Waarom je je hond zou moeten trainen

Geschreven door
minuten leestijd

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Net zoals bij mensen hebben steeds meer honden last van overgewicht. De Association for Pet Obesity Prevention schat dat 54 procent van de honden aan overgewicht lijdt. Honden die een paar kilo's teveel tellen, zijn vatbaarder voor aandoeningen zoals artritis. Daarom is lichaamsbeweging voor honden niet een louter leuke bezigheid, maar een eerder noodzakelijke activiteit voor het goede behoud van de algehele gezondheid van het dier.

Een hond in beweging is een gelukkige hond! Honden die fysiek stoom afblazen kunnen zo hun energie kwijt die ze anders zouden omzetten in destructief gedrag. Denk maar aan kauwen op en krabben aan je meubels, onophoudelijk blaffen en zelfs bijten. Door samen met je hond actief te zijn, versterk je natuurlijk ook de band met elkaar.

Ben je er klaar voor om jouw hond de nodige aandacht te geven met de allerleukste activiteiten? Dan zetten we hier een aantal oefeningen die jullie samen kunnen doen op een rijtje. Of een bepaalde fysieke activiteit al dan niet geschikt is voor jouw hond is afhankelijk van een aantal factoren.

Bewegen naar leeftijd

Long-haired black dashchund running in a park with all four paws in the air.

Het energieniveau van een puppy ligt zodanig hoog dat heel wat van jouw tijd en aandacht zal opeisen. Puppy's zijn over het algemeen bijzonder dol op apporteerspelletjes, en genieten enorm van het zorgeloos kunnen rondrennen in het park, of het speels najagen van de kids op een zonnige namiddag in de tuin. Een oudere hond verkiest dan weer een aangename wandeling in het park boven de uitdagende fysieke inspanning waar ze voordien zo dol op waren. Maar een oudere hond heeft ook beweging nodig. Net als oudere mensen hebben ook oudere honden voldoende fysieke en mentale stimulatie nodig om hen in goede gezondheid te houden. Door fysieke inspanningen te leveren wordt ook hun gewicht en beweeglijkheid op peil gehouden. Hou rekening met de intensiteit van de fysieke activiteit die je jouw hond oplegt. Als je merkt dat jouw hond last heeft van gewrichtspijn of artritis, ga dan zo snel mogelijk langs bij de dierenarts om na te gaan hoe deze pijn kan worden verlicht en welke oefeningen je best in de plaats kan doen. Zwemmen behoort tot een van de beste activiteiten voor je hond. Het geeft hem de nodige beweging en beperkt eventuele gewrichtspijn tot een minimum. Als je lange wandelingen maakt, zorg er dan voor dat je voldoende water meeneemt om het hydratieniveau van je hond op peil te houden. Kies ook wandelpaden uit met hier en daar rustplaatsen om samen even op adem te komen. Als je merkt dat je hond moeite heeft met wandelen, stop dan om uit te rusten.

Ken de behoeften en beperkingen van je hond

De juiste fysieke activiteiten die je samen met je hond kan doen, hangen grotendeels af van het hondenras evenals de grootte van je hond. Dr. Marty Becker geeft een duidelijk beeld weer van de onderlinge verschillen tussen hondenrassen en hun specifieke behoefte aan bepaalde fysieke activiteiten. Het overzicht geeft je inspiratie voor nieuwe, plezierige oefeningen met je hond.

 • Honden met een korte snuit, zoals de Pekingees en bulldogs, kunnen niet al teveel fysieke uitdagingen aan en raken bovendien al snel oververhit — in zulke mate zelfs dat te grote fysieke inspanningen tot de dood zou kunnen leiden. Deze hondenrassen halen hun lichaamsbeweging uit gematigde oefeningen, dus samen een wandeling maken, is ruim voldoende. Honden met kortere snuit staan ook niet bepaald bekend als fervente of goede zwemmers.
 • Rugklachten zijn relatief vaak voorkomende problemen bij honden met een lange rug en korte poten, zoals corgi's en teckels. Apporteerspelletjes met Frisbees® zijn daarom niet geschikt voor dit soort hondenrassen. Aangezien elk ras vatbaar is voor specifieke lichamelijke problemen, stem je het beste de activiteiten af op de achtergrond en specifieke raskenmerken van jouw hond.
 • Het is zinvol om na te gaan uit welke oefeningen jouw specifieke hondenras plezier haalt. Retrievers staan bekend als een mensgericht hondenras. Ook zwemmen, apporteren en behendigheid vindt deze hond geweldig. Zo weet je al op voorhand dat hij urenlang plezier zal beleven bij een meer met apporteerspelletjes. De greyhound doet, naar zijn oorspronkelijke functie en taken, dan weer uitstekend dienst als renhond en als jachthond. Ze zijn bijzonder dol op rennen, maar na een korte, intense training zullen greyhounds waarschijnlijk wel een dutje willen doen. Herdershonden zijn van oorsprong gefokt om vee te hoeden. Hou deze unieke bewegingstactiek in het achterhoofd wanneer je leuke oefeningen voor je hond bedenkt.
 • Hoe lang en dik is de vacht van je hond? Een hond met een dikke vacht, zoals een Akita of Duitse herder, kan in de zomer sneller oververhit raken dan een hond met een korte dunne vacht. Een hond met een korte dunne vacht, zoals een Boston terriër of een boxer, zal echter minder goed bestand zijn tegen koud weer.

