Verschillende voedingsbehoeften bij honden: van puppy tot senior

Published by
Leestijd is minuten

Bij je eerste hond heb je vast uitgebreid onderzoek gedaan en overlegd met de dierenarts over de voedingsbehoeften voordat je een merk hondenvoer koos. Je weet dat je beter geen tafelrestjes met je hond kan delen. Maar wist je ook dat naarmate honden ouder worden, hun voedingsbehoeften ook veranderen? Hondenvoer dat past bij de leeftijd van je hond is belangrijk, maar het is nog belangrijker dat je begrijpt wat je viervoeter nodig heeft van puppy tot senior.

 

Welke voedingsstoffen heeft een hond nodig?

Voedingsstoffen zijn stoffen die uit voeding worden gehaald en als energiebron worden gebruikt. Honden zijn dol op spelen met hun baasjes, en daar hebben ze energie voor nodig. Voedingsstoffen zijn essentieel voor de groei van je hond en kunnen we beschouwen als onderhoudsmiddellen om je hond in een optimale gezondheid te houden. Net zoals een auto brandstof (en ander onderhoud) nodig heeft om te kunnen rijden, heeft je hond voedsel nodig om hem energiek te houden.

Honden hebben verschillende soorten voedingsstoffen nodig in hun voeding: eiwitten, vetten, koolhydraten, vitaminen, mineralen en water. Kies voor een voeding die deze voedingsstoffen in een gebalanceerde, optimale verhouding bevat. Zo help je je puppy opgroeien tot een sterke hond en ondersteun je de gezondheid tot op oudere en senior leeftijd.

 

Pasgeboren puppy's

Pasgeboren honden halen hun voedingsstoffen de eerste weken uit de moedermelk. Als de moeder ziek is of de puppy's worden afgestoten, moeten de pupy's een melkvervanger krijgen. Je dierenarts kan je adviseren wat de beste keuze is en hoe je deze puppy's kunt voeden.

Uiteindelijk gaan de puppy's spenen. Ze stoppen met zogen van de moeder of de melkvervanger en beginnen vaste voeding.  Om het spenen te starten, haal je de moeder voor korte tijd uit haar nest. Terwijl de moeder weg is, laat je de pupy's kennismaken met puppyvoer. Je kunt een schotel of lage schaal gebruiken.  Laat de puppy's steeds langer bij het puppyvoer; moedig ze aan om het te probeen, maar forceer niks.

 

Jonge puppy's

Zodra de puppy's gespeend zijn, krijgen ze al hun voeding uit hondenvoer. Kies dus voor een hondenvoer dat ze niet alleen lekker vinden, maar dat ook gezond is Puppy's hebben veel energie nodig omdat ze veel energie verbruiken. Jonge honden hebben daarom veel behoefte aan eiwitten om hierin te voorzien. Indien mogelijk geef je je puppy in het begin drie to vier kleine maaltijden per dag. Je kunt daarna langzaam overschakelen naar twee grote maaltijden per dag. Je dierenarts kan je adviseren wat het beste voerschema is voor jouw puppy, waarbij hij of zij dagelijks voldoende voedingsstoffen krijgt.

Jonge puppy's zijn dol op spelen met hun eten. Wanneer ze wat ouder zijn, zullen ze genieten van de verschillende smaken en texturen van de puppy brokken. Om je puppy te laten wennen aan de nieuwe kauwsensatie kun je wat water toevoegen aan de brokken. 

 

Volwassen honden

Honden van kleine en middelgrote rassen worden volwassen rond het eerste levensjaar, honden van grote rassen rond hun tweede jaar. Dat is een belangrijk moment om over te schakelen op een volwassen, adult hondenvoer. Welk adult voer je kiest, is afhankelijk van de grootte en hoeveelheid lichaamsbeweging van je hond.  Wanneer je niet precies weet hoeveel voer je hond dagelijks mag, kun je je dierenarts om een voedingsadvies vragen. Geef je hond echter nooit te veel voer. In deze volwassen levensfase hebben honden voedingsstoffen nodig voor onderhoud. Een actieve werkhond heeft andere voedingsbehoeften dan een minder actief schoothondje. Een grote hond heeft ook meer voedingsstoffen in zijn voer nodig dan een klein ras. Wanneer je een hondenvoer hebt gekozen, houd er dan rekening mee dat andere factoren zoals een hoge temperatuur op een zomerse dag, invloed kunnen hebben op de voedingsbehoefte van je hond. Bij extreme warmte of kou zal je hond meer energie nodig hebben. Pas hier hun voeding op aan. Ook als je de hoeveelheid beweging verandert, je start bijvoorbeeld met behendigheid of cani-cross, zul je moeten kijken of de gekozen voeding of de dagelijkse hoeveelheid voer voldoet aan deze veranderde voedingsbehoefte.

Omdat volwassen honden geen voedingsstoffen nodig hebben om hen te helpen groeien is het belangrijk om over te schakelen van een puppyvoer naar een adult hondenvoer. Hill's SCIENCE PLAN biedt verschillende producten afgestemd op de behoeften van volwassen honden van kleine, middelgrote of grote hondenrassen. Als je een volwassen hond puppyvoer blijft geven, dan kan dit leiden tot gewrichtsproblemen. Puppyvoer is namelijk speciaal samengesteld om de groei te helpen ondersteunen. 

