Gids voor baasjes van honden van kleine rassen

$authorText
minuten leestijd

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

De wereld door zijn ogen zien

Het is begrijpelijk dat kleine hondenrassen populair zijn. Ze passen eenvoudig in ons leven en onze woning zonder te veel ruimte in te nemen. Maar weten we eigenlijk wel hoe de wereld er vanuit hun oogpunt uitziet? Probeer eens op het niveau van je hond te gaan zitten of liggen – letterlijk – en goed rond te kijken. Torent de bank hoog boven je uit? Lijkt de gladde keukenvloer mijlenver door te lopen? Zien zelfs kinderen er voor je kleine hond uit als enge reuzen? Dit is de omgeving van je hond, dus het is belangrijk om de dingen vanuit zijn perspectief te zien. Stel jezelf een aantal vragen:

Ziet alles er vanaf hier net een beetje enger uit? Wanneer mensen en voorwerpen in huis hoog boven je uit torenen, kan dit intimiderend zijn. Hoe zou jij je voelen als de stofzuiger groter was dan jij?

Hoe ver van de rust- en speelruimten staan essentiële dingen zoals de waterbak? Een korte sprint of een hele marathon?

Als je hond op het meubilair mag, hoe ver moet hij dan springen? Zou je hond baat hebben bij een opstapje naar de meubels?

Alle vormen en maten

Kleine rassen zijn een voorbeeld van de grote variatie bij honden. Sommige rassen zijn compact en stevig, zoals de Jackrussellterriër of de West Highland White Terrier. Andere soorten, zoals de Italiaanse Greyhound, de Praagse Rattler en de Chihuahua, kunnen heel gevoelig zijn; je moet voorzichtig en zorgvuldig met ze omgaan.

Er zijn verschillende rassen met zeer uitgesproken kenmerken, zoals de iconische Teckel met de lange rug, de Japanse Chin met de ronde kop of de haarloze Chinese naakthond. Pas op met deze rassen. De uitgesproken kenmerken zijn vaak extreem vergeleken met 'normale' honden en kunnen een negatief effect hebben op de gezondheid en het welzijn van de honden. Je kan zeker voor een klein ras kiezen, maar zorg ervoor dat je hond normale proporties en een vacht heeft.

Ongeacht het ras van je hond is het belangrijk om rekening te houden met zijn behoeften, bijvoorbeeld bij de grootte en vorm van zijn bed, de grootte en plaats van voer- en waterbakken, het type riem, halsband en/of tuigje, de temperatuur en nog veel meer.

Het kleinehondensyndroom

Een kleine hond in een grote wereld staat voor vele uitdagingen. Kleine honden komen echter vaak weg met ondeugend of gevaarlijk gedrag dat bij grotere rassen nooit getolereerd zou worden. Deze kleine Napoleons gebruiken dit gedrag vaak eerst als een soort verdedigingsmechanisme, maar het kan snel omslaan in een gewoonte als het niet in een vroeg stadium wordt gecorrigeerd. Baasjes moeten in gedachten houden dat trekken aan de lijn, weglopen wanneer hij geroepen wordt, grommen en bijten allemaal slecht gedrag zijn, of het nu gaat om een kleine Chihuahua of een grote Rottweiler. In beide gevallen kan de juiste socialisatie en training wonderen verrichten.

Het aanleren en oefenen van gepast gedrag in uiteenlopende situaties zal honden van elke grootte helpen om zich rustig en ontspannen te voelen en zal ongewenst of zelfs gevaarlijk gedrag voorkomen. Zoek hulp bij een erkende trainer die jouw ras goed kent en gebruik maakt van beloningen of zoek een gehoorzaamheidstraining bij jou in de buurt.

Minder is meer

Kleine rassen hebben een andere caloriebehoefte dan grote honden. Aangezien ze meer lichaamsoppervlakte per kg hebben dan grote honden, verbruiken ze doorgaans meer energie voor normale lichaamsfuncties, zoals warm blijven. Alleen al door rond te lopen verbruiken ze meer energie. Om naar het einde van de straat te lopen heeft de Labrador van de buurman misschien 100 stappen nodig, terwijl je Lhasa Apso er wel 400 nodig heeft om dezelfde afstand af te leggen.

Kleine honden hebben weliswaar dagelijks meer calorieën per kg lichaamsgewicht nodig dan grote honden, maar je moet er toch op letten dat ze geen overgewicht krijgen. Zwaarlijvigheid is voor kleine honden net zo gevaarlijk als voor grote honden.

Puppy's in broekzak formaat

Deze kleine diertjes hebben meer calorieën nodig per gram lichaamsgewicht en kunnen geen energiereserves aanleggen zoals puppy's van grotere rassen. Daarom hebben ze meer maaltijden nodig, die rijk zijn aan calorieën.

Puppy's van kleine rassen moeten gedurende de dag regelmatig kleine maaltijden krijgen om hun kleine maaginhoud en hun onverzadigbare behoefte aan energie te compenseren. Lees de optimale hoeveelheden op de verpakking van het voer en vraag de dierenarts om advies dat is afgestemd op de behoeften van je puppy.

Zoals bij elk ras moeten kleine puppy's worden beschermd, maar niet als baby's worden behandeld. Hoewel het moeilijk is om een kleine Cavalier King Charles Spaniël puppy in zijn grote bruine ogen te kijken en nee te zeggen, kan je het toch beter wel doen. Als je je kleine hond vroeg traint, zal je later een meer ontspannen en betrouwbare hond hebben die zich beter gedraagt.

Een lang en goed leven

Kleine honden leven vaak aanzienlijk langer dan honden van grote en reuzenrassen. Maltezers, Chihuahua's, Yorkshireterriërs en Dwergteckels kunnen allemaal ouder dan 12 jaar worden. De mediaanlevensduur van Dwergpoedels en Borderterriërs is bijna 14 jaar, met een maximum van bijna 20 jaar.

Omdat ze zo lang leven en vaak in de stad wonen, hebben kleine honden extra bescherming nodig om ook op hun oude dag in goede gezondheid te blijven. Breng met kleine honden regelmatig een bezoekje aan de dierenarts. Ook kunnen ze baat hebben bij extra antioxidanten om hun lichaam te helpen de gevolgen van het ouder worden en het stadsleven te bestrijden.

Het juiste voer

Zorg er altijd voor dat hij een hoogwaardig, compleet en gebalanceerd voer krijgt dat geschikt is voor kleine of minirassen. De keuze kan soms overweldigend zijn, dus vraag de dierenarts wat hij aanbeveelt en hoeveel voer je je puppy moet geven om hem in goede gezondheid te houden.

Gecontroleerd door Dr. Emma Milne BVSc FRCVS

Gerelateerde artikels