Wat voer je je drachtige of zogende hond?

Gepubliceerd door
minuten leestijd

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Een hond is gemiddeld 63 dagen zwanger en zoogt enkele weken na de geboorte. Dit is de misschien wel de belangrijkste periode in een hondenleven wat betreft voeding. Bij drachtige of zogende honden kan slechte voeding tot ernstige gezondheidsproblemen leiden en de gezondheid van de puppy's in gevaar brengen. Praat met de dierenarts over de speciale behoeften van je hond en houd de volgende voedingsadviezen in gedachte:

  • Voer met een hoog vetgehalte voldoet beter aan de hogere caloriebehoefte gerelateerd aan de melkproductie en de groei van de puppy's.
  • Het voer moet makkelijk verteerbaar zijn, zodat de calorie-inname uit kleinere hoeveelheden voer zo hoog mogelijk is.
  • Voor de melkproductie van de moeder en de groei van de botten van de puppy's is meer calcium en fosfor nodig.
  • Voer met een hoog eiwitgehalte ondersteunt de gezonde ontwikkeling van puppy's.
  • DHA uit visolie ondersteunt de ontwikkeling van het zenuwstelsel van puppy's.

Veel gestelde vragen over dracht, zogen en essentiële voeding

Wat is verteerbaarheid en waarom is het belangrijk?

Drachtige en zogende honden hebben veel voedingsstoffen nodig om de ontwikkeling van hun puppy's te ondersteunen. Daarom is een goed verteerbaar voer essentieel. Omdat er minder ruimte is in de buik van een drachtige hond, is het belangrijk dat elke hap zo veel mogelijk voedingsstoffen bevat.

Waarom meer energie en vet?

Drachtige en zogende honden hebben een zeer hoge energiebehoefte. Zogende honden hebben wel 4 tot 8 keer zo veel energie nodig als gezonde volwassen honden die niet zogen. Een hoger vetgehalte als onderdeel van nauwkeurig gebalanceerde voeding helpt om aan deze energiebehoefte te voldoen.

Wat voer ik mijn hond wanneer ze drachtig is of zoogt?

We raden aan om haar voer te geven dat speciaal is samengesteld om aan de voedingsbehoeften van drachtige en zogende honden te voldoen. Zulk voer bevat essentiële voedingsstoffen in voldoende hoeveelheden om aan de behoefte van je hond en haar groeiende puppy's te voldoen. De dierenarts kan een passend voer voor je hond aanbevelen.

Zijn er speciale instructies voor het voeren van een drachtige of zogende hond?

Voer je drachtige hond de hoeveelheid die op de achterkant van de verpakking wordt aangeraden en blijf haar puppyvoer geven totdat alle puppy's gespeend zijn. Vraag de dierenarts of ze de hele tijd voer tot haar beschikking moet hebben wanneer de puppy's geboren zijn. Dit kan helpen om de puppy's te spenen. Bovendien weet je dan zeker dat de moeder voldoende energie binnenkrijgt.

Wanneer speen ik mijn puppy's?

De meeste puppy's beginnen vast voedsel te eten wanneer ze 3 tot 4 weken oud zijn. Hun moeder eet dan als het goed is al het juiste puppyvoer. Dit heeft ze nodig in de laatste fase van de dracht en voor de melkproductie. Controleer bij de dierenarts dat dit het geval is en dat het voer geschikt is voor het spenen. Maak de biscuitjes wat zachter met een beetje warm water, geef puppyvoer uit blik of uit een zakje of maak een papje. Zo help je puppy's bij de overgang van melk naar vast voedsel. Het spenen moet voltooid zijn wanneer ze 6 tot 7 weken oud zijn.

Wanneer ga ik naar de dierenarts?

Bezoek de dierenarts regelmatig tijdens de dracht en het zogen om de toestand van de moeder te controleren en er zeker van te zijn dat er aan haar voedingsbehoeften voldaan wordt. Het is belangrijk dat je een schema opstelt met de dierenarts om te bepalen hoe vaak je hond gecontroleerd moet worden tijdens de dracht en nadat de puppy's geboren zijn.

Maak een goede start met de verzorging van de puppy's.

Houd het gewicht, de ontwikkeling en de activiteit van je puppy's elke 1 tot 2 dagen bij. Zo help je de dierenarts bij de routinecontroles tijdens het eerste jaar van hun leven.

 

Gecontroleerd door Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA en Dr. Emma Milne BVSc FRCVS

Gerelateerde artikels

Gerelateerde producten