Waarom leven kleine hondenrassen langer?

Gepubliceerd door
medical badge Gecontroleerd door DR. Emma Milne .
minuten leestijd

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

In de natuur geldt: hoe groter het dier, hoe langer de levensduur. Olifanten leven ongeveer 70 jaar, terwijl muizen maar ongeveer een jaar leven. Maar bij honden is het omgekeerde waar: hoe groter de hond, hoe korter de levensduur. Dit is iets wat veel wetenschappers onderzoeken, maar niemand lijkt nog echt alle antwoorden te hebben. Een betere vraag zou kunnen zijn: waarom sterven grotere honden jonger? Er lijken verschillende factoren te zijn, van een snellere veroudering van de chromosomen van grote honden tot rasgebonden problemen zoals hartziekten en kanker die de levensduur van sommige grote en reuzenhonden aanzienlijk verkorten.

Waarom leven kleine honden langer?

Als we het hebben over de gemiddelde levensduur van honden van kleine, middelgrote, grote en reuzenrassen, mogen we niet vergeten dat dit gemiddelde cijfers zijn. Dit betekent dat sommige honden korter dan gemiddeld zullen leven en andere langer. Maar als dit het geval is, waarom leven kleine honden dan langer dan grote honden?

Aangenomen wordt dat grote honden gewoon sneller verouderen dan kleine honden. Het is niet ongewoon dat sommige reuzenrassen meer dan 45 kilo per jaar aankomen, terwijl sommige kleine rassen slechts 5 kilo kunnen aankomen. Deze snelle groei van sommige reuzenrassen lijkt een negatieve invloed te hebben op hun levensduur. Wanneer we kijken naar de gemiddelde levensduur van honden op basis van ras, zijn er vaak bepaalde generalisaties; echter, zelfs binnen dezelfde groottecategorie kunnen sommige honden langer leven dan andere, als gevolg van algemene gezondheidsproblemen die verband houden met een specifiek ras.

Schattige Maltezer zit op een grasveld

Wat is de gemiddelde levensduur van een hond?

De gemiddelde levensduur van een hond hangt af van de vraag of het een klein, middelgroot, groot of reuzenhondenras is - het antwoord varieert dus.

Kleine hondenrassen:

Kleinere rassen, zoals de Chihuahua en de Maltezer, die populair zijn vanwege hun draagbaarheid, wegen gemiddeld minder dan 10 kilo en hebben een gemiddelde levensverwachting van 10 tot 15 jaar. Maar de oudste Chihuahua ooit, Megabyte genaamd, overleed pas toen hij 20 jaar en 265 dagen oud was.

Middelgrote en grote hondenrassen

Middelgrote hondenrassen, zoals veel van de spaniëlrassen, wegen ongeveer 10-20 kilogram en grote rassen, zoals de populaire Labrador retriever en boxer, worden gewoonlijk zwaarder dan 20 kilo. De gemiddelde levensduur van middelgrote en grote rassen is ongeveer 10-13 jaar.

Reuzenhondenrassen

Reuzenhondenrassen wegen gewoonlijk meer dan 40 kilo. De gemiddelde levensduur van een reuzenras, zoals de majesteitelijke Duitse Dog, is helaas slechts 6-8 jaar; toch zijn sommige honden 11-12 jaar of ouder geworden.

Bovendien leven honden van gemengd ras gemiddeld 1,2 jaar langer dan raszuivere honden van dezelfde grootte.

Het huidige record voor de langstlevende hond, volgens het Guinness World Records, is in handen van een hond van een middelgroot ras die in 1910 in Australië werd geboren, een Australische veedrijvershond genaamd Bluey, die 29 jaar en 5 maanden leefde.

Hoe kunnen baasjes hun honden helpen langer te leven?

Er zijn veel dingen die baasjes kunnen doen om hun huisdier langer te laten leven, ongeacht de grootte of het ras. Het volgende kan je huisdier gelukkig en gezond houden:

  • Breng regelmatig een bezoekje aan de dierenarts: Dit houdt in: regelmatige lichamelijke onderzoeken, de juiste vaccinaties en andere preventieve gezondheidsmaatregelen, waaronder regelmatige ontworming en preventieve middelen tegen vlooien en teken, regelmatige gebitsreiniging en controle van het bloed, zoals voorgeschreven door een dierenarts. Deze routinezorg kan elke hond helpen een langer leven te leiden.
  • Duitse dog ligt op bedSterilisatie en castratie: Honden kunnen baat hebben bij sterilisatie of castratie om langer te leven. Dit vermindert het risico op bepaalde vormen van kanker - zoals borst-, eierstok- en teelbalkanker - of baarmoederontstekingen (die levensbedreigend kunnen zijn) en mogelijke trauma's/verwondingen. Bespreek met de dierenarts op welke leeftijd je je hond het beste kunt laten steriliseren; dit is afhankelijk van grootte en geslacht.
  • Handhaaf een gezond gewicht: Zorg voor regelmatige, dagelijkse beweging om je huisdier slank en gestimuleerd te houden. Vraag de dierenarts hoeveel beweging je hond nodig heeft; dit is afhankelijk van grootte en geslacht. Zwaarlijvigheid kan het risico op ernstige gezondheidsproblemen bij honden vergroten en zelfs hun levensduur kan verkorten. Bij een juist lichaamsgewicht ligt er minder druk op de gewrichten en orgaansystemen van het lichaam.

Verschillende rassen hebben bepaalde gezondheidsproblemen die baasjes samen met de dierenarts in de gaten moeten houden. Baasjes zouden zich vóór de adoptie moeten verdiepen in de kenmerken en gemeenschappelijke gezondheidsproblemen van een bepaald ras of een hond van gemengd ras. Dit maakt het makkelijker gezondheidsproblemen in een vroeg stadium op te sporen, zodat de dierenarts tijdig actie kan ondernemen.

Zo kun je je hond met regelmatige bezoekjes aan de dierenarts, lichaamsbeweging en veel liefde de beste kans geven op een langer en gezonder leven. En hopelijk, gezien de voortdurende vooruitgang in veterinaire zorg en voeding, komt er een dag in de toekomst dat we ons geen vragen meer hoeven te stellen zoals "waarom leven kleine honden langer dan grote honden".

Over de auteur

Jessica Seid

Jessica Seid

Jessica Seid werkt als dierenarts voor spoedgevallen in New England in de Verenigde Staten. Ze is afgestudeerd aan het North Carolina State College of Veterinary Medicine en werkt al meer dan tien jaar in het veld. Als ze geen patiënten helpt, brengt ze graag tijd door met haar man, dochter en hond.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde producten