 

Honden ouder dan 7 jaar

De vaak vergeten jaren in de levensfasen van een hond zijn hun middelbare jaren, meestal tussen 7 jaar en 12 jaar.  Terwijl je hond nog steeds levendig is en waarschijnlijk nog steeds lekker met je kan spelen en bewegen, zul je misschien opmerken dat hij of zij trager wordt en de speelsessies minder lang duren dan voorheen. Honden zijn niet anders dan mensen in deze middelbare levensfase.  Zoals wij trager worden met de jaren, is dit ook voor honden zo. Het is dus van vitaal belang om een hondenvoer te geven dat past bij de voedingsbehoeften van oudere honden. Omdat honden minder actief worden in deze levensfase, hebben ze meer voedingsstoffen nodig die gezonde organen, botten en spieren ondersteunen. Voer speciaal samengesteld voor honden vanaf 7 jaar (bij honden van grote rassen vanaf 5/6 jaar), zal hen helpen zich nog lang jong en actief te voelen.  Dat ze wat trager worden, is geen teken dat het einde nabij is. Honden van middelbare leeftijd hebben nog heel veel mooie momenten en liefde te geven. Jij kunt dat koesteren door ze een mature adult hondenvoer te geven dat hen fit helpt te houden. 

Zelfs al is je hond nog niet trager, zijn of haar lichaam heeft wel vitale voedingsstoffen nodig om zich jong en actief te laten voelen. Overweeg Hill's SCIENCE PLAN Senior Vitality, speciaal ontwikkeld om de effecten van veroudering tegen te gaan. Door de juiste voeding te kiezen, help je de activiteit, interactie en mobiliteit te vergroten naarmate je hond ouder wordt.

SCIENCE PLAN Senior Vitality is speciaal ontwikkeld voor kleine en middelgrote volwassen honden van 7 jaar en ouder, en 6 jaar en ouder voor honden van grote rassen. Als je niet zeker weet waar je hond zich bevindt in zijn levenscyclus, bekijk dan deze informatie over het ouder worden van huisdieren. Hier kun je de leeftijd van je hond vergelijken met de leeftijd van een mens, en we leggen uit hoe je de tekenen van veroudering kunt herkennen bij je hond. Je dierenarts kan je adviseren of Hill's SCIENCE PLAN Senior Vitality een juiste keuze is voor je hond.

 

Senior honden

Een hond krijgt normaal gesproken de leeftijd van een senior rond de 11 jaar, maar dit kan per rasgrootte en ras verschillen. Grotere honden bereiken hun senior leeftijd meestal sneller dan kleinere honden als gevolg van de belasting die hun lichaam te verduren krijgt omdat ze groot zijn. Naarmate je hond ouder wordt, zal zijn lichaam en voedingsbehoefte opnieuw veranderen. Het metabolisme (de stofwisseling) en het immuunsysteem veranderen waardoor ze een andere voeding nodig hebben.  Elke hond is anders, dus vraag je dierenarts bij de jaarlijkse controle of je hond de senior leeftijd al bereikt heeft.

Hondenvoer voor senior honden is samengesteld om hun normale lichaamsfuncties in stand te helpen houden. De stofwisseling vertraagt vaak aanzienlijk, dus hebben senior honden geen calorierijke voeding nodig. Problemen met de gewrichten en mobiliteit komen ook vaak voor bij honden die een dagje ouder worden, daarom maakt Hill's voeding die speciaal is samengesteld voor de mobiliteit, sterke botten en gezonde gewrichten. Maak jij je zorgen over de gezondheid van je oudere hond? Vraag dan je dierenarts om advies bij het kiezen van een hondenvoer dat het beste aan de behoeften van jouw hond op leeftijd voldoet.

 

Aandacht voor speciale behoeften

Vergeet niet dat de voedingsbehoeften van honden op elk moment in hun leven kunnen veranderen, ongeacht de leeftijd. Vooral als er iets gebeurt dat hun voedingsbehoefte verandert, zoals een vitamine- of mineraaltekort of een ziekte. Als je dierenarts adviseert om de voeding van je hond te veranderen, volg dan hun instructies en vergeet niet om je hond geleidelijk over te schakelen op het nieuwe hondenvoer om spijsverteringsproblemen te voorkomen.

 

Hondenvoer voor elke levensfase kiezen

Vergeet niet om altijd naast het voer vers schoon water voor je hond klaar te zetten.

Nog een kleine opmerking over het geven van een voedzame maaltijd. Ze zeggen wel 'Liefde gaat door de maag'. Wanneer je zoveel van je hond houdt, is het verleidelijk om hem te willen verwennen met hondensnoepjes en snacks. Geef je hond dan gezonde hondensnacks. Ook bij het trainen.  Hondensnacks mogen niet meer dan 5% van het voer van je hond uitmaken.

Beslissen wat jij je hond voert, zou geen moeilijke keuze moeten zijn. Als je hulp nodig hebt bij het kiezen tussen verschillende merken en producten, kijk dan eerst naar de leeftijd van je hond. Raadpleeg daarna je dierenarts voor advies over voeding voor je hond. Je dierenarts kan je helpen bij het maken van de juiste keuze voor het ras, de grootte en het energieverbruik van je hond. Met Hill's SCIENCE PLAN kies je voor hondenvoer dat met jullie meegroeit in elke fase van het hondenleven.

 

Contributor Bio

Erin Ollila

Erin Ollila

Erin Ollila is een liefhebster van huisdieren die gelooft in de kracht van woorden en hoe een boodschap het doelpubliek kan informeren, en zelfs veranderen. Wat ze schrijft is overal op internet en in gedrukte vorm te vinden. Neem contact met haar op via Twitter @ReinventingErin of kom meer over haar te weten op http://erinollila.com.

 

Dit vind je misschien ook interessant

Gerelateerde Producten