Agility met je hond: maak zelf een hindernisbaan

Geschreven door
minuten leestijd

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Je houdt ervan om je tijd met je honden door te brengen en een behendigheidsspelletjes, zoals een hindernisbaan, zijn een leuk idee.. maar lijken onbereikbaar. Gelukkig heb je misschien de materialen en apparatuur voor een zelfgemaakte agility of behendigheid hindernisbaan al in huis. Het maakt niet uit of je hond niet geoefend is of dat je geen ervaring met agility hondensport of trainen hebt. Eigenlijk is het kinderspel. Begin je hindernisbaan met eenvoudige hoogtesprongen en gebruik palen en tunnels. Dat zal er professioneel uitzien en binnen een mum van tijd zijn jullie echt goed in de agility behendigheidssport.

Er zijn een paar dingen die je moet overwegen voordat je een agility hindernisbaan voor je hond maakt. Zorg er eerst voor dat je voldoende ruimte hebt voor elke hindernis, toestel of behendigheidsobstakel dat je hebt gemaakt (en extra ruimte eromheen voor de veiligheid). Alles wat je maakt, moet ook gemakkelijk kunnen worden afgebroken, zodat je hond niet gewond raakt tijdens het oefenen. Wees geduldig met behendigheidstraining, dan wordt het voor jullie beiden een dolle pret.

Behendigheid hoogtesprong

Springen is een geweldige activiteit om mee te beginnen als behendigheid voor jullie beiden nieuw is. En als je een wasmand en een gordijnrail hebt, heb je alle tools die je nodig hebt om kleine springhindernissen te maken voor je beginnende agility vriend.Labrador mix dog jumping through hula hoop that girl in gray sweater holds up.

Zijn er pvc-buizen over van een loodgietersproject? Ze zijn een perfect bouwmateriaal voor een DIY hindernisbaan voor honden. De beste manier om de spronghindernis te maken is met losse leggers, zodat je eenvoudig de hoogte kunt verhogen of verlagen, afhankelijk van het trainingsniveau van je hond. Voor hulp bij het maken van een springhindernis van pvc-buizen, volgen hier enkele tips.

Heb je een hoepel of een schuimrubberen ‘noodle’ voor in het zwembad? Beide zijn zacht en buigbaar genoeg om te gebruiken voor een springhindernis. Wanneer je je puppy voor de eerste keer traint in behendigheid, kun je de hoepel of noodle eenvoudig op de gewenste hoogte houden terwijl je je hond het commando geeft om er door of overheen te springen.

Alle springhindernissen moeten gemaakt zijn met los liggende elementen. Je wilt niet dat je puppy of hond gewond raakt als het hem niet lukt de hindernis te nemen.

Slalom hindernis

Ken je ze nog? De kleine oranje kegels van toen je als kind voetbalde? Deze zouden een perfecte zigzag of slalom agility hindernis voor je hond zijn. Zet de kegels op een rijtje met ongeveer 60 cm ertussen.

Je wilt dat je slalom hindernis veilig is en de kegels of paaltjes niet omvallen als je hond er een links laat liggen. Net als bij de hoogtesprong moet je materiaal licht genoeg zijn om de hond niet te verwonden als hij er tegen een aanloopt. Plaats de kegels of palen te dicht bij of te ver uit elkaar.

Als je hond nog nooit eerder een behendigheidstraining met tunnels heeft gehad, kan hij misschien aarzelen bij het proberen. Moedig hem gewoon aan. Ga op je handen en knieën, ga zelf door de tunnel en je hond zal volgen. Je kunt ook proberen beloningssnoepjes of iets lekkers aan de voorkant, in het midden en aan het einde van de tunnel te leggen om je nieuwe atleet aan te moedigen er doorheen te gaan. Nogmaals, wees net als bij alle andere behendigheidstrainingen consistent in je mondelinge commando’s om je puppy te helpen begrijpen dat je wilt dat hij door de tunnel gaat.

Agility tunnel

Er zijn veel mogelijkheden om een behendigheidstunnel met huishoudelijke artikelen te maken. Hebben je kinderen met speeltunnels gespeeld die ze zijn ontgroeid? Deze lichte inklapbare varianten zijn perfect voor het trainen van honden. En als je ze niet gebruikt, kunnen ze eenvoudig worden opgeborgen en ze nemen weinig ruimte in.

