Zo geef je een verveelde hond nieuwe energie

Geschreven door
minuten leestijd

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Honden zijn energieke dieren die graag spelen en socialiseren. Wanneer ze niets te doen hebben, krijgen ze – net zoals mensen – last van verveling. En een verveelde hond is een ongelukkige hond. Gelukkig zijn er verschillende manieren om je maatje nieuwe energie in te blazen. Zo pak je het aan.

Het begint met een verrijkende omgeving

Dieren stimuleren is heel belangrijk. Ook honden hebben een verrijkende thuisomgeving nodig. Dit gaat om alles van stimulerende en natuurgetrouwe verblijven tot de introductie van voorwerpen, geuren en andere prikkels. Bij een onvoldoende verrijkende omgeving zit verveling in een klein hoekje.

Tekenen van een verveelde hond 

Misschien is je hond uitgekeken op z’n omgeving. Maar ook actieve honden kunnen verveeld raken van hun dagelijkse routine. Dit uit zich op verschillende manieren:

Meer blaffen

Zomaar uit het niets blaffen is een bekende manier van aandacht vragen. Zelfs al blaft je hond niet naar jou. Het is eigenlijk een beetje als toneelspelen!

Meer kauwen

Verveelde honden gaan slopen. Kauwt je maatje de bank of je schoenen kapot? Dan is het  tijd voor actie – ook om te voorkomen dat dit een nieuwe gewoonte wordt.

Rondjes rennen

Jaagt je hond plotseling letterlijk zijn of haar staart achterna? Of zie je je maatje rondjes lopen door de kamer? Dat is meestal een teken dat een hond veel energie te verbranden heeft.

Jack Russell terrier chases tail from an overhead view.

Je altijd en overal volgen

Honden zijn roedeldieren en jij bent de leider. Dit betekent dat je hond jou volgt totdat je iets anders te doen geeft. Altijd en overal.

Janken

Net zoals bij baby's, huilen of piepen sommige honden nét iets meer als ze je aandacht nodig hebben. 

Maar het is niet altijd zo zwart-wit: sommige van deze gedragingen kunnen ook een signaal zijn van onderliggende gezondheidsproblemen. Wanneer je twijfelt of je zorgen maakt over het gedrag van je hond, neem dan contact op met je dierenarts.

Spellen die je kan doen om je hond bezig te houden

Training is een goede manier om te spelen met je hond. Want ze vinden het hartstikke leuk! Honden genieten ervan om bezig te zijn en ‘aan het werk’ te moeten. En dat kan op verschillende manieren:

 • Geef je hond mini-missies.  Eerst leer je je hond om te blijven. Daarna gooi je een speeltje en laat je het landen terwijl je je hond laat blijven en wachten. Met een commando naar keuze (zoals ‘oké’ of ‘ga’) mag je hond het speeltje gaan halen. Zorg dan dat je hond het bij je terugbrengt. Wanneer je dit voldoende herhaalt, verandert je verveelde hond snel in een vermoeide hond.

 • Touwtrekken is een ander geweldig spel voor de hond die graag iets in zijn bek heeft. Let op: voordat je spelletjes introduceert waarbij je hond moet kauwen of snuffelen, moet je je hond eerst trainen in wat hij of zij wel en niet mag eten.

 • Spelletjes met voer zijn ook ideaal voor kauwliefhebbers. Er zijn veel manieren om voer te gebruiken bij het spelen met je hond. Zo kan je een voerpuzzel kopen om je hond te laten werken voor de beloningen. Of probeer kleine hoeveelheden brokken in een kamer te verbergen en laat je hond detective spelen. Vinden ze iets lekkers? Dan mogen ze het  opeten. Pas hierbij wel op dat je je maatje stiekem niet te veel voert. Overgewicht ligt altijd op de loer.

 • Bewegen is de beste manier van spelen voor honden met veel energie. Denk aan een potje frisbee, een balletje gooien of een lange, stevige wandeling.

 • Geen tijd om te spelen met je hond? Zorg dan dat je verschillende hondenspeeltjes hebt die je je hond kan geven als je het zelf druk hebt. Hoewel je niet elke keer een nieuw speeltje nodig hebt, is het wel goed om het speelgoed af te wisselen zodat zelfs oud speelgoed na een tijdje weer als nieuw aanvoelt.

En vergeet niet: de gemakkelijkste manier om verveling bij je hond te voorkomen, is om je maatje bezig te houden. Regelmatig wandelen en spelen met je hond houdt jullie allebei tevreden, gezond en gelukkig.

 

Contributor Bio

Erin Ollila

Erin Ollila

Erin Ollila is een liefhebber van huisdieren, die gelooft in de kracht van woorden en hoe een boodschap haar lezers kan informeren of zelfs veranderen. Je kunt haar opzoeken op het internet en in magazines. Volg haar op Twitter @ReinventingErin of kom meer te weten op haar website http://erinollila.com.

 

Dit vind je misschien ook interessant

Gerelateerde Producten

 • HILL'S SCIENCE PLAN Medium Adult Hondenvoer met Kip

  Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Advanced™ Fitness Medium Chicken is samengesteld om de spieren en de gezonde vitale organen te ondersteunen. Met klinisch bewezen antioxidanten, magere eiwitten en omega-3 vetzuren.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Small & Mini Adult Hondenvoer met Kip

  <p> </p><p><span class='nowrap'>Science Plan™</span> Small & Miniature is samengesteld om de gezondheid van de mond en een gezonde huid en spijsvertering te ondersteunen. Met hoge gehalten aan klinisch bewezen antioxidanten en natuurlijke ingrediënten en met toegevoegde vitaminen en mineralen.</p>
 • HILL'S SCIENCE PLAN Large Breed Adult Hondenvoer met Lam & Rijst

  Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Advanced Fitness™ Large Breed Lamb&Rice is samengesteld om de spijsvertering  en gezonde gewrichten van honden van grote rassen te ondersteunen. Met klinisch bewezen antioxidanten en licht verteerbaar lam.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Medium Adult Hondenvoer met Lam & Rijst

  <p>Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Advanced Fitness Lamb & Rice is  samengesteld om een gezonde spijsvertering en gezonde spieren te ondersteunen. Met klinisch bewezen antioxidanten en licht verteerbaar lam.