Mogen honden tomaten eten? Dit moet je weten

Gepubliceerd door Angela Tague
minuten leestijd

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Het is weer gebeurd. Je hond heeft een paar voor mensen bedoelde traktaties gepakt zonder jouw hulp. Of je huisdier nu het laatste stuk pizza naast de oven heeft opgegeten of aan een schaal vol salsa op de salontafel heeft gelikt, je vraagt je waarschijnlijk af of je hond veilig tomaten kan eten.

Laten we onderzoeken of honden tomaten en producten op basis van tomaten zoals pizzasaus, kunnen eten zonder ziek te worden. En zo ja, wat kan je hond veilig proberen?

Blij en vrolijk huisdier dat hongerig bij een tafel met een lekkere pizza staat te wachten om gevoerd te worden, leuke hond die op het terras van een restaurant naar een smakelijke Italiaanse mozzarella met tomaat en basilicum kijkt

Zijn tomaten goed voor honden?

Over het algemeen zijn tomaten veilig om aan honden te voeren. Echter, alleen bepaalde delen van de plant zijn raadzaam voor een hond om op te eten. De rode (oranje of gele bij sommige tomatenrassen) vlezige delen die door ons als ze rijp zijn worden gegeten en waarmee wij koken, mogen door je huisdier worden geprobeerd.

Wanneer je huisdier andere delen van de tomatenplant eet, waaronder de bladeren, bloesems, ranken, stengels of groene tomaten, kunnen er problemen ontstaan. Deze bevatten tomatine, een chemische stof die je hond ziek kan maken als hij die in zijn maag krijgt.

Eet je hond toch de groene delen van de tomatenplant, bel dan zo snel mogelijk de dierenarts wanneer je de volgende tekenen van vergiftiging ziet:

  • maagklachten (waaronder braken of diarree)
  • Verlies van coördinatie
  • Beven of aanvallen
  • Spierzwakte

koken, voedsel en thuisidee - close up van een mannelijke hand die thuis op een snijplank een tomaat snijdt

Hoe je hond veilig van tomaten kan genieten

Rijpe tomaten zijn geclassificeerd als niet giftig voor huisdieren, maar moeten worden beschouwd als een traktatie, niet als maaltijd. Dus het delen van een vers geplukte cherrytomaat uit de tuin of het aanbieden van een plakje tomaat bij het maken van het eten is prima voor je hond. Zorg er wel voor dat je alle stengels en bladeren verwijdert.

Als het gaat om de eerder genoemde pizza en salsa, is het beste om te voorkomen dat je huisdier voedsel voor mensen krijgt met meerdere ingrediënten. Er kunnen bijvoorbeeld blokjes ui of knoflook in de salsa of pizzasaus zitten. Voedingsmiddelen uit de Allium-familie (uien, prei, bieslook) zijn niet veilig om aan je huisdier te voeren.

leuke vertederende foto van een grijnzende spaniel achter een hek in een tuin op een groen zonovergoten gazonKan ik een hond hebben en tomaten telen?

Ja! Als je graag tuiniert, kweek dan je tomaten in potten die uit de buurt staan van de plaats waar je hond buiten speelt. Je kan de tomatenpotten plaatsen op de stoep bij de voordeur voor de sfeer. Of overweeg potten met miniatuur kers- en druiventomaatjes hoog boven de speelplek van je huisdier op te hangen aan een hek of plantenhaak.

Je kunt ook een kleine omheining rond de moestuin plaatsen. Dit zal je huisdier ervan weerhouden aan de zaailingen te snuffelen en de giftige groene delen van tomatenplanten te proeven.

Dus, zijn tomaten slecht voor honden? Rijpe tomaten worden niet als giftig beschouwd, maar groene stelen, bladeren en onrijpe tomaten worden afgeraden en honden moeten hier vandaan gehouden worden. Met dat in gedachten is het misschien een beter idee om voor een risicoloze traktatie te kiezen en je huisdier niet los in de tuin te laten rondlopen.

Over de auteur

Angela Tague

Angela Tague

Angela Tague is een dierenliefhebster en schrijfster die in het Midwesten woont. Wanneer ze geen rommel maakt in de keuken, de natuurpaden verkent met haar hond of een yogaworkshop volgt, schrijft ze fulltime voor verschillende lifestyle- en technologiemerken. Je kunt haar vinden op Twitter en LinkedIn @AngelaTague.

 

Gecontroleerd door Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA en Brana Bonder, B.S, M.S

DIT VIND JE MISSCHIEN OOK INTERESSANT

GERELATEERDE PRODUCTEN