Graanvrij hondenvoer: is het geschikt voor jouw hond?

Geschreven door
minuten leestijd

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

De schappen van elke supermarkt staan vandaag de dag vol met voeding die 'vrij' is van het een of ander. Dit varieert van suikervrij en zuivelvrij tot glutenvrij, en consumenten zijn dol op deze speciale producten omdat die als 'gezonder'en 'natuurlijker' in de markt worden gezet. En dat is precies wat huisdiereigenaren willen: gezonde voeding voor zichzelf én voor hun huisdieren.

Neem een kijkje in het schap met dierenvoeding en je ziet dat de trend ook daar is doorgedrongen, en waarom ook niet? Jouw hond maakt immers deel uit van je gezin en verdient gezonde voeding - net als jij. Een van de nieuwste trends op het gebied van dierenvoeding is graanvrij hondenvoer, maar in tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, komen granenallergie en -intolerantie niet vaak voor bij onze harige vriendjes.

Horen honden granen te eten? Het is absoluut waar dat granen in hondenvoeding nut hebben. Ze leveren een scala aan belangrijke voedingsstoffen die honden nodig hebben.

Graanvrij hondenvoer is dus niet per se beter voor je hond.  Hieronder zie je een lijstje met granen die vaak verwerkt worden in hondenvoer en redenen waarom je deze in zijn maaltijd zou moeten laten zitten.

Veel gebruikte granen in hondenvoer

Als je de lijst met ingrediënten in de voeding van je hond leest, kom je vaak granen tegen zoals:

 • Gerst
 • Maïs
 • Haver
 • Rijst
 • Tarwe
 • Rogge
 • Sorghum

De meeste van deze granen ken je vast wel. Ze worden immers ook vaak en graag gegeten door mensen. Sommige granen, zoals gerst, worden als 'superfood' beschouwd. Gerst bevat veel vezels - zowel oplosbare als onoplosbare. Als onderdeel van een uitgebalanceerd dieet en gezonde levensstijl vermindert haver de kans op hartaandoeningen bij mensen.

Maar leveren deze ingrediënten dezelfde gezondheidsvoordelen op voor honden? Horen honden granen te eten?

Husky with blue eyes and blue collar staring up at owner.

Hele graankorrels zoals maïs voorzien honden van belangrijke verteerbare voedingsstoffen waaronder energie, eiwit, vitamine E en linolzuur.  Dit zijn precies de voedingsstoffen die een hond nodig heeft voor een goede algehele gezondheid. Bij het kiezen van hondenvoeding is het vooral van belang om erop te letten dat deze compleet en uitgebalanceerd is. Je kunt er dan zeker van zijn dat je lieveling alles binnenkrijgt wat hij of zij nodig heeft. Dit geldt voor voer met én zonder granen. 

Graanvrij is niet hetzelfde als koolhydraatvrij

Dierenartsen merken vaak dat huisdiereigenaren niet goed weten wat het verschil is tussen graanvrije en koolhydraatarme voeding. Graanvrij en koolhydraatarm gaan niet samen. Graanvrije dierenvoeding bevat vaak ingrediënten zoals aardappel, zoete aardappel, linzen, quinoa en erwten als vervanging van granen. Sommige soorten graanvrije dierenvoeding bevatten in feite evenveel of zelfs meer koolhydraten dan hondenvoer met granen.

Allergieën en granen

Het tijdschrift Veterinary Practice News interviewde vier gecertificeerde diervoedingsdeskundigen over allergieën en de rol die granen daarin spelen. Zij vertelden dat maïs, tarwe en soja zelden voedselallergieën veroorzaken.

"Ik weet niet waar dit idee vandaan komt. Het is niet gebaseerd op onderzoeksgegevens en er zijn uitstekende soorten voeding die een of meer van deze granen bevatten," zegt Cailin Heinze, dierenarts en diplomaat van het American College of Veterinary Nutrition.

Klinisch gezien wordt bij onze huisdieren slechts 10% van alle allergieën veroorzaakt door voedsel. De oorzaak van deze voedselallergieën is meestal rundvlees of zuivel.   Als huisdieren ergens overgevoelig op reageren, wordt dit meestal veroorzaakt door graspollen, bomen, schimmels en vlooien, maar niet door voedsel. Als je vermoedt dat jouw hond een allergische reactie heeft — op een stof uit de omgeving, voeding of een combinatie van die twee — bespreek de klachten dan met je dierenarts. Hij of zij kan dan je hond behandelen en door middel van een eliminatiedieet vaststellen of er sprake is van een voedselallergie en op welke ingrediënten je hond allergisch reageert.

De juiste graanvrije voeding voor je hond

In het zeldzame geval dat een hond overgevoelig is voor granen, overleg dan eerst met je dierenarts welke speciale voeding of hoogwaardig graanvrij hondenvoer hij of zij aanbeveelt. Dit zal een voeding zijn die toch alle voedingsstoffen bevat die je hond nodig heeft.  Nogmaals, je dierenarts is de aangewezen persoon om een goed advies te geven. 

Hoe weet je of de voeding die je jouw hond geeft van hoogwaardige kwaliteit is?

Net als mensen hebben honden unieke behoeften op het gebied van voeding.  Bespreek met je dierenarts welke voeding geschikt is voor jouw beste vriend en doe zelf wat onderzoek, zodat je jouw hond een complete en uitgebalanceerde voeding kunt voorzetten.

REFERENTIE:

1Eckstein, S. (n.d.). Caring for a Dog with Food Allergies. Data op 1 augustus 2019 verkregen van https://pets.webmd.com/dogs/guide/caring-for-a-dog-that-has-food-allergies#1

Inzender Bio

Kara Murphy Contributor Bio Image

Kara Murphy

 

Kara Murphy is een freelance schrijfster uit Erie, Pennsylvania. Haar goldendoodle pup heet Maddie.

 

Dit vind je misschien ook interessant

Gerelateerde Producten

 • HILL'S SCIENCE PLAN Perfect Weight Small & Mini Adult Hondenvoer met Kip

  <p> <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Perfect Weight heeft een unieke mix van ingrediënten en een laag vetgehalte. Samengesteld om uw hond te helpen een gezond gewicht te bereiken voor een langere levensverwachting. </p><p><br><b> 
 • HILL'S SCIENCE PLAN Light Small & Mini Adult Hondenvoer met Kip

  <p><span class='nowrap'>Science Plan</span><sup>TM™</sup> Canine Adult Small & Miniature is samengesteld om honden van een klein ras te helpen bij het behoud van het ideaal gewicht en om de gezondheid van mond en gebit te ondersteunen. Met omega-6 vetzuren voor een glanzende vacht en toegevoegd L-carnitine voor een effectieve vetverbranding.</p>
 • HILL'S SCIENCE PLAN Healthy Mobility Small & Mini Adult Hondenvoer met Kip

  Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Canine Adult <span class='nowrap'>Healthy Mobility</span> / Optimale Mobiliteit Mini is speciaal samengesteld ter ondersteuning van een optimale mobiliteit en soepele gewrichten bij honden die de voorkeur geven aan een kleiner brokje. Verrijkt met omega-3 vetzuren en wetenschappelijk bewezen anti-oxidanten.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Small & Mini Mature Adult 7+ Hondenvoer met Kip

  <p> <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Small & Miniature is samengesteld om een sterk immuunsysteem, gezonde vitale organen en de gezondheid van mond en gebit te ondersteunen. Met klinisch bewezen antioxidanten en natuurlijke ingrediënten en met toegevoegde vitaminen en mineralen.</p>