De redenen dat je hond jeukende oren heeft

Gepubliceerd door Dr. Emma Milne BVSc FRCVS
minuten leestijd

Een Golden Retriever nét voordat hij een gegooide bal vangt. De hond wijdt zijn volledige aandacht aan de bal

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Jeuk en pijn aan de oren zijn erg onaangenaam, zoals de meesten van ons uit ervaring weten. Oorklachten komen veel voor bij honden. Als je hond zich continu krabt en met zijn kop schudt, worden jullie daar allebei helemaal gek van. In dit artikel bekijken we waarom je hond jeuk aan zijn oren heeft en wat je kan doen om dit te verlichten.

Veelvoorkomende oorzaken van oorirritatie bij honden

 1. Parasieten.  Alle honden krijgen in hun leven te maken met parasieten. Het is onlosmakelijk verbonden met hond zijn en uitgelaten worden. Vlooien zijn de meest voorkomende parasieten; ze geven de voorkeur aan de kop, de nek en het achterwerk. Als je hond met zijn kop schudt of zich krabt, moet je eerst vlooien uitsluiten.

  Honden kunnen ook oormijten en een ander type mijt genaamd Sarcoptes krijgen. Deze kunnen allebei irritatie in de oren veroorzaken; in het geval van Sarcoptes ook aan de oorschelp.

  Teken kunnen ook een groot probleem zijn, vooral in warmere klimaten en in bepaalde omgevingen, zoals weilanden en bossen. Teken zijn opportunisten en wachten totdat er een hond langs de begroeiing loopt; vervolgens klimmen ze erop. Dat betekent dat ze meestal op de kop en de oren terechtkomen.

 2. Vreemde voorwerpen.  Het komt verbazingwekkend vaak voor dat vreemde voorwerpen zoals graszaden vast komen te zitten in de oren. Honden met harige, hangende oren, zoals Spaniëls, loper hier de meeste kans op, maar het kan alle honden gebeuren. Vooral als je hond plotseling met zijn kop begint te schudden of aan zijn oren begint te krabben na het uitlaten, kan dit het geval zijn.

   

 3. Atopische dermatitis (atopie). Atopie is een allergie voor omgevingsfactoren zoals pollen, planten en huisstofmijten. Het veroorzaakt jeuk op meerdere plekken op het lichaam, waaronder de oren. Sommige rassen, zoals Labradors, Golden Retrievers, Boxers en Westies, zijn er vatbaarder voor dan andere.

 4. Infecties. Zowel bacteriële als schimmelinfecties kunnen pijnlijke ontstekingen en jeuk in de oren veroorzaken. Als je hond een oorinfectie heeft, merk je misschien een onaangename geur of een uitvloeiing uit één of beide oren op.

 5. Voedselallergieën. Net als atopie kunnen ook voedselallergieën huidproblemen veroorzaken, zoals jeukende oren, plus maagdarmklachten zoals diarree.

 6. Chiari-misvorming/syringomyelie (CM/SM). Hoewel het in zijn algemeen niet vaak voorkomt bij honden, komt het bij sommige rassen steeds vaker voor, vooral bij de Cavalier-kingcharlesspaniël. Het is een verkeerde verhouding tussen de grootte van de schedel en het brein en kan koppijn en andere klachten veroorzaken. Sommige van deze honden krabben voortdurend aan hun oren en nek; het is echter geen huidirritatie, maar een neurologisch probleem. Als je een Cavalier hebt en de dierenarts geen oorzaak voor zijn oor- of huidirritatie kan vinden, is het mogelijk dat CM/SM de oorzaak is.

Wat kan je doen om je hond te helpen?

Er zijn een aantal dingen die je kan doen om oorproblemen te voorkomen:

 • Als je hond heel harige oren heeft, kan je dat haar kort knippen, vooral in de zomermaanden, wanneer graszaden een probleem vormen. Probeer de oren en poten van je hond regelmatig te controleren na het uitlaten, om er zeker van te zijn dat er geen zaden in de vacht zitten. Als je een zaadje ziet dat op weg is naar de gehoorgang, vraag dan de dierenarts om het met het juiste gereedschap te verwijderen.

 • Als je hond graag zwemt, krijgt hij misschien meer last van oorklachten, vanwege het vocht. Als je zijn oren na het zwemmen voorzichtig droogt met watten, kan dat helpen.

 • Zorg ervoor dat je voorzorgsmaatregelen neemt tegen parasieten.

Als je ziet dat je hond last heeft van zijn oren, ga dan naar de dierenarts. De behandeling hangt af van de onderliggende oorzaak. Het is het beste om snel hulp te zoeken, want vreemde voorwerpen en infecties kunnen snel ernstige vormen aannemen en het gehoor van je hond beschadigen. Het is beter om het zekere voor het onzekere te nemen; hoe sneller je met de behandeling kan beginnen, hoe beter.

Gecontroleerd door Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA