Omgaan met haarballen

Published by
Leestijd is minuten

Bijna alle kattenbezitters hebben wel eens een haarbal gezien of het storende geluid dat hun kat maakt bij het ophoesten hiervan gehoord. Haarballen zijn gemakkelijk te herkennen omdat ze de onderscheidende vorm van cilindrische (buisvormige) massa's haar hebben. Soms wordt een haarbal vergezeld van gal of etensresten.

Haarballen worden in de maag van uw kat gevormd door haar dat ze ingeslikt hebben tijdens het wassen. Katten zijn niet in staat het haar uit te spugen, omdat hun tongen zijn bedekt met honderden achteruitwijzende weerhaakjes. Deze zorgen ervoor dat het haar niet meer uit de mond van uw kat kan.

Een andere reden waarom dit zich voordoet is omdat katten niet in staat zijn haar te verteren.

 

Ontstaan

Meestal is het doorslikken van haar geen probleem voor katten, maar soms worden de haren in de maag verzameld en vormen ze een haarbal. Langharige rassen zijn hier vooral gevoelig voor.

Als uw kat incidenteel een haarbal heeft hoeft u zich geen zorgen te maken. Krijgt ze deze echter regelmatig of lijkt ze er serieuze problemen mee te hebben, dan moet u praten met uw dierenarts.

 

Problemen

Haarballen kunnen problemen veroorzaken als ze uitharden in de maag en de kat niet in staat is deze te verteren. Tekenen dat uw kat problemen ondervindt van een haarbal zijn:

 • obstipatie
 • harde ontlasting met sporen van haar
 • hoesten of overgeven, met name na het eten
 • gebrek aan interesse in voedsel

 

Voorkomen

Het beste wat u kunt doen om de vorming van haarballen te stoppen is om uw kat regelmatig te verzorgen. Bij langharige katten is dit een must. Het borstelen van uw kat zal dode haren uit haar vacht verwijderen waardoor het veel minder waarschijnlijk is dat ze losse haren zal inslikken.

De meeste katten houden ervan om geborsteld te worden, dus dit is een uitstekende manier om een band op te bouwen met uw kat. Wees extra zorgvuldig met borstelen in de lente, wanneer uw kat haar winterjas verliest.

Er zijn naast borstelen ook nog een aantal andere aanvullende methodes. Er zijn bijvoorbeeld verschillende voedingsmiddelen en supplementen die haarballen kunnen beheersen.

Deze zorgen ervoor dat uw kat op een simpele manier het haar door haar lichaam kan laten gaan als onderdeel van de spijsvertering. Overleg met uw dierenarts; hij of zij zal in staat zijn om u de beste oplossing aan te bevelen.

Dit vind je misschien ook interessant

Gerelateerde Producten

 • Hill's PRESCRIPTION DIET y/d Kattenvoer

  <p>Helpt de gezondheid van de schildklier van uw kat te ondersteunen in 3 weken door de concentratie aan schildklierhormonen te normaliseren.**</p> <p><b>**</b><i>Wanneer dit de enige voedingsbron is.</i></p>
 • Hill's PRESCRIPTION DIET y/d Kattenvoer met Kip

  <P>Helpt de gezondheid van de schildklier van uw kat te behandelen in 3 weken door de concentratie aan schildklierhormonen te normaliseren.**</P> <P><B>**</B><I>Wanneer dit de enige voedingsbron is.</I></P> <P><B>
 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Kattenvoer met Lam

  <p>Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Feline <span class='nowrap'>Optimal Care</span> is speciaal samengesteld om een optimale gezondheid te ondersteunen, met klinisch bewezen antioxidanten, magere eiwitten en meer omega-3 vetzuren.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Kattenvoer met Kip

  Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Feline <span class='nowrap'>Optimal Care</span> is speciaal samengesteld om een optimale gezondheid te ondersteunen, met klinisch bewezen antioxidanten, magere eiwitten en meer omega-3 vetzuren.