Minihonden: wat goed is om te weten

Gepubliceerd door DR. EMMA MILNE BVSC FRCVS
minuten leestijd

Een kleine, donkere Terriër met een lange baard zit op het bed van een jonge jongen. De hond heeft grote, donkere ogen en een blauwe halsband

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Het lijkt erop dat kleine honden al heel lang ons favoriete gezelschapsdier zijn. Er zijn overblijfselen van kleine honden van 12000 jaar geleden gevonden. De afgelopen eeuwen werd een kleine hond die niet als jachthond gebruikt werd gezien als een statussymbool dat de rijken onderscheidde van de arbeiders. In de Victoriaanse tijd werden de miniversies van deze kleine honden populair. Ze werden beschouwd als een soort modeaccessoire voor veel Victoriaanse vrouwen.

Kleine honden ontstonden door de kleinste middelgrote honden met elkaar te kruisen. Als je dit meerdere generaties lang doet, krijg je een kleine hond. Als je vervolgens de kleinste kleine honden met elkaar kruist, krijg je de minihonden die we tegenwoordig hebben. Helaas hebben mensen dit tot in het extreme doorgevoerd. Deze honden kunnen erg kwetsbaar en ziekelijk zijn en het fokken van dit soort honden zou niet mogen gebeuren.

Wat zijn de minihondenrassen en zijn ze anders?

Het kan per land verschillen, maar in het algemeen worden rassen zoals Maltezers, Mopshonden, Chihuahua's, Dwergkeeshonden, Vlinderhondjes, Yorkshireterriërs, Shih Tzu's, Cavaliers enz. als minirassen beschouwd. Het zijn misschien vooral schoothondjes.

Minirassen zijn fysiek anders dan grotere honden, vooral wat betreft voedingsbehoeften. Omdat ze kleiner zijn, hebben ze een snellere spijsvertering. Ze hebben daarom meer calorieën nodig per kilo lichaamsgewicht. Ook hebben ze en kleinere bek, dus ze hebben kleinere brokjes en speeltjes nodig. Minirassen hebben ook meer last van de kou dan grotere honden, vanwege hun grotere huidoppervlak in verhouding tot hun grootte. Hoe kleiner een hond, hoe kwetsbaarder hij is voor verwondingen, bijvoorbeeld omdat hij valt of omdat iemand op hem gaat staan.

Omdat ze als gezelschapshonden gefokt zijn, bouwen sommige minirassen een sterke band op met hun baasjes. Aan de andere kant zijn sommige rassen oorspronkelijk gefokt om naar indringers te luisteren en de grotere waakhonden wakker te maken. Daarom kunnen sommige rassen minder geneigd zijn om vreemden te verwelkomen en blaffen ze meer dan hun baasjes zouden willen.

Het andere gevolg van het feit dat sommige honden gefokt zijn om iemands beste vriend te zijn, is dat ze grote problemen met verlatingsangst kunnen hebben. Het geldt voor alle honden dat je ze niet te lang alleen moet laten, maar minirassen kunnen al moeite hebben met korte periodes.

In ons artikel over het kleinehondensyndroom bespreken we een aantal andere redenen dat kleine en minihonden anders zijn dan grotere honden, zowel mentaal als fysiek. Kleine honden krijgen vaak meer ruimte om dingen te doen die bij grotere honden niet geaccepteerd worden, zoals tegen mensen op springen. Het baasje pakt een minihond misschien op wanneer er een andere hond aankomt; dit leidt tot meer angst voor andere honden of preventieve agressie. Als je erg klein bent, kan de wereld bedreigend zijn. Mensen en andere dieren, zelfs katten, kunnen groot en eng lijken. Minihonden ervaren vaak meer stress dan grotere honden als ze niet vanaf jonge leeftijd gesocialiseerd en gewend zijn.

Past een minihond bij jou?

Er zijn voor- en nadelen bij elk hondenras. Dankzij duizenden jaren selectie op bepaalde kenmerken zijn bepaalde gedragingen onlosmakelijk verbonden met onze rassen. Als je een klein en loyaal gezelschapsdier wilt en je genoeg tijd thuis doorbrengt of honden welkom zijn op je werk, dan kan een minihond een goede optie zijn. Als je graag kilometerlange wandelingen maakt, moet je er misschien nog eens over nadenken. De meeste minihonden zijn hier fysiek niet toe in staat. Doe altijd eerst goed onderzoek! Misschien wil je geen hond die de hele tijd lawaai maakt. Alle honden vergen tijd, energie en een heleboel geld. Het is een enorme verplichting. Kleinere rassen leven meestal langer, dus je kan zomaar een 16 jaar lange relatie in het verschiet hebben – niet iets om lichtvaardig aan te beginnen. Als je echter zeker weet dat een minihond de juiste keuze is voor jou en je hem alles kan geven wat hij nodig heeft, dan is er een grote kans dat jullie een prachtige lange vriendschap zullen hebben.

Gecontroleerd door Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA