Snoepjes zijn belangrijk

Geschreven door
minuten leestijd

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Als u een hond hebt, of er serieus over nadenkt er een te nemen, heeft u via boeken, tijdschriften of televisieprogramma's, vast al veel deskundig advies gevonden over hondentraining. Deskundige hondentrainers zijn het erover eens dat het geven van snoepjes, snacks of tussendoortjes een effectief en passend trainingsmiddel is, en een geweldige manier om uw hond te belonen in een taal die hij begrijpt.

Maar wist u ook dat snoepjes belangrijk zijn om de band tussen u en uw viervoeter te versterken? Honden zijn sociale wezens, net als mensen. Zowel 'tweevoeters' als viervoeters hebben baat bij het sociale aspect van snoepen - door eten en spullen met een ander te delen, tonen mensen en dieren hun liefde en genegenheid.

Het juiste moment en de juiste plek voor snoepjes

 • Verras uw hond op onverwachte momenten. Zorg dat u bij het geven van snoepjes ook eens afwijkt van uw bekende, dagelijkse routine. Elk moment van de dag is een gelegenheid om uw band te versterken, en uw hond moet leren dat elk moment dat hij met u deelt een positieve ervaring is. Verras hem met een heerlijk tussendoortjes terwijl u samen op de bank ligt of wanneer u thuiskomt van uw werk! Geef deze tussendoortjes altijd op een volledig willekeurig moment en let erop dat u bedelen niet beloont en dat u geen menselijke etenswaren geeft, omdat die schadelijk kunnen zijn voor uw hond.

 • Goed gedrag direct belonen. Geef tijdens een training het tussendoortje altijd direct nadat hij iets goed heeft gedaan, of u nu thuis bent, in het park of in de stad. Op die manier beloont u gewenst gedrag in iedere omgeving, zodat hij dit gedrag ook overal gaat vertonen. Tussendoortjes met een sterk aroma zijn het beste voor een training. Door de heerlijke geur krijgt hij een positieve associatie met de nieuwe vaardigheid, en dit versterkt het resultaat van de training.

 • Snoepjes om te helpen wennen. Als u uw hond wilt trainen om zich prettig te voelen op een nieuwe plek, bijvoorbeeld de dierenartspraktijk of een nieuw huis, dan kunt u hem op zijn gemak stellen door hem snoepjes en aandacht te geven en hem vaak te belonen met uw stem.

 • Pas op voor valkuilen. Denk altijd goed na over de situatie voordat u een tussendoortje geeft en pas op voor valkuilen bij de training. Als u hem bijvoorbeeld een snoepje geeft als u aan tafel zit, dan leert u hem misschien om elke keer als u aan tafel gaat, te bedelen. U zult in het begin misschien goed op moeten letten, maar na een tijdje gaat het vanzelf.

 • Beloon rustig gedrag. Geef alleen tussendoortjes als uw hond rustig is en zich gedraagt zoals u dat wilt. Als hij naar u opspringt of blaft om een tussendoortje te krijgen, en u geeft toe, dan beloont u hem en stimuleert u dit gedrag.

Niet alle snoepjes zijn hetzelfde

Door een hond mee te laten snoepen van de tussendoortjes die u eet, of ongezonde dierensnacks te geven, stopt u zijn maag misschien vol met ongezonde vetten, suiker, smaakstoffen of te veel zout, allemaal ingrediënten die tot spijsverterings- of ernstigere problemen kunnen leiden. Bepaalde etenswaren voor de mens zijn zelfs giftig voor honden, vooral chocolade en alles dat uin, rozijnen of cafeïne bevat.

Te veel of verkeerde snacks kunnen een zeer negatieve invloed hebben op het gewicht en de algemene gezondheid van uw hond. Obesitas bij honden is een ernstig gezondheidsprobleem en daarom is voorkomen het beste. Obesitas kan zelfs de levensduur van uw hond verkorten en zijn kwaliteit van leven verminderen! Zorg dat uw hond gezonde snoepjes en snacks krijgt zodat hij niet aankomt of, als hij moet afvallen, toch zijn streefgewicht bereikt.

In de onderstaande vergelijkingstabel kunt u zien hoe ongezond sommige populaire tussendoortjes en hondensnacks kunnen zijn:

Hond van 15 kg (854 kcal/dag)   Gemiddelde volwassene (lengte 165 cm, 2000 kcal/dag)
28 g kaas = 1 hamburger
1 koekje = 2 bolletjes roomijs
2 plakjes salami = 4 koekjes
1 dental stick = 1 chocoladereep

De beste snoepjes voor uw hond zijn zeer smakelijke hapjes die hij met smaak opsmikkelt, en die gezond zijn en niet te veel calorieën bevatten. Kies zo veel mogelijk voor natuurlijke ingrediënten en controleer de ingrediëntenlijst zorgvuldig voordat u iets koopt. Niet alle snoepjes zijn hetzelfde: sommige zijn niet alleen lekker, maar kunnen belangrijke voordelen voor de gezondheid opleveren.

Als u, behalve de juiste tijd en plek, ook de juiste snoepjes kiest, helpt u de onderlinge band versterken, stimuleert u goed gedrag en helpt u uw geliefde hond zijn hele leven lang gezond te blijven. Dat is nog eens een beloning.

Dit vind je misschien ook interessant

Gerelateerde Producten

 • HILL'S SCIENCE PLAN Perfect Weight Small & Mini Adult Hondenvoer met Kip

  <p> <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Perfect Weight heeft een unieke mix van ingrediënten en een laag vetgehalte. Samengesteld om uw hond te helpen een gezond gewicht te bereiken voor een langere levensverwachting. </p><p><br><b> 
 • HILL'S SCIENCE PLAN Light Small & Mini Adult Hondenvoer met Kip

  <p><span class='nowrap'>Science Plan</span><sup>TM™</sup> Canine Adult Small & Miniature is samengesteld om honden van een klein ras te helpen bij het behoud van het ideaal gewicht en om de gezondheid van mond en gebit te ondersteunen. Met omega-6 vetzuren voor een glanzende vacht en toegevoegd L-carnitine voor een effectieve vetverbranding.</p>
 • HILL'S SCIENCE PLAN Healthy Mobility Small & Mini Adult Hondenvoer met Kip

  Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Canine Adult <span class='nowrap'>Healthy Mobility</span> / Optimale Mobiliteit Mini is speciaal samengesteld ter ondersteuning van een optimale mobiliteit en soepele gewrichten bij honden die de voorkeur geven aan een kleiner brokje. Verrijkt met omega-3 vetzuren en wetenschappelijk bewezen anti-oxidanten.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Small & Mini Mature Adult 7+ Hondenvoer met Kip

  <p> <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Small & Miniature is samengesteld om een sterk immuunsysteem, gezonde vitale organen en de gezondheid van mond en gebit te ondersteunen. Met klinisch bewezen antioxidanten en natuurlijke ingrediënten en met toegevoegde vitaminen en mineralen.</p>