Honden die totaal onervaren zijn wat betreft deze behendigheidstraining kunnen hetzelfde plezier ervaren met een kartonnen doos zonder onderkant. Misschien moet je de doos extra verstevigen wanneer je puppy deze gebruikt. Je kunt beginnen met korte tunnels, niet langer dan 1,2 tot 1,5 m in lengte, totdat je hond gewend raakt aan het idee er door heen te lopen.

If your dog has never practiced any agility training before with tunnels, he may be hesitant to try it. Just be encouraging. Get on your hands and knees, go through the tunnel yourself, and your dog will follow. You can also try placing treats at the front, middle and end of the tunnel to encourage your new athlete to go through. Again, with all other training, be consistent in your verbal commands to help your pup understand that you want him to go through the tunnel.

Hellingen

Hellingen kunnen een andere leuke toevoeging zijn aan de hondenhindernisbaan. Sommige grote mulitplexblokken en cilinderblokken kunnen een eenvoudige helling voor hem vormen om naar boven en beneden te racen. Zorg ervoor dat de blokken veilig zijn en niet gaan schuiven als je hond ze op en af rent.

Tijd voor nieuwe obstakels

Als je hond de hindernissen echt gaat begrijpen en gemakkelijk elke hindernis neemt met jouw commando’s of handgebaren, verander je de volgorde van de hindernissen. Dit zal hem helpen beter te begrijpen dat elk obstakel zijn eigen commando heeft, in plaats van simpelweg dezelfde route te volgen als die hij heeft geleerd.

Wil je behendigheidstraining nog leuker maken voor je hond? Voeg een paar extra uitdagingen toe aan je hindernisbaan, zoals het apporteren van een tennisbal aan het einde (een soort flyball) of je hond laten springen in een kinderzwembad om drijvend speelgoed te pakken. Als je in de warme zomermaanden oefent, overweeg dan wat sprinklers aan de hindernisbaan toe te voegen om je hond koel te houden -- pas op dat de hellingen niet nat worden zodat hij niet uitglijdt en zichzelf pijn doet.

Hoe je ook besluit je agility hindernisbaan in te richten, je hond zal genieten van al het plezier dat hij ermee heeft. Bovendien krijgt hij de benodigde beweging en krijg jij heel wat mooie herinneringen aan hoe hij elke hindernis neemt. Na een tijdje kun je hem gaan timen om te zien hoe snel hij over de baan kan bewegen; je weet het maar nooit, misschien wordt hij gewoon een professional.

Biografie van de auteur

Erin Ollila

Erin Ollila

 

Erin Ollila is een dierenliefhebber die gelooft in de kracht van woorden en hoe een bericht kan informeren en zelfs het beoogde publiek kan transformeren. Wat door haar is geschreven kan overal op internet en afgedrukt worden gevonden. Volg haar op Twitter @ReinventingErin of kijk voor meer informatie op http://erinollila.com.

 

Dit vind je misschien ook interessant

Gerelateerde Producten

 • HILL'S SCIENCE PLAN Perfect Weight Small & Mini Adult Hondenvoer met Kip

  <p> <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Perfect Weight heeft een unieke mix van ingrediënten en een laag vetgehalte. Samengesteld om uw hond te helpen een gezond gewicht te bereiken voor een langere levensverwachting. </p><p><br><b> 
 • HILL'S SCIENCE PLAN Light Small & Mini Adult Hondenvoer met Kip

  <p><span class='nowrap'>Science Plan</span><sup>TM™</sup> Canine Adult Small & Miniature is samengesteld om honden van een klein ras te helpen bij het behoud van het ideaal gewicht en om de gezondheid van mond en gebit te ondersteunen. Met omega-6 vetzuren voor een glanzende vacht en toegevoegd L-carnitine voor een effectieve vetverbranding.</p>
 • HILL'S SCIENCE PLAN Healthy Mobility Small & Mini Adult Hondenvoer met Kip

  Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Canine Adult <span class='nowrap'>Healthy Mobility</span> / Optimale Mobiliteit Mini is speciaal samengesteld ter ondersteuning van een optimale mobiliteit en soepele gewrichten bij honden die de voorkeur geven aan een kleiner brokje. Verrijkt met omega-3 vetzuren en wetenschappelijk bewezen anti-oxidanten.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Small & Mini Mature Adult 7+ Hondenvoer met Kip

  <p> <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Small & Miniature is samengesteld om een sterk immuunsysteem, gezonde vitale organen en de gezondheid van mond en gebit te ondersteunen. Met klinisch bewezen antioxidanten en natuurlijke ingrediënten en met toegevoegde vitaminen en mineralen.</p>