Vijf tips om je te helpen je puppy te trainen

Gepubliceerd door Erin Ollila
minuten leestijd

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Een nieuwe puppy mee naar huis nemen is een spannende tijd voor jullie beiden, maar je kunt vervolgens goed druk zijn met je nieuwe huisdier leren welk gedrag aanvaardbaar is!

Voordat je begint, bedenk dan wat je je hond allemaal wilt leren. Training moet erop gericht zijn je puppy de levensvaardigheden bij te brengen die hij nodig heeft om een goed opgevoede hond te worden. 

Basis commando's om je leven makkelijker te maken zijn onder meer "zit", "af", "poot", "blijf" en "kom”. Je wilt misschien ook het blaffen en janken van je puppy onder controle krijgen of verminderen, maar vergeet niet dat dit een van de manieren is waarop je puppy communiceert. Het is belangrijker om de behoeften van je puppy te begrijpen en daarin te voorzien, zodat hij geen behoefte heeft om tot blaffen of janken over te gaan.

Andere gedragingen die belangrijk zijn om puppies aan te leren zijn zindelijkheidstraining, netjes aan de lijn lopen, kalm en ontspannen blijven, en niet bedelen om eten of op werkbladen springen.

Hier zijn wat tips om je op weg te helpen.

1. Schrijf je in voor een puppycursus

De socialisatieperiode bij puppies is 4-16 weken, dus als je je puppy krijgt wanneer hij acht weken is, is er niet veel tijd om van deze belangrijke ontwikkelingsfase te profiteren. Overweeg om je in te schrijven voor een professionele puppycursus om het meeste uit deze tijd te halen. Dit geeft je hond ook de kans om met andere honden en mensen te leren omgaan en helpt agressie of angst problemen te voorkomen.

De RSPCA raadt aan om eerst een les te observeren en te zoeken naar positieve signalen zoals een rustige omgeving, een kleine klas, training op basis van beloning en trainingsmethoden die op elke hond zijn afgestemd. Je kunt ook je dierenarts vragen om lessen bij jou in de buurt aan te bevelen.

2. Geef het goede voorbeeld (met veel beloningen)

Nieuwe puppies worden extreem gemotiveerd door beloningen zoals traktaties, speelgoed en fysieke genegenheid. Een op beloning gebaseerd trainingsprogramma is een geweldige manier om je puppy te helpen de noodzakelijke levensvaardigheden te ontwikkelen die hij nodig heeft. Houd er echter wel rekening mee dat te veel traktaties kunnen leiden tot gewichtstoename. Zorg ervoor dat je kleine traktaties gebruikt en verminder langzaam de frequentie van de traktaties wanneer je pup de verbale commando's heeft geleerd. Gebruik veel verbale lof om goed gedrag te bevorderen en jullie band te versterken.

3. Consistentie bouwt gewoonte op

Als je een nieuwe hond krijgt is het