Kunnen honden quinoa eten? (en is het veilig voor ze?)

Gepubliceerd door Jean Marie Bauhaus
minuten leestijd

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Quinoa zijn plantzaadjes die al duizenden jaren door mensen worden gegeten. De populariteit ervan is recent toegenomen, aangezien de zaadjes glutenvrij zijn en veel voedingstoffen bevatten. Mensen eten het vaak als alternatief voor rijst en andere granen. Maar is quinoa veilig voor honden? Lees verder om de mogelijke voor- en nadelen van het voeren van quinoa aan je hond te ontdekken.

Kunnen honden quinoa eten?

Zwarte hond die met zijn tong de zijkant van zijn mond likt.
Quinoa is tegenwoordig een ingrediënt in veel hondenvoer. Het wordt vaak gebruikt als vervanging voor granen zoals tarwe, maïs en rijst. Naast dat het een bron is van complexe koolhydraten, vezels, en essentiële amino- en vetzuren, bevat quinoa ook een aantal vitaminen en mineralen. Deze omvatten:

 • IJzer
 • Calcium
 • Koper
 • Zink
 • Fosfor
 • Kalium
 • Magnesium
 • Mangaan
 • Vitamine E
 • Vitamine B

De essentiële voedingstoffen in quinoa ondersteunen een gezonde en glanzende vacht, een gezond gebit en sterke nagels en botten. De voedingstoffen in quinoa (en andere granen en zaden) ondersteunen het metabolisme, de bloedsuikerspiegel en hersenfuncties, en kunnen een goede energiebron zijn voor dagelijkse activiteiten.

Is quinoa veilig voor honden?

Quinoa heeft een laagje dat bestaat uit een natuurlijke chemische stof die saponine wordt genoemd. Dit laagje beschermt de zaad tijdens het groeien tegen insecten. Volgens de Merck Veterinary Manual kan deze chemische stof weefselschade veroorzaken bij mensen en honden. Als je je hond een gebalanceerd dieet biedt, wordt het niet aangeraden om extra ingrediënten zoals quinoa toe te voegen omdat je zo extra calorieën toevoegt en de balans van de voedingstoffen verstoort. Dit kan op den duur tot gezondheidsproblemen leiden.

Sommige honden krijgen last van hun spijsverteringsstelsel als ze plantaardig voedsel eten dat niet goed is gekookt. Door quinoa te eten kan hun maag overstuur raken en kunnen ze last krijgen van braken, diarree en verstopping. De oxalaten in planten kunnen ook het risico op onstekingen in honden verhogen, wat de pijn van honden met artritis kan verergeren. Iets anders om rekening mee te houden is dat quinoa vaak samen wordt bereid met andere ingrediënten zoals zout, uien, bonen, vlees en kruiden die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid van je hond. Daarom is het geen goed idee om je hond quinoa te voeren die voor mensen is bereid, zelfs geen klein hapje van je bord.

Quinoa aan je hond voeren

Voordat je iets aan je hond voert, kun je altijd het best zijn dierenarts te raadplegen. Maar kunnen honden quinoa eten? Ja, mits het goed is bereid in een verteerbare vorm en in de juiste hoeveelheden als onderdeel van een volledig en gebalanceerd dieet, kun je quinoa aan je hond voeren. In het algemeen kun je je hond beter geen eten van je eigen tafel geven om alle bijbehorende risico's te vermijden.

Over de auteur

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhaus is een dierenvriend, freelance schrijver en romanschrijver. Momenteel woont ze in de Ozarks Mountains (VS) met haar man en hun verzameling viervoeters waar ze, terwijl ze haar ochtendkoffie drinkt, geniet van een breed scala aan wilde dieren in haar achtertuin.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde producten

 • HILL'S SCIENCE PLAN Perfect Weight Small & Mini Adult Hondenvoer met Kip

  <p> <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Perfect Weight heeft een unieke mix van ingrediënten en een laag vetgehalte. Samengesteld om uw hond te helpen een gezond gewicht te bereiken voor een langere levensverwachting. </p><p><br><b> 
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Light Small & Mini Adult Hondenvoer met Kip

  <p><span class='nowrap'>Science Plan</span><sup>TM™</sup> Canine Adult Small & Miniature is samengesteld om honden van een klein ras te helpen bij het behoud van het ideaal gewicht en om de gezondheid van mond en gebit te ondersteunen. Met omega-6 vetzuren voor een glanzende vacht en toegevoegd L-carnitine voor een effectieve vetverbranding.</p>
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Healthy Mobility Small & Mini Adult Hondenvoer met Kip

  Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Canine Adult <span class='nowrap'>Healthy Mobility</span> / Optimale Mobiliteit Mini is speciaal samengesteld ter ondersteuning van een optimale mobiliteit en soepele gewrichten bij honden die de voorkeur geven aan een kleiner brokje. Verrijkt met omega-3 vetzuren en wetenschappelijk bewezen anti-oxidanten.
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Large Breed Adult Hondenvoer met Kip

  Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Advanced Fitness™ Large Breed with Chicken is samengesteld voor de ondersteuning van gewrichten en spieren, voor honden van grote rassen. Met klinisch bewezen antioxidanten, glucosamine en chondroïtine uit natuurlijke bronnen.
  Buy Now »