Bevroren & grappige hondensnacks voor warme zomerdagen

Geschreven door Chrissie Klinger
minuten leestijd

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Tijdens warme hondsdagen zoeken veel hondeneigenaren manieren om hun hond verkoeling te geven. Zou het niet leuk zijn om ijsjes te maken en er samen met je pup van te genieten? Bevroren traktaties zorgen er niet alleen voor dat jij kunt experimenteren in de keuken, maar bieden je viervoeter ook bescherming tegen uitdroging en het nodige plezier.

Creatieve manieren om af te koelen

Kies wat gezonde ingrediënten en maak ruimte in de vriezer: de mogelijkheden zijn eindeloos. Investeer in een paar silicone ijsblokjes-trays en ijsvormpjes zodat je verschillende bevroren lekkernijen kunt maken - groot én klein. Vul ze met verschillende soorten fruit, yoghurt, geprakt hondenvoer of pindakaas en doe ze samen met een beetje water in de blender. Overleg altijd eerst met je dierenarts of je nieuwe recept voor bevroren traktaties geschikt is voor je hond, en zorg ervoor dat ze niet meer dan 10 procent van de dagelijkse voerinname van je hond bevatten.

Als je ijsblokjes maakt van zoutloze of zoutarme kippen-, runder- of groentebouillon is dat een geweldige traktatie voor je hond waar hij ook nog eens lekker achteraan kan rennen. Je kunt deze lekkere ijsblokjes ook in het water of op de droge brokjes leggen om je hond meer te laten drinken.

Doe geprakte banaan met een beetje yoghurt in een bakje met ijsblokjesvormpjes en maak er bevroren bananensnacks van. Als je helemaal uit wil pakken, leg je het bananenblokje in een hondensnoepjeshouder. Zie de staart vrolijk kwispelen terwijl je vriendje probeert al likkend en knagend de verfrissende snack te pakken te krijgen.

Puppy speelt met een ijsblokje

Pompoenijslolly's

Pompoentraktaties staan hoog op de lijst met favoriete bevroren lekkernijen voor honden. Een kleine lepeltje van deze oranje vrucht bevat smakelijke vezels en vitaminen die je pup goed kan gebruiken. De American Kennel Club (AKC), een site waar experts op het gebied van fokken, gezondheid en trainen van honden schrijven, merkt op dat alleen de gewone pompoen geschikt is en niet een gezoete en gekruide variant in blik die gebruikt kan worden voor het bakken van taart. Kruiden en kunstmatige zoetstoffen kunnen giftig zijn voor je hond.

Je maakt de snacks door pompoen te mengen met een kopje ongezoete Griekse yoghurt, een theelepel honing en een geprakte banaan. Lepel het mengsel in een siliconen ijsblokjestray en zet het ongeveer een uur in de vriezer. Pompoen bevat veel vocht, wat ervoor zorgt dat je hond voldoende water binnenkrijgt in de warme zomermaanden.

Te snel afgekoeld?

Wanneer je je hond afkoelt, moet je een paar zaken in het achterhoofd houden. De Americal Kennel Club adviseert om slechts een klein beetje water per keer te geven nadat een hond veel energie heeft gebruikt om te voorkomen dat er te veel in één keer wordt gedronken. Een teveel wordt in sommige gevallen weer uitgebraakt. Het beste wat je kunt doen, is zorgen voor een koele plek in huis of een schaduwrijke plek waar je hond kan uitrusten na het spelen en rennen op een warme dag.

Gewone ijsblokjes zijn dan de beste zelfgemaakte traktatie die een hond zich kan wensen. Leg een paar ijsblokjes in de waterbak van je hond en vul de bak met vers, koud water nadat je hond een paar minuten aan de ijsblokjes heeft gelikt. Veterinaire tandartsen geven aan dat de tanden kunnen afbreken door op ijsblokjes te kauwen. Daarom kun je je hond het best gemalen ijsblokjes geven.

De American Society for the Prevention of Cruelty to Animals® (ASPCA®) vermeldt dat citrusvruchten, de zoetstof xylitol, avocado en noten geschikt zijn voor mensen, maar niet voor huisdieren. Je kunt deze ingrediënten dus niet verwerken in je zelfgemaakte zomerse traktaties voor je hond. Kleine hoeveelheden pindakaas en zuivel veroorzaken waarschijnlijk geen enorme problemen met de spijsvertering. Maar als je hond problemen met de spijsvertering heeft, is het van belang dat je zomerse lekkernijen het maagdarmstelsel niet irriteren.

Als je je afvraagt welke ingrediënten je kunt gebruiken voor zelfgemaakte traktaties, neem dan contact op met je dierenarts om te controleren of de ingrediënten de huidige gezondheidsproblemen van je hond niet verergeren. Als je het niet aandurft met zelfgemaakte lekkernijen, houden gewone hondensnoepjes (of blikvoer) ingevroren in met water gevulde bakjes met ijsblokjes je hond bezig en koel terwijl ze hun best doen om het smakelijke hapje te pakken te krijgen.

Als je bevroren zomerse lekkernijen voor je hond maakt, deel je favoriete recepten en ideeën dan met je vrienden zodat ook de andere pups in je buurt de hele zomer de kop koel kunnen houden.

Author

Chrissie Klinger

DIT VIND JE MISSCHIEN OOK INTERESSANT

GERELATEERDE PRODUCTEN