Wanneer is mijn puppy een volwassen hond?

Geschreven door
minuten leestijd

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Is je puppy een volwassen hond aan het worden? Soms is het moeilijk om te zeggen. Als je je hond al van puppy af aan hebt, zal je je vast nog alle veranderingen herinneren die hij of zij heeft doorgemaakt: tanden die doorkomen, leren apporteren, zindelijk maken en socialisatie met andere honden of mensen. 

Maar hoe ouder je puppy wordt, hoe kleiner en subtieler de ontwikkeling en groei is. Als baasje is het voor jou belangrijk om elke fase in een puppyjaar te begrijpen. Zo kun je rekening houden met de veranderende behoeften als je puppy opgroeit tot een volwassen hond. 

 

Wanneer is een puppy een volwassen hond?

Je puppy zal niet ineens volwassen zijn. Net zoals bij mensen, groeien honden in verschillende fasen op van baby tot volwassene. Deze verandering verloopt veel sneller bij honden dan bij mensen. Hier kun je op letten om te zien of je hond volwassen wordt:

Geslachtsrijpheid: de meeste honden worden geslachtsrijp rond 6 maanden als ze nog steeds in de puppyfase zitten, zowel fysiek als emotioneel. Met 6 maanden zijn de voortplantingsorganen volledig ontwikkeld. Over het algemeen is dit de beste periode om je puppy te laten castreren is steriliseren om ongewenste nestjes en slecht gedrag, zoals zwerven en markeren, te voorkomen.

Lichamelijke volwassenheid: fysiek gezien zijn honden volgroeid als ze 1 jaar oud zijn, grote rassen blijven zelfs groeien tot 2-jarige leeftijd. Wanneer puppy's lichamelijk volwassen worden, kunnen ze nog steeds puppygedrag vertonen. De fysieke behoeften, waaronder de calorie-inname en de beweging die ze nodig hebben om gezond te blijven, worden gelijk aan die van een volwassen hond.

Emotionele volwassenheid: je weet wanneer je hond deze fase heeft bereikt als hij of zij zich niet meer gedraagt als een puppy of puber en zich volledig gedraagt als een volwassen hond. Typisch voor voor emotioneel volwassen honden is dat ze minder snel afgeleid zijn, beter luisteren en gehoorzamen en een rustiger en stabieler gedrag hebben. Het exacte moment voor deze mijlpaal verschilt, maar de meeste honden bereiken emotionele volwassenheid rond hun tweede verjaardag.

Hoe moet je omgaan met een puberende puppy?

Net als bij mensen gaan puppy's door een puberteit. Dit is de tijd tussen geslachtstijp worden en emotionele volwassenheid. Het kan een uitdagende levensfase zijn. Soms zal het gedrag van je puppy je doen denken aan een rebelse tiener. Hoewel niet alle puppy's in de fase van de puberteit gedragsproblemen vertonen, komt het erg vaak voor. Het is belangrijk om geduldig, maar resoluut en consistent te zijn bij het vaststellen van je grenzen en verwachtingen over het gedrag.

 

Voorzien in de behoeften van je opgroeiende hond: voer, verzorging, beweging & meer

Hoewel je puppy emotioneel nog niet helemaal volwassen is, veranderen de behoeften wanneer je hond fysiek volgroeid is. Wat moet je anders gaan doen? We zetten ze op een rijtje:

Voer voor volwassen honden (adult): opgroeiende puppy's verbranden veel calorieën omdat ze veel energie hebben. Ze hebben speciaal voer nodig dat veel eiwit, vet en calorieën bevat. Wanneer ze volgroeid zijn, moet je overschakelen op een voer voor volwassen honden, een adult voeding, dat voldoet aan hun voedingsbehoeften en overgewicht voorkomt. Om maag en darmen te laten wennen aan de nieuwe samenstelling, schakel je langzaam over op de nieuwe voeding. Dat doe je door gedurende één week steeds meer nieuw adult voer door het puppyvoer te mengen. Aan het eind van de week eet je puppy alleen nog adult hondenvoer. 

Veterinaire zorg: behalve bij ziekte of letsel, hoeven gezonde volwassen honden slechts één keer per jaar een dierenarts te bezoeken voor de jaarlijkse check-up en, afhankelijk van de wetgeving in je regio, een jaarlijks vaccin tegen hondsdolheid. Puppy's krijgen tussen 6 en 8 weken meerdere vaccinaties en een laatste inenting met 16 weken (American Society for the Prevention of Cruelty to Animals, ASPCA).

 

vrouw wandelt in de herfst met een beagle door het bos

Lichaamsbeweging: de behoefte aan beweging van een volwassen hond verschilt per grootte, ras, geslacht, leeftijd en conditie, zegt ASPCA. Sommige kleine rassen of gezelschaphonden halen voldoende beweging door je door het huis te volgen of af en toe een spelletje te spelen. Grote honden hebben minimaal 30 minuten een intensieve activiteit nodig om kalm en fit te blijven. Zonder puppydrang om te stoeien en verkennen, heeft je volwassen hond mogelijk meer gestructureerde vormen van lichaamsbeweging nodig, zoals wandelen, samen hardlopen of apporteerspelletjes in de achtertuin.

Hondenspulletjes: afhankelijk van de grootte op volwassen leeftijd ten opzicht van de grootte als puppy, zul je nieuwe spulletjes moeten kopen. Naast een grotere halsband, harnas en lijn, zal je volwassen hond ook een grotere voerbak, waterbak, een ruimere mand of bed, een grotere transportbox en nieuw speelgoed nodig hebben dat zowel groter als steviger is om ruwer mee te spelen.

Het kan moeilijk zijn om je puppy op te zien groeien tot een volwassen hond. Maar het is zo leuk om de persoonlijkheid van je hond te zien groeien. Door te voldoen aan de veranderende behoeften neem je de volgende stap in een liefdevolle relatie waar jullie beiden nog jaren van zullen genieten.

Contributor Bio

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhaus is huisdiereigenaar, huisdierblogger en schrijfster en woont in Tulsa, Oklahoma, waar ze gewoonlijk schrijft onder het toezicht van een schoot vol pluizenbolletjes.

 

Dit vind je misschien ook interessant

Gerelateerde Producten