt uw hond meegenomen voor een wandeling, u hebt de buurman net verteld hoe goed hij zich gedraagt en plotseling ziet u hem hondenpoep eten. Bah! Wat bezielde hem om dit te doen?

Gerelateerde producten