Snoepjes zijn belangrijk

Published by
Leestijd is minuten

Als u een hond hebt, of er serieus over nadenkt er een te nemen, heeft u via boeken, tijdschriften of televisieprogramma's, vast al veel deskundig advies gevonden over hondentraining. Deskundige hondentrainers zijn het erover eens dat het geven van snoepjes, snacks of tussendoortjes een effectief en passend trainingsmiddel is, en een geweldige manier om uw hond te belonen in een taal die hij begrijpt.

Maar wist u ook dat snoepjes belangrijk zijn om de band tussen u en uw viervoeter te versterken? Honden zijn sociale wezens, net als mensen. Zowel 'tweevoeters' als viervoeters hebben baat bij het sociale aspect van snoepen - door eten en spullen met een ander te delen, tonen mensen en dieren hun liefde en genegenheid.

Het juiste moment en de juiste plek voor snoepjes

 • Verras uw hond op onverwachte momenten. Zorg dat u bij het geven van snoepjes ook eens afwijkt van uw bekende, dagelijkse routine. Elk moment van de dag is een gelegenheid om uw band te versterken, en uw hond moet leren dat elk moment dat hij met u deelt een positieve ervaring is. Verras hem met een heerlijk tussendoortjes terwijl u samen op de bank ligt of wanneer u thuiskomt van uw werk! Geef deze tussendoortjes altijd op een volledig willekeurig moment en let erop dat u bedelen niet beloont en dat u geen menselijke etenswaren geeft, omdat die schadelijk kunnen zijn voor uw hond.

 • Goed gedrag direct belonen. Geef tijdens een training het tussendoortje altijd direct nadat hij iets goed heeft gedaan, of u nu thuis bent, in het park of in de stad. Op die manier beloont u gewenst gedrag in iedere omgeving, zodat hij dit gedrag ook overal gaat vertonen. Tussendoortjes met een sterk aroma zijn het beste voor een training. Door de heerlijke geur krijgt hij een positieve associatie met de nieuwe vaardigheid, en dit versterkt het resultaat van de training.

 • Snoepjes om te helpen wennen. Als u uw hond wilt trainen om zich prettig te voelen op een nieuwe plek, bijvoorbeeld de dierenartspraktijk of een nieuw huis, dan kunt u hem op zijn gemak stellen door hem snoepjes en aandacht te geven en hem vaak te belonen met uw stem.

 • Pas op voor valkuilen. Denk altijd goed na over de situatie voordat u een tussendoortje geeft en pas op voor valkuilen bij de training. Als u hem bijvoorbeeld een snoepje geeft als u aan tafel zit, dan leert u hem misschien om elke keer als u aan tafel gaat, te bedelen. U zult in het begin misschien goed op moeten letten, maar na een tijdje gaat het vanzelf.

 • Beloon rustig gedrag. Geef alleen tussendoortjes als uw hond rustig is en zich gedraagt zoals u dat wilt. Als hij naar u opspringt of blaft om een tussendoortje te krijgen, en u geeft toe, dan beloont u hem en stimuleert u dit gedrag.

Niet alle snoepjes zijn hetzelfde

Door een hond mee te laten snoepen van de tussendoortjes die u eet, of ongezonde dierensnacks te geven, stopt u zijn maag misschien vol met ongezonde vetten, suiker, smaakstoffen of te veel zout, allemaal ingrediënten die tot spijsverterings- of ernstigere problemen kunnen leiden. Bepaalde etenswaren voor de mens zijn zelfs giftig voor honden, vooral chocolade en alles dat uin, rozijnen of cafeïne bevat.

Te veel of verkeerde snacks kunnen een zeer negatieve invloed hebben op het gewicht en de algemene gezondheid van uw hond. Obesitas bij honden is een ernstig gezondheidsprobleem en daarom is voorkomen het beste. Obesitas kan zelfs de levensduur van uw hond verkorten en zijn kwaliteit van leven verminderen! Zorg dat uw hond gezonde snoepjes en snacks krijgt zodat hij niet aankomt of, als hij moet afvallen, toch zijn streefgewicht bereikt.

