Zo help je je puppy met socialiseren

Geschreven door
minuten leestijd

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Wil je je pup de allerbeste start geven? Investeer dan in de socialisatieperiode. In deze periode maakt je nieuwe maatje kennis met de grote, spannende buitenwereld. Een goed gesocialiseerde pup groeit op tot een lieve hond die zich zowel bij mensen als andere dieren op zijn gemak voelt. In dit artikel lees je hoe je je pup bij dit proces helpt.

Socialiseren puppy: je kan niet vroeg genoeg beginnen

Vroeg socialiseren heeft veel voordelen, maar is vooral ook erg leuk voor jou en je pup. Het enige wat je hoeft te doen is je maatje overal mee naar toe te nemen. Tegenwoordig kan je je puppy al vanaf 6 weken laten inenten en dus mee op pad nemen. Maar bouw het wel rustig op en onderneem niet te vroeg te veel. Geef je pup voldoende tijd om te wennen aan alle nieuwe indrukken. 

Je puppy en andere mensen

Je pup moet in deze periode in aanraking komen met allerlei soorten mensen, van jong tot oud en in alle vormen en maten. Laat hem of haar wennen aan vreemden, maar zorg er wel voor dat je maatje niet overdonderd wordt door zomaar opgetild te worden of voortdurend geaaid te worden.

Laat je pup ook wennen aan kinderen. Geen kinderen in huis? Neem je vriendje dan bijvoorbeeld mee naar een school in de buurt. Veel kinderen zullen het hartstikke leuk vinden om je pup te aaien en aandacht te geven.

Ook hier geldt: gun je puppy voldoende rust. Het is een spannende periode en puppy’s worden snel moe van hun nieuwe avonturen. Laat een bezoek aan of van anderen niet te lang duren.

Laat je puppy spelen met ander honden

Een belangrijk onderdeel van het socialisatieproces is de kennismaking met andere honden – en met name andere puppy's. Let er wel op dat de dieren die je pup ontmoet zelf ook goed zijn gesocialiseerd. Zo voorkom je een nare ervaring die je hond mogelijk de rest van zijn leven met zich meedraagt.

Kennismaken met volwassen honden is ook erg leerzaam voor je pup. In hun gezelschap leert je puppy respect te hebben voor zijn of haar meerderen. Is je pup bijvoorbeeld te druk? Dan kan een oudere hond je puppy op z’n plaats zetten.

Let wel goed op dat je puppy niet onder de voet wordt gelopen door grotere (speelse) honden: het laatste wat je wil, is dat je pup bang wordt. Blijf in de buurt en bescherm je hond wanneer dat nodig is.

Tip: introduceer ook katten, paarden of boerderijdieren aan je maatje. Van het contact met andere dieren leert je hond een hoop. Dit helpt hem of haar opgroeien tot een zelfverzekerde volwassen hond.

Op avontuur tijdens de socialisatie van je pup

Tijdens het socialiseringsproces moet je pup natuurlijk ook kennismaken met andere omgevingen, plekken en geluiden. Zoals de stad, het platteland, het verkeer en ritjes met de auto. Onderneem niet te veel tegelijk, maar vergeet ook niet te genieten van deze tijd. Voor je pup gaat er letterlijk een wereld open die jullie samen kunnen ontdekken.

Meer weten over de socialisatie van je pup? Je dierenarts helpt je graag op weg. Ook zijn er verschillende cursussen speciaal voor het socialiseren van puppy's tussen de 12 en 18 weken oud. Vraag je dierenarts naar de mogelijkheden.

Op naar een vliegende start! 

Dit vind je misschien ook interessant

Gerelateerde Producten