Smaken en soorten hondenvoer: Vindt mijn hond zijn eten lekker?

Gepubliceerd door DR. LACI SCHAIBLE
minuten leestijd

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Net als mensen kunnen honden volgens The Dogs Trust verschillende smaken proeven en ervan genieten, maar daar houden de overeenkomsten wellicht op. Honden blijken specifieke smaken in water te kunnen onderscheiden, wat misschien verklaart waarom ze niet uitgekeken raken op de vloeistof die mensen soms omschrijven als 'smaakloos'

Maar proeven honden dezelfde smaken als mensen? Aangezien ze bekend staan om het eten van non-food objecten en het doorzoeken van ranzig afval en andere vieze dingen, lijkt dat niet zo te zijn. Maar dit kan te wijten zijn aan het feit dat de smaakpapillen van honden weliswaar dezelfde smaken kunnen waarnemen als die van ons, maar dat zij aanzienlijk minder smaakpapillen op hun tong hebben. Zoals PetMD opmerkt, hebben mensen er ongeveer 9000, terwijl honden er slechts ongeveer 1700 hebben. Nieuwsgierig wat je hond het liefst eet, of hij liever kip of rundvlees eet, warm of koud, nat- of droogvoer? En hoe weten we eigenlijk of hondenvoer goed smaakt voor honden? Laten we eens kijken naar enkele soorten voer en factoren waaraan de smaak van je hond de voorkeur kan geven.

Factoren die de smaak van je hondenvoer beïnvloeden

  • Smaken: Volgens een onderzoek van Pet Food Industry is kip wereldwijd de populairste smaak van hondenvoer. Dit is natuurlijk niet omdat het de voorkeur van de hond is, maar omdat kip in ruime mate beschikbaar is als eiwitbron voor hondenvoer. Voordat je een grote zak hondenvoer koopt, kan het verstandig zijn om bij je dierenarts of dierenvoedingswinkel monsters op te pikken. Voor blikjes en zakjes voer kun je een paar enkele porties krijgen om er zeker van te zijn dat je hond van die specifieke hondenvoedselsmaak geniet voordat je er helemaal voor gaat.
  • Textuur/formulering: Qua textuur geven honden de voorkeur aan zachter en kauwbaar voedsel, hoewel de meeste honden hun neus niet ophalen voor een bepaalde textuur. Hoewel sommige hondeneigenaren melden dat zij de meest kieskeurige eters hebben, wordt aangenomen dat dit eerder komt doordat de hond de eigenaar subversief heeft getraind om de lekkerste (en niet altijd de gezondste) lekkernijen aan te bieden dan dat er sprake is van een echte voedselaversie. Natvoer mengen met droogvoer is een goede combinatie voor sommige kieskeurige eters.
  • Temperatuur: Cook's Illustrated legt uit dat wetenschappers hebben geleerd dat menselijke smaakpapillen heel temperatuurgevoelig zijn en veel efficiënter werken als voedsel op een warme temperatuur wordt genuttigd. Dit verklaart de algemene voorkeur van mensen voor opgewarmd voedsel (hoewel koude pizza voor het ontbijt een uitschieter blijft). Hoewel deze studie zich richt op mensen, zou dezelfde logica moeten opgaan voor onze hondachtige familieleden, die ook vaak de voorkeur geven aan licht verwarmd voedsel. Het kan geen kwaad dat geurmoleculen uit voedsel vrijkomen bij hogere temperaturen, waardoor de aantrekkingskracht verder wordt vergroot. En hoewel wij veel meer smaakpapillen hebben dan honden, kunnen zij volgens VCA Animal Hospitals 1000 tot 10.000 keer beter ruiken dan mensen.
  • Supplementen en toppingen: Hoewel vloeibare supplementen, jus of poedertoppingen hun plaats hebben in de winkelrekken, zijn dierenartsen niet erg enthousiast over deze producten omdat er weinig toezicht en regelgeving is. In sommige gevallen, bijvoorbeeld wanneer een hond een chronische ziekte zoals nierfalen heeft, kan het toedienen van een hartige jus de enige manier zijn om hem aan het eten te houden. Het is belangrijk op te merken dat een teveel aan voedingsstoffen even schadelijk kan zijn als een tekort, dus als je denkt dat het essentieel kan zijn om additieven te gebruiken om ervoor te zorgen dat je hond eet, kun je beter een dierenarts raadplegen om er zeker van te zijn dat er geen andere medische problemen zijn.

Andere vragen om je dierenarts te stellen over het voer van je hond

Je kunt je dierenarts verschillende vragen stellen om je te helpen het gezondste en lekkerste voer voor je hond te kiezen. Hoewel de meeste hondeneigenaren deze vragen zullen stellen bij een nieuwe puppy-afspraak, is het belangrijk om dit gesprek door de jaren heen gaande te houden, ongeacht of je hond ziek is of niet. Hier zijn enkele richtvragen:

  • Vindt mijn hond het eten lekker?
  • Heeft u specifieke voedingsaanbevelingen op basis van de levensstijl van mijn hond of toekomstige gezondheidsrisico's?
  • Zijn er aanwijzingen voor een ander dieet op basis van laboratoriumresultaten of lichamelijk onderzoek, zoals over- of ondergewicht?
  • Heeft mijn hond een huidaandoening? Tandproblemen? Maagdarm- of urineproblemen?
  • Heeft mijn hond een voedselallergie?

Houdt mijn hond echt van de smaak van zijn eten?

Het is niet nodig om te stressen over smaken of nat- versus droogvoer. Meestal vindt je hond het lekker hoe zijn eten smaakt. Vergeet niet de expert in te schakelen en je dierenarts te raadplegen voor advies over de keuze van het beste hondenvoer, want de liefde van een hond gaat niet alleen door de maag. Hoogwaardige en evenwichtige maaltijden zijn cruciaal voor een lang en gezond leven van je hond, maar tijd samen en gedeelde herinneringen zijn de echte sleutels tot een gelukkige hond.

Over de auteur

Dr. Laci Schaible

Dr. Laci Schaible

Dr. Laci Schaible is een dierenarts voor kleine dieren en ondernemer. Zij heeft duizenden publicaties op haar naam staan en is adviseur voor verschillende startende ondernemingen in de veterinaire sector.

 

Gecontroleerd door Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA en Brana Bonder, B.S, M.S

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde producten