Vijf van de vriendelijkste kattenrassen

Gepubliceerd door Christine O'Brien
minuten leestijd

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Katten kunnen de reputatie hebben onafhankelijk en soms zelfs afstandelijk te zijn. Hoewel er redenen zijn voor dit stereotype, zul je versteld staan van hoe sociaal en aanhankelijk de vriendelijkste kattenrassen kunnen zijn.

Het is belangrijk te onthouden dat elk kitten of elke kat zijn eigen unieke persoonlijkheid heeft. Hoewel een bepaald ras als vriendelijker of energieker kan worden beschouwd dan een ander, kunnen individuele katten van dat ras die eigenschap meer of minder sterk vertonen dan anderen. Als je echter op zoek bent naar een nieuwe lieve kattenvriend, dan zijn hier een aantal knuffelbare kattenrassen die je kunt overwegen om in je huis te verwelkomen!

1. Maine Coon

maine coon kitten ligt en strekt poten vooruit

De Maine Coon staat bovenaan de lijst van vriendelijkste kattenrassen. Laat je niet misleiden door het grote formaat: er is niets te vrezen aan dit lieve, vriendelijke ras, dat zeer geschikt is voor gezinnen. Met haar lange, zijdeachtige vacht, zul je veel tijd moeten besteden aan het verzorgen van een Maine Coon, maar het is een geweldige manier voor jullie twee om een band op te bouwen.

2. Siamees

Siamese kitten met blauwe ogen.

Misschien wel één van de meest intrigerende kattenrassen: de Siamees. Katten van dit ras zijn beroemd om hun vorstelijke gestalte en prachtige ogen. Maar wist je dat het ook heel vriendelijke katten zijn? Volgens de Governing Council of the Cat Fancy (GCCF), zijn deze extraverte katten "enorm trouw aan hun eigenaren" en vinden ze het heerlijk om deel uit te maken van het gezin.

Hoewel de meeste katten met een beetje moeite kunnen leren om hun favoriete speeltjes te apporteren, kan het sociale karakter van de Siamees dit gemakkelijker maken.

3. Ragdoll

Mooie ragdoll kat met grote blauwe ogen.

Een van de vriendelijkste katten is de pluizige Ragdoll, een nieuw ras dat voor het eerst werd gefokt in de jaren zestig. Volgens de GCCF is hun grillige naam te danken aan hun neiging zich te ontspannen wanneer ze worden opgepakt. Dat betekent dat ze het heerlijk vinden om op schoot te liggen, opgepakt te worden voor een knuffel of door het huis gedragen te worden. Ze zijn een uitstekende keuze voor huisdiereigenaren die in een flat of een andere kleine ruimte wonen en ze zijn geweldig met kinderen. Ragdolls zijn aanhankelijk en hechten zich aan mensen, dus het kan gebeuren dat ze je na het werk bij de voordeur begroeten of je door het huis volgen.

4. Abessijn

Abessijnse kat staart uit een raam.

Deze kattensoort, die tot de oudste ter wereld wordt gerekend, zal niet noodzakelijkerwijs bij je op schoot zitten, maar deze aanhankelijke katten houden van hun gezin en zijn zeer sociaal. Volgens de GCCF begroeten Abessijnen je met een lief "tsjirp" en kunnen ze je van kamer naar kamer volgen. Aby's, zoals ze ook wel worden genoemd, zijn energieke katten die altijd in zijn voor een spelletje. Zij hebben de neiging wat nieuwsgierig te zijn en kunnen er een spel van maken je af te leiden of op hoge zitstokken te klauteren. Het kan zijn dat je moet wachten tot ze moe zijn voordat ze bij je op schoot komen!

5. Heilige Birmaan

Een Heilige Birmaan van 4 maanden oud kitten mannetje met zeehond vlekken en blauwe ogen ligt op een bureaustoel.

De "Heilige Birmaan", die wereldwijd als favoriet wordt beschouwd, is een vriendelijk ras met een mystieke achtergrond, afkomstig uit het land dat nu bekend staat als Myanmar. Volgens de legende, aldus de GCCF, kreeg de eerste kat een aardse vacht en hemelsblauwe ogen van een godin, nadat zij over haar meester had gewaakt en zijn tempel had verdedigd tegen bandieten. Die loyaliteit en genegenheid voor mensen is nog steeds een van hun meest vereerde kwaliteiten! Het goedmoedige temperament van de Birmaan kan van haar ook een stabiele metgezel maken in een gezin met meerdere huisdieren. Ze kunnen net zo gelukkig zijn in een gezin met één kat, zolang ze maar mensen bij zich hebben.

Wanneer je ervoor kiest je leven te delen met een kat, bedenk dan dat ras zeker niet het enige element is dat zorgt voor een vriendelijke kat. Veel katten die een thuis zoeken zijn een mix van rassen. Een schattig paar oren met pluimpjes of een zachte gestreepte vacht, kan een verrassende persoonlijkheid onthullen. Bezoek je plaatselijke asiel om katten te ontdekken die misschien sociaal, aanhankelijk en perfect voor je gezin zijn. Onthoud dat wat katten het meest vriendelijk maakt, liefde en genegenheid is. Hoe meer liefde je hen toont, hoe groter de kans dat ze na verloop van tijd iets teruggeven.

Over de auteur

Christine O'Brien

Christine O'Brien

Christine O'Brien is schrijfster, moeder en langdurig katteneigenaar. Haar twee Russische Blues zijn de baas in huis. Ze schrijft ook voor Care.com, What to Expect en Fit Pregnancy, waar ze over huisdieren, zwangerschap en het gezinsleven schrijft. Vind en volg haar op Instagram en Twitter @brovelliobrien.

 

Gecontroleerd door Dr. Aileen Pypers, BSc, BVSc, PGDip

Gerelateerde artikelen

 • Let op deze aandachtpunten als je overweegt een kat te adopteren

  Denk je erover na om een kat in huis te nemen? Je hebt heel wat keuzes zoals karakter, leeftijd en soort ras. We helpen je in deze blog met onze tips.
 • Katten en hun karakter: wat past bij jouw leefstijl?

  Bij het zoeken naar een kat kijk je naar de leeftijd en of de kat langharig of kortharig is. Maar welke persoonlijkheidskenmerken van een kat passen bij jou?
 • Ragdoll

  154502253 De Ragdoll is rustig, heeft een zachte vacht en kan goed met alle gezinsleden opschieten. Haar indrukwekkende vacht moet dagelijks goed verzorgd worden.
 • Tiffany / Chantilly

  154502253 De Tiffany kat, ook wel Chantilly genoemd, is van gemiddelde grootte. Je kunt dit ras herkennen aan haar ver uit elkaar staande oren. Ze is aanhankelijk, in wat zich uit in dat ze liever bij jou is dan alleen.

Gerelateerde producten

 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Kattenvoer met Kip

  Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Feline <span class='nowrap'>Optimal Care</span> is speciaal samengesteld om een optimale gezondheid te ondersteunen, met klinisch bewezen antioxidanten, magere eiwitten en meer omega-3 vetzuren.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Hairball Indoor Adult Kattenvoer met Kip

  <p>Hill's ™<span class='nowrap'>Science Plan™</span> Hairball Control Adult helpt de vorming van haarballen te vermijden. Een milde samenstelling voor een dagelijkse voeding met klinisch bewezen antioxidanten, magere eiwitten en omega-3 vetzuren.
 • Hill's Science Plan Kittenvoer met Tonijn

  Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Kitten Tuna is speciaal samengesteld om het immuunsysteem en een gezonde spijsvertering te ondersteunen, met klinisch bewezen antioxidanten en DHA uit visolie.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Mature Adult 7+ Kattenvoer met Kip

  Hill's ™<span class='nowrap'>Science Plan™</span> Feline Mature Adult/Senior 7+ Chicken helpt gezonde nieren en vitale organen te behouden. Samengesteld met klinisch bewezen anti-oxidanten, omega-3 vetzuren en minder fosfor.