De vacht van je puppy verzorgen

Geschreven door
minuten leestijd

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Het verzorgen van je puppy brengt jullie dichter bij elkaar

Alle puppy's moeten dagelijks verzorgd worden, en niet alleen om de conditie van hun huid en vacht te verbeteren. Door je puppy te verzorgen raakt hij eraan gewend om aangeraakt te worden en kan jij het lichaam van je puppy leren kennen. Dit is heel belangrijk om eventuele gezondheidsproblemen in eerste maanden van het leven van je puppy op te sporen. Bij de dagelijkse verzorging merk je huidproblemen, zoals uitslag of eczeem, en tekenen van parasieten, zoals mijten, teken en vlooien, snel op. Bovendien is het een geweldige manier om de band tussen jullie te versterken.

Aan de slag

Je moet je puppy elke dag verzorgen, ongeacht de lengte van de vacht, maar langharige rassen hebben meer tijd en aandacht nodig. De meeste honden vinden het prettig om verzorgd en geaaid te worden, vooral als je er vroeg mee begint.

Beloningen Begin met korte sessies met de eigen borstel van je puppy – genoeg om het hele lichaam één keer te bestrijken – en bouw vervolgens de lengte van de sessies geleidelijk op. Wanneer je hond accepteert wat je aan het doen bent en een poosje stil heeft gestaan, kan je stoppen en hem een beloning geven, zoals uitlaten, een spelletje of een gezonde snack. Dit helpt je puppy om te begrijpen dat stilstaan beloond wordt. Zo wordt het verzorgen makkelijker en plezieriger voor jullie allebei.

Verzorgen op tafel Als je je puppy af en toe op een tafel verzorgt, raken ze gewend aan deze positie. Dat kan handig zijn wanneer je de dierenarts of een hondentrimmer bezoekt. Laat je hond nooit zonder toezicht achter op tafel, ongeacht zijn leeftijd. Als hij valt, kan hij ernstig gewond raken. Als je hond het eng vindt om op een tafel te staan, verzorg je hem op de vloer.

Gevoelige zones De kop van je puppy is erg gevoelig, dus wees extra voorzichtig wanneer je daar borstelt. Als je uitvloeiingen opmerkt in zijn oren of ogen, kan je beter contact opnemen met de dierenarts.

Tegenstribbelen Als je puppy begint tegen te stribbelen, houd je hem stevig vast met beide handen totdat hij stopt. Praat tegen je puppy om hem gerust te stellen en prijs hem als hij stil blijft staan.

Trimmen

Haar. Het is een goed idee om de vacht van je puppy af en toe te trimmen, vooral het haar rond de ogen, oren en poten. Wees extra voorzichtig bij deze zones, want tegenstribbelende puppy's en scharen zijn niet altijd de beste combinatie! Als voor het ras van je puppy een speciale manier van trimmen nodig is, of als je het zekere voor het onzekere wil nemen, kan je een professionele hondentrimmer om advies vragen. 

Nagels De nagels van je puppy zullen op een natuurlijke manier slijten wanneer ze beginnen te lopen, te graven in de tuin en op verkenning te gaan. Veel mensen denken dat ze geknipt moeten worden, maar dat is niet nodig. Veel honden ervaren pijn als hun nagels te kort of onnodig geknipt zijn. Zo kunnen er ze negatieve associaties bij krijgen dat hun voeten worden aangeraakt. Als je je zorgen maakt dat de nagels van je puppy te lang zijn, kan je de dierenarts of -verpleger vragen om ze voor je te knippen.

Hebben puppy's een bad nodig?

Te veel baden kan de natuurlijke oliën en beschermende eigenschappen van de hondenvacht ondermijnen. De meeste kort- of middellangharige rassen hebben alleen een bad nodig als ze heel vies zijn na een wandeling in de modder of als ze in iets smerigs gerold hebben. Als je er bij de dagelijkse verzorging voor zorgt dat hun haar niet gaat klitten, geldt hetzelfde voor langharige rassen. 

Veilig baden: Als je puppy uitglijdt tijdens het baden, kan dat zijn zelfvertrouwen aantasten of leiden tot verwondingen. Als je besluit dat je puppy een bad nodig heeft, leg dan een rubberen antislipmat in de badkuip voor de veiligheid. Let op: gebruik altijd een shampoo die speciaal bedoeld is voor puppy's.

 

Heb je een hondentrimmer nodig?

De meeste honden kan je meestal zelf verzorgen. Het is een plezierige ervaring die jou en je hond dichter bij elkaar brengt, dus je maakt er graag tijd voor vrij.

Puppy's van langharige rassen hebben echter wat meer hulp nodig. In dat geval kan je het beste een professionele hondentrimsalon bezoeken. Je wilt natuurlijk een hondentrimmer die je puppy op een aangename manier trimt. Zoek uit hoeveel ervaring en welke opleiding hij heeft en kijk naar andere honden die hij getrimd heeft.

Als je op zoek bent naar een professionele hondentrimmer, kan de dierenarts je advies en suggesties geven.

Gecontroleerd door Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA en Dr. Emma Milne BVSc FRCVS

Gerelateerde artikelen

 • Je puppy gezond houden

  Jij bent de aangewezen persoon om je puppy gezond en vitaal te houden.
 • Vlooien op honden vinden en verwijderen

  Dogs running Informatie over de waarschuwingssignalen, symptomen en behandelingen van seizoensallergieën bij honden en jeuk ten gevolge van teken, vlooien en ander ongedierte.
 • Zomerse warmte

  Een hittegolf of warme periode op komst? Met onze tips bescherm je je hond tegen de zon en help je hem genieten van het warme weer.
 • Hoe uw hond te borstelen en te wassen

  Dogs running Get step-by-step instructions on how to properly groom and bath your dog to help keep them healthy and clean.

Gerelateerde producten