Welk voer geef je aan een oudere kleine hond?

Gepubliceerd door DR. EMMA MILNE BVSC FRCVS
minuten leestijd

Een zwarte en gevlekte hond verschijnt van achter een hek. Hij is opgesprongen en lijkt midden in de lucht te staan

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Voordat we bespreken wat je je oudere kleine hond te eten moet geven, is het goed om te weten wat we bedoelen met een oudere kleine hond. Kleine honden wegen niet meer dan 12 tot 15 kg wanneer ze volwassen zijn. Wanneer honden als oud worden gezien, hangt af van hun grootte. Kleine honden leven in het algemeen langer dan honden van grote en reuzenrassen. Een Labrador is bijvoorbeeld oud wanneer hij zeven is, terwijl een kleine hond zoals een Jackrussellterriër pas op zijn negende als oud wordt beschouwd.

Als je wilt weten wat je kleine honden in het algemeen te eten moet geven en waarin ze verschillen van grotere rassen, kan je er hier alles over lezen. In het kort geldt voor kleine rassen dat ze:

  • Een snellere spijsvertering hebben, zodat ze meer calorieën per kilo lichaamsgewicht nodig hebben.

  • Sneller volwassen worden dan grotere rassen en daarom een iets andere balans van mineralen nodig hebben.

  • Een kleinere bek hebben en daarom kleinere brokjes nodig hebben.

  • Sneller gestrest raken dan grotere rassen en daarom baat hebben bij een voer dat natuurlijke ingrediënten bevat die angst reduceren.

  • Langer leven en daarom baat hebben bij extra antioxidanten om celveroudering tegen te gaan.

Waarom hebben oudere honden ander voer nodig dan volwassen honden?

Net als bij mensen beginnen er ook bij honden dingen te veranderen wanneer ze ouder worden. Ze worden langzamerhand minder actief, lichaamsfuncties worden minder efficiënt en degeneratieve problemen zoals artritis reduceren hun mobiliteit. Een van de redenen dat honden tegenwoordig steeds langer leven is goede voeding. Op het juiste moment overstappen op een voer voor oudere honden zorgt ervoor dat je hond zijn hele leven lang van de voordelen van goede voeding kan blijven profiteren. Voer voor oudere honden heeft meestal de volgende voordelen:

 

  • Minder calorieën. Oudere honden zijn minder actief en hebben vaak mobiliteitsproblemen. Daarom komen ze sneller aan. Overgewicht is nooit goed, maar in combinatie met gewrichtsproblemen is het nóg erger. Het is daarom erg belangrijk om je hond slank te houden. Met voer voor oudere honden voelt je hond zich verzadigd, maar krijgt hij minder calorieën binnen. Het tegenovergestelde probleem kan zich echter ook voordoen: tandproblemen en andere gezondheidsklachten kunnen pijn en een gebrek aan motivatie om te eten veroorzaken. Bovendien kunnen zeer oude honden van nature spiermassa en daarmee gewicht verliezen. Het is belangrijk om een gezond gewicht en een gezonde spiermassa te houden. Praat daarom met de dierenarts over de juiste voeding voor je oudere hond.

  • Gecontroleerde hoeveelheden eiwitten en mineralen. Oudere honden zijn vatbaarder voor hart- en nierproblemen, omdat hun organen minder efficiënt beginnen te werken. Met gecontroleerde hoeveelheden eiwitten en mineralen hoeven deze organen minder werk te verrichten. De eiwitten moeten van hoge kwaliteit en zeer goed verteerbaar zijn om de spiermassa in stand te houden.

  • Meer antioxidanten en omega . Antioxidanten helpen om celslijtage tegen te gaan, terwijl omega 3-vetzuren ontstekingsremmend werken en bovendien veel andere voordelen hebben. Een hoger gehalte van beide kan ook de veroudering van de hersenen en cognitieve problemen tegengaan.

Welk voer geef je aan een oudere kleine hond?

Voordat je je hond laat overstappen op een ander voer, moet je altijd eerst met de dierenarts overleggen. Voer veranderingen geleidelijk door, over een periode van vijf tot zeven dagen. Zo krijgt je hond geen last van zijn maag vanwege een té snelle verandering. 

Je hebt een voer nodig dat aan de behoeften van kleine én oudere honden voldoet. Het moet ook compleet en gebalanceerd zijn, zodat je hond alle voedingsstoffen die hij nodig heeft binnenkrijgt, in de juiste verhoudingen. Je kan hem natvoer, droogvoer of een combinatie van beide geven, afhankelijk van wat je hond lekker vindt en wat jouw voorkeur heeft. Oudere honden hebben soms minder eetlust; natvoer kan helpen om hun eetlust te stimuleren. 

Je kan ook de voer- en waterbakken op een hogere plek neerzetten, bijvoorbeeld op een trapje of een speciale standaard. Zorg ervoor dat de vloer niet te glad is, vooral op de plek waar je hond eet. Uitglijden kan erg pijnlijk zijn voor oudere honden. Deze veranderingen kunnen honden met artritis helpen om op een meer comfortabele manier te eten. Voor sommige oudere honden is het ook beter als ze meerdere keren per dag een kleinere maaltijd krijgen.

Het goede nieuws is dat er een heleboel soorten voer zijn die speciaal zijn samengesteld voor oudere kleine honden. Er is dus voldoende keus en genoeg variatie. Overleg met de dierenarts welk voer het beste past bij jouw hond. Zo kunnen jij en je hond nog een aantal prachtige jaren samen doorbrengen.

Gecontroleerd door Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA