Is je hond dol op water? Activiteiten voor waterratten

Geschreven door
minuten leestijd

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Honden en water, een net zo bekende combinatie als kinderen en snoep. Ze zijn er allebei dol op. Niks maakt je hond zo enthousiast als een reis naar een meer of het strand. Of je nu in de buurt van een vijver woont of een zwembad in je achtertuin hebt, als je wilt kun je hond echt helemaal door het dolle heen maken door spelen in het water altijd en overal mogelijk te maken.

In de achtertuin

Waar heb je makkelijker toegang tot dan je achtertuin? Je hond speelt vast al graag in de tuin en niemand stelt de regels vast, behalve jijzelf. Wanneer de warme zomerdagen echt saai dreigen te worden voor je hond, is wat vrolijkheid kinderspel: gebruik gewoon water.

Zorg voor wat sterk hondenspeelgoed, een tuinslang (of gazonsproeier), een kinderbadje, wat handdoeken en vergeet je eigen fantasie niet.

Wat kun je doen

 • Spelen met de sprinklers. Sluit een (al dan niet draagbare) sprinkler aan op een tuinslang en de hond kan doen wat hij wil. Wees niet verbaasd als hij de sprinkler aanvalt!
 • ‘Afsproeien’. Heb je geen sprinkler? Je kunt hetzelfde effect met een sproeikop op je tuinslang krijgen en als de hitte oploopt, kun je de hond hiermee verkoelen.
 • Geef hem een bad. Je hond in bad doen verloopt waarschijnlijk wat soepeler als je er aan spelletje van kunt maken. Gebruik het favoriete speelgoed van je hond om hem af te leiden tijdens zijn wasbeurt. Een echte grote wastobbe buiten zetten is nog leuker: het is weer eens wat anders qwaardoor je hond het graag wil proberen.
 • Spelen met een waterpistool. Jaag je hond de tuin rond met een waterpistool. Kijk of hij de straal in de lucht kan vangen zoals hij dat zou doen bij een frisbee.
 • Spat eens flink in een zwembad. Vul een hard plastic kinderzwembad (of een duurzamer zwembad speciaal voor honden) met water en laat je hond naar hartenlust springen. Als hij moe wordt, kan hij lekker lang uitrusten in het water.

Bij het zwembad

Honden die van water houden, worden enthousiast van zwembaden. En je hoeft geen zwembad in de achtertuin te hebben. Misschien vind je een hondvriendelijk zwembad in de buurt. Veel openbare zwembaden staan geen honden toe, dus controleer de regels voordat je erheen gaat. Hou er rekening mee dat chloor in de meeste zwembaden het water onveilig maakt voor je hond om te drinken en het kan ook zijn huid irriteren. Zorg daarom voor vers water uit de kraan en zorg, dat hij zich na zijn normale bad opnieuw kan afspoelen.

Breng een hondenvest mee, een hellingbaan om hem uit het zwembad te helpen (als er geen treden zijn), een drinkbak en schoon drinkwater, een drijvend hondenbed en waterdicht, drijvend hondenspeelgoed.

Wat kun je doen

 • Zwemmen. De natuur heeft de hond aanleg hiervoor gegeven- vandaar dat alle honden een karakteristieke zwemstijl hebben - hoewel puppy’s, oudere honden of andere onervaren zwemmers een zwemvest moeten dragen voor de veiligheid.
 • Duiken. Ervaren zwemmers vinden het leuk om in het diepe te duiken. Net zoals je hond. Gooi een stuk speelgoed in het water en kijk hoe hij er achteraan gaat.
 • Vangen. Gooi een bal of frisbee over het zwembad en laat je hond in het water springen om het speelgoed op te vangen voordat dit het water raakt.
 • Doe het rustig aan. Als hij moe wordt, vindt je hond het gewoon leuk om in het water te drijven. Er zijn tal van bedrijven die zwemvlotten voor honden of drijvende hondenbedden maken die hem in het water laten ontspannen terwijl jezelf geniet van het regenen van zonnestralen.

Aan een meer of bij een rivier

Het is niet moeilijk om een plekje langs de kust te vinden waar je hond kan spelen, maar niet alle stranden, zwemgebieden en andere openbare ruimtes zijn hondvriendelijk, controleer daarom de regels voordat je erheen gaat. Als je daar eenmaal bent, moet je uit de buurt van stilstaand water blijven - omdat dit muggen en andere parasieten als gevaarlijke bacteriën kan bevatten - en let op de veiligheid van de hond door oog te hebben voor gevaren zoals blauwalg, gebroken glas of gekarteld materiaal dat letsel kan veroorzaken. Vermijd ook gebieden met snel stromend water, zoals beken of rivieren, om te voorkomen dat je hond wordt meegevoerd door de stroom.

Breng ook een veiligheidsvest voor je hond, een waterbak en schoon drinkwater, waterdicht speelgoed, een peddelplankje en peddel, een voor honden geschikt drijfvoorwerp, een EHBO-set en een veiligheidskoord met een handvat mee. Vergeet ook niet om de hondenpoep met poepzakjes op te ruimen! Hygiëne voor alles!

En hoe vermaak ik mezelf en daarbij ook de hond?

 • Apporteren uit het water. Retriever-rassen zullen vooral genieten van dit spel, waarbij je hond een favoriet stuk speelgoed ophaalt, dat je in het water gooit waar hij achteraan gaat.
 • Peddelen op een plank. De rustige wateren van een meer zijn perfect voor het beoefenen van deze Hawaïaanse sport, waarbij er wordt gebalanceerd op een surfplank tijdens het navigeren met een peddel. Veel peddelplanken zijn gebouwd voor twee gebruikers.Man and Boston terrier sitting on a blue paddle board in the middle of a lake.
 • Springen van de kade. Dit is uitgegroeid tot een van de populairste waterspelen voor honden en met een goede reden. Als je hond dol is op zwemmen, zal hij dol zijn op dit spel met een rennende start en elke keer een plons maken.
 • Varen. Of het nu gaat om een roeiboot of kano, een speedboot, een zeilboot of een luie ponton, je hond zal ongetwijfeld dol zijn op een uitje naar diepere wateren - waar hij naar hartenlust kan duiken, zwemmen en spetteren. Zorg er wel voor dat je hem voorziet van een zwemvest en veiligheidskoord met een handvat om hem gemakkelijk terug in de boot te tillen. Houd hem ook goed in de gaten als de boot vaart. Het is net zoals met kleine kinderen, houd de veiligheid goed in de gaten!
 • Slepen. Leer je vriend een reddingstraining terwijl je ontspant en in het water drijft. Bevestig een skikabelriem aan zijn zwemvest of koord en laat hem oefenen om je vooruit te trekken.
 • Drijven. Je bent niet de enige die geniet van een luie middag drijven op de rivier. Neem je hondveilige drijfuitrusting mee zodat je dierenvriend je gezelschap kan houden als je drijft.

Aan het strand

Een dag aan het strand kan net zo leuk zijn voor waterminnende honden als een ontspannende gebeurtenis voor jezelf. Net als bij meren zijn niet alle stranden hondvriendelijk en zelfs die standen hebben soms strikte regels om je hond aangelijnd te houden. Controleer de regels voordat je de reis plant. Zout water is voor je hond niet veiliger om in te slikken dan voor jou, neem daarom uit voorzorg voor jullie beiden voldoende vers drinkwater mee - en heb een plan om het zout en zand uit zijn vacht te spoelen voordat je naar huis gaat. Bescherming tegen de zon is ook een must, zoek dus een schaduwvrij plekje of breng een parasol mee om je hond na een poosje uit de zon te halen. Er zijn ook zonnebrandmiddelen die veilig zijn voor honden. Dit kan vooral belangrijk zijn voor honden met een lichtere kleur, omdat de huid onder hun vacht nog steeds kan verbranden.

Beagle puppy running on the beach.

Neem vers drinkwater en een waterbak, zonnebrand voor de neus en oren, een parasol, een deken voor je hond, extra handdoeken, een zwemvest en waterdicht,drijvend speelgoed mee. Als je van plan bent de dag op het strand door te brengen, neem dan eten of lekkernijen mee voor je hond, zodat je zijn normale eetpatroon niet ontregelt -- een actieve dag op het strand zal zijn eetlust opwekken.

Wat kun je doen?

 • Duiken in de golven. Laat je hond in de branding plonzen en in de naderende golven duiken. Doe hem eerst een zwemvest om - zelfs ervaren zwemmers kunnen worden uitgedaagd door grote oceaangolven. Het is ook een goed idee om bij hem in de buurt te blijven en hem in de ondiepste delen van het strand te houden. Laat hem nooit te ver van de kustlijn weggaan, zodat hij niet verstrikt raakt in de grotere golven.
 • Wandelen langs het strand. Je hond zal het heerlijk vinden om de kustlijn te verkennen en tijdens de tocht wat oefening te krijgen en energie te verbranden.
 • Los lopen. Als (de regels van) het strand het toelaat en als hij goed genoeg getraind is om betrouwbaar te komen wanneer hij wordt geroepen, laat hem dan rennen en ravotten in de branding en in de getijdenpoelen plonzen.
 • Surfen. Als je hond een ervaren zwemmer is, neem hem dan mee op je surfplank of boogieplank om echt de golven te trotseren. Als het zijn eerste keer is, doe het dan rustig aan, geef hem de tijd zijn evenwicht te leren houden voordat hij naar diepere wateren gaat - en vergeet zijn hondenzwemvest niet!

Met zoveel opties voor honden die van water houden, hoeft je grote vriend zich de hele zomer vermoedelijk niet te vervelen. Net zo min als jij - en je gezin!

Foto: Flickr

   
    

Over de schrijver

     Jean Marie Bauhaus     
     

Jean Marie Bauhaus

     

 

     

Huisdiereigenaar Jean Marie Bauhaus blogt en schrijft over honden en katten. Ze komt uit Tulsa, Oklahoma (VS) waar ze meestal onder de bezielende leiding van een groep viervoeters schrijft.

 

Dit vind je misschien ook interessant

 • Hoeveel beweging heeft je hond nodig?

  Honden zijn veelal van nature energieke wezens en beweging is de perfecte manier om al die overtollige energie te verbranden.
 • Hoeveel beweging heeft je hond nodig?

  Honden zijn veelal van nature energieke wezens en beweging is de perfecte manier om al die overtollige energie te verbranden.
 • Leren door te spelen

  Puppies learn through play, so you can help them understand the world a little better by following our helpful tips for safe puppy play.
 • Spelen met uw hond

  If you have a Great Dane, Greyhound, Boxer or other large or giant breed dog, there’s probably nothing you both enjoy more than getting outside and exercising together. It helps keep both of you healthy while building your relationship as well.

Gerelateerde Producten

 • HILL'S SCIENCE PLAN Perfect Weight Small & Mini Adult Hondenvoer met Kip

  <p> <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Perfect Weight heeft een unieke mix van ingrediënten en een laag vetgehalte. Samengesteld om uw hond te helpen een gezond gewicht te bereiken voor een langere levensverwachting. </p><p><br><b> 
 • HILL'S SCIENCE PLAN Light Small & Mini Adult Hondenvoer met Kip

  <p><span class='nowrap'>Science Plan</span><sup>TM™</sup> Canine Adult Small & Miniature is samengesteld om honden van een klein ras te helpen bij het behoud van het ideaal gewicht en om de gezondheid van mond en gebit te ondersteunen. Met omega-6 vetzuren voor een glanzende vacht en toegevoegd L-carnitine voor een effectieve vetverbranding.</p>
 • HILL'S SCIENCE PLAN Healthy Mobility Small & Mini Adult Hondenvoer met Kip

  Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Canine Adult <span class='nowrap'>Healthy Mobility</span> / Optimale Mobiliteit Mini is speciaal samengesteld ter ondersteuning van een optimale mobiliteit en soepele gewrichten bij honden die de voorkeur geven aan een kleiner brokje. Verrijkt met omega-3 vetzuren en wetenschappelijk bewezen anti-oxidanten.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Small & Mini Mature Adult 7+ Hondenvoer met Kip

  <p> <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Small & Miniature is samengesteld om een sterk immuunsysteem, gezonde vitale organen en de gezondheid van mond en gebit te ondersteunen. Met klinisch bewezen antioxidanten en natuurlijke ingrediënten en met toegevoegde vitaminen en mineralen.</p>