Is het veilig om mijn hond een banaan te voeren?

Gepubliceerd door
minuten leestijd

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Honden zijn dol op mensenvoedsel! Veel voedsel dat mensen regelmatig eten is echter niet goed voor honden, en sommige zijn ronduit schadelijk. Maar kunnen honden bananen eten? Dit is de belangrijkste informatie over bananen voor honden en waarom je kunt overwegen je hond af en toe een hapje van deze vitaminerijke vrucht te geven.

Golden retriever zit bij een open koelkast met groente en fruitVoordelen van bananen

Bananen zitten boordevol kalium en vitamine C. Het zijn ook goede bronnen van vitamine B6, mangaan, biotine en koper, die allemaal goed zijn voor de algehele gezondheid van je hond. Bananen zijn ook rijk aan magnesium, dat je hond kan helpen andere vitaminen efficiënter op te nemen en een gezonde botgroei bevordert.

Nadelen van bananen voor honden

Bananen bevatten ook veel suiker, dus ze mogen alleen worden gegeven als een incidentele speciale traktatie, niet als een vast onderdeel van het dieet van je hond. En hoewel de vezels in bananen in kleine hoeveelheden goed kunnen zijn voor je hond, kan het eten van te veel vezels constipatie veroorzaken in plaats van te helpen voorkomen.

Zeg nee tegen bananenschillen

Hoewel ze niet giftig zijn voor je hond, zijn bananenschillen moeilijk te verteren en kunnen ze je hond ziek maken of darmverstopping veroorzaken. Gooi bananenschillen dus weg op een plaats waar je hond er niet bij kan.

Bruine langharige chihuahua in roze trui eet banaan uit een hand.Veilig omgaan met bananen

Wanneer bananen voor het eerst als traktatie worden aangeboden, is het belangrijk te letten op tekenen van maagklachten. Het is ook belangrijk je huisdier te controleren op gewichtstoename, want dat is een teken dat hij te veel traktaties krijgt. Bovendien is het, als je hond diabetisch is of problemen heeft met een hoge bloedsuikerspiegel, waarschijnlijk het beste om hem helemaal van bananen weg te houden. De dierenarts kan je het beste vertellen of het al dan niet goed is om je hond af en toe banaan als speciale hondensnack te geven.

Wat als je hond een banaan te pakken krijgt en hem helemaal opeet, met schil en al? Je moet onmiddellijk de dierenarts bellen als je tekenen van ziekte of spijsverteringsproblemen opmerkt.

Hoe geef je je hond banaan

Hoewel sommige honden dol zijn op de smaak van bananen en stukjes zo uit je hand zullen eten, moeten andere honden worden overgehaald. Je kunt enkele van de volgende tactieken proberen om banaan bij je hond te introduceren:

  • Probeer het in hun eten te prakken
  • Meng een beetje banaan met pindakaas (Nogmaals, pindakaas is een ander type voedsel dat met mate door honden moet worden geconsumeerd. Het mag nooit worden gebruikt als frequent tussendoortje of beloning.)
  • Vul een speeltje met gepureerde banaan en vries het in
  • Vries een banaan in voordat je hem schilt en in plakjes snijdt, en geef de bevroren plakjes aan je hond
  • Geef je hond traktaties met bananen als ingrediënt om te zien of ze van de smaak houden.

Mogen honden bananen eten? Het korte antwoord is ja - met mate. Hoewel ze boordevol voedingsstoffen zitten, zijn bananen een suikerhoudende traktatie en mogen ze slechts een klein onderdeel uitmaken van een algemeen voedzaam hondendieet. Als je twijfelt of je je hond banaan mag voeren, raadpleeg dan de dierenarts over de beste voedingsbronnen voor je huisdier.

Over de auteur

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhaus is romanschrijfster van beroep en afkomstig uit Tulsa, Oklahoma (VS), waar ze heel wat artikelen over huisdieren schrijft voor haar blog.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde producten