Help uw puppy met socialiseren

Published by
Leestijd is minuten

Socialiseer uw puppy en zorg dat hij de beste start krijgt

Socialiseren, dat klinkt als een serieuze zaak. En dat is het ook, tenminste als u er zeker van wilt zijn dat uw puppy opgroeit tot een lieve, volwassen hond die alles uit het leven weet te halen.

Aangezien u hebt besloten om een puppy in huis te halen, bent u er verantwoordelijk voor dat hij opgroeit tot een hond zonder aanpassingsproblemen die zich zowel bij mensen als dieren op zijn gemak voelt.

U kunt niet vroeg genoeg beginnen met socialiseren

We kunnen de voordelen van vroeg socialiseren niet genoeg benadrukken, maar het goede nieuws is dat het niet moeilijk is en voor zowel uzelf als uw puppy erg leuk is. Het enige wat u hoeft te doen is hem zo vroeg en zo vaak mogelijk overal mee naar toe te nemen. En aangezien inenten nu al mogelijk is vanaf zes weken, kunt u hem eerder dan ooit mee naar buiten nemen. Toch moet u in het begin wel voorzichtig zijn. Onderneem niet te veel in een al te vroeg stadium. Bouw de nieuwe indrukken van uw puppy rustig op.

Uw puppy en andere mensen

Het ligt nogal voor de hand, maar mensen zijn zeer verschillend: in leeftijd, in uiterlijk en in omvang. Uw puppy zou eigenlijk alle soorten mensen moeten meemaken. Laat hem wennen aan vreemden, maar pas op dat ze uw nieuwe huisdier niet overdonderen wanneer ze blijk geven van hun genegenheid door hem voortdurend te aaien of op te tillen.

Het is belangrijk dat uw puppy ook went aan kinderen. Als er thuis geen kinderen zijn, neem hem dan ergens mee naar toe waar ze wel zijn. Wat altijd werkt, is om hem mee te nemen naar een school. Kinderen zullen uit zichzelf naar uw puppy toekomen om hem te aaien en aandacht te geven. Maar vergeet niet dat puppy's snel moe kunnen worden. Zorg er dus voor dat u een bezoek aan andere mensen niet te lang laat duren en dat u uw puppy rust gunt.

Laat uw puppy spelen met ander honden

Een uiterst belangrijk aspect van socialiseren is de kennismaking met andere honden en vooral andere puppy's. Let er echter wel op dat de dieren die hij ontmoet zelf goed zijn gesocialiseerd. Een hond die op jonge leeftijd iets naars meemaakt, kan daar de rest van zijn leven last van hebben.

In het gezelschap van volwassen honden leert uw puppy respect te hebben voor zijn meerderen. Dat kan zelfs zo ver gaan dat hij "op zijn plaats wordt gewezen" door een oudere hond als hij te druk doet.

Let er wel op dat uw puppy niet onder de voet wordt gelopen door een grotere, speelse hond. Het laatste wat u wilt is dat hij bang wordt, dus blijf in de buurt en hurk bij hem neer om hem eventueel bescherming te bieden.

Er is trouwens geen enkele reden waarom uw hond geen andere viervoeters zou mogen ontmoeten zoals katten, paarden of boerderijdieren. Van het contact met deze dieren zult u later veel plezier beleven wanneer uw puppy is uitgegroeid tot een lieve en zelfverzekerde volwassen hond.

Uw puppy en andere plekken

Als onderdeel van het socialiseringsproces moet u uw puppy laten wennen aan verschillende omgevingen, plekken en geluiden. Bij een huisdier dat goed reageert op mensen gebeurt dit vanzelf. Laat hem wennen aan de stad, het platteland, het verkeer en autoritten. Dat is leuk voor u allebei. Onthoud alleen wel dat u niet te veel tegelijk onderneemt.

Als u meer wilt weten over het socialiseren van uw pup, zal uw dierenarts u graag vertellen waar u meer informatie vindt. Misschien is het een goed idee om mee te doen met een cursus socialiseren voor puppy's. Deze cursus wordt door veel dierenartsen georganiseerd. U kunt eraan meedoen wanneer uw puppy tussen 12 en 18 weken oud is.

Dit vind je misschien ook interessant

Gerelateerde Producten