Twijfel je over welke oefeningen al dan niet geschikt zijn voor bepaalde hondenrassen?  Prevention Magazine biedt een handig overzicht van de verschillende oefeningen op basis van de bewegingsbehoeften van verschillende hondenrassen.

Kies het juiste hondenvoer

Net als bij de mens, bepaalt het soort voer dat jouw hond binnenkrijgt zijn energieniveau. Hill's® hondenvoer is beschikbaar voor iedere leeftijd en voor verschillende behoeften van honden. Vraag je dierenarts om advies welk voer het beste is voor jouw hond nu en op de lange termijn.

Let ook op het gewicht van je hond; met de jaren kan je hond de neiging tot overgewicht gaan vertonen. Obesitas of overgewicht kan fysieke problemen verergeren en zelfs de levensduur van een hond verkorten. Als jouw hond een paar kilo's moet afvallen, denk dan aan hondenvoer dat minder calorieën bevat en speciaal is samengesteld om het gewicht onder controle te houden.

Water is essentieel tijdens bewegen. Zorg ervoor dat jouw hond flink gehydrateerd blijft voor, tijdens en na een fysieke inspanning. Een gebrek aan water kan leiden tot oververhitting en dehydratatie, met gezondheidsproblemen als gevolg.

Start langzaam en bouw het op

Als je aan een nieuw trainingsschema begint met je hond, zorg er dan voor dat je niet overdrijft. Net als mensen, hebben ook honden tijd nodig om uithoudingsvermogen op te bouwen. Overleg ook eerst met je dierenarts of het nieuwe trainingsschema past bij de specifieke behoeften van je hond en of je het voerschema ook moet aanpassen. Hou in de gaten hoe jouw hond zich voelt en gedraagt tijdens en na de training. Let bijvoorbeeld op hoe warm het die dag is en dat heet of ruw asfalt of beton erg pijnlijk kunnen zijn voor de poten van je hond.

Lichaamsbeweging voor honden heeft meteen een gunstig effect dat ook op de lange termijn aanhoudt. Goed zorgen voor je maatje betekent je hond in topconditie houden, zodat hij een lang, gelukkig en vooral gezond leven kan leiden. Neem alvast de halsband in de hand, vergeet het poepzakje niet en neem voldoende water mee — klaar om samen een ommetje te maken!

Contributor Bio

Kara Murphy

Kara Murphy

Kara Murphy is een zelfstandige schrijfster in Erie, Pa. Ze heeft een Goldendoodle genaamd Maddie, die altijd precies dezelfde plek in de tuin van de buren moet ruiken tijdens haar wandelingen.

Gerelateerde artikels

 • Begin het nieuwe jaar samen goed met deze voornemens

  Aan het einde van het jaar maken veel mensen goede voornemens voor het nieuwe jaar: ze willen bepaalde gewoonten aanleren (of afleren) om het jaar gezond en gelukkig te beginnen.
 • Leren door te spelen

  Puppies learn through play, so you can help them understand the world a little better by following our helpful tips for safe puppy play.
 • Hoeveel beweging heeft je hond nodig?

  Honden zijn veelal van nature energieke wezens en beweging is de perfecte manier om al die overtollige energie te verbranden.
 • Het Beste Speeltje voor uw Hond Kiezen

  The toys you give your dog should be of the appropriate shape, size and condition. This article is designed to provide pet owners with the criteria necessary to choose the appropriate kind of dog toys essential for enjoyment and safety.

Gerelateerde producten