In de onderstaande vergelijkingstabel kunt u zien hoe ongezond sommige populaire tussendoortjes en hondensnacks kunnen zijn:

Hond van 15 kg (854 kcal/dag)   Gemiddelde volwassene (lengte 165 cm, 2000 kcal/dag)
28 g kaas = 1 hamburger
1 koekje = 2 bolletjes roomijs
2 plakjes salami = 4 koekjes
1 dental stick = 1 chocoladereep

De beste snoepjes voor uw hond zijn zeer smakelijke hapjes die hij met smaak opsmikkelt, en die gezond zijn en niet te veel calorieën bevatten. Kies zo veel mogelijk voor natuurlijke ingrediënten en controleer de ingrediëntenlijst zorgvuldig voordat u iets koopt. Niet alle snoepjes zijn hetzelfde: sommige zijn niet alleen lekker, maar kunnen belangrijke voordelen voor de gezondheid opleveren.

Als u, behalve de juiste tijd en plek, ook de juiste snoepjes kiest, helpt u de onderlinge band versterken, stimuleert u goed gedrag en helpt u uw geliefde hond zijn hele leven lang gezond te blijven. Dat is nog eens een beloning.

Dit vind je misschien ook interessant

 • Wanneer is mijn puppy een volwassen hond?

  Is je puppy een volwassen hond aan het worden? Soms is het moeilijk om te zeggen. Als je je hond al van puppy af aan hebt, zal je je vast nog alle veranderingen herinneren die hij of zij heeft doorgemaakt: tanden die doorkomen, leren apporteren, zindelijk maken en socialisatie met andere honden of mensen.
 • Een paar basisregels

  Learn how to help your puppy learn good behaviors by starting with proper table manners. Follow these helpful feeding tips.
 • Hoe en wanneer uw puppy te eten geven?

  Dogs running Het is belangrijk om uw puppy op regelmatige momenten de juiste hoeveelheid voeding te geven, maar dat kan lastig zijn.
 • Geef deze feesthapjes niet aan je hond

  De feestdagen draaien om samen delen en aardig voor elkaar zijn. Ook voor je hond betekent dat extra hapjes en verwennerij. En daar is niets mis mee.

Gerelateerde Producten

 • Hill's PRESCRIPTION DIET c/d Multicare Canine (met kip)

  <ul>Blaasstenen kunnen erg pijnlijk zijn en kunnen na behandeling terugkeren. <span class='nowrap'>Prescription Diet™</span> c/d™ Multicare Canine helpt het risico op het opnieuw ontwikkelen van calciumoxalaat- en struvietstenen bij dezelfde hond te verminderen. <br><br><b></b>
 • Hill's PRESCRIPTION DIET c/d Multicare Hondenvoer met Kip

  <ul>Blaasstenen kunnen erg pijnlijk zijn en kunnen na behandeling terugkeren. <span class='nowrap'>Prescription Diet™</span> c/d™ Multicare Canine helpt het risico op het opnieuw ontwikkelen van calciumoxalaat- en struvietstenen bij dezelfde hond te verminderen. <br><br><b></b>
 • Hill's PRESCRIPTION DIET c/d Multicare Canine Stoofpotje (met Kip & toegevoegde Groenten)

  &nbsp;
 • Hill's PRESCRIPTION DIET s/d Canine

  Voor de voedingsbehandeling van honden met urinewegproblemen. Urinewegaandoeningen worden bij honden vaak veroorzaakt door kristallen en stenen in de urinewegen, die opgebouwd zijn uit mineralen. Deze kristalvorming en stenen in de urinewegen kunnen voor pijn, bloed in de urine en zelfs een levensbedreigende verstopping veroorzaken. Bij honden zijn het vaak struvietkristallen die urinewegproblemen veroorzaken. <span class='nowrap'>Prescription Diet™</span> s/d™ is speciaal ontwikkeld door dierenartsen om de struvietkristallen en -stenen bij uw hond te helpen oplossen. Struviet wordt gevormd doordat de urine verzadigd is met eiwitten, calcium, fosfor en magnesium in combinatie met een onjuiste zuurgraad (pH) van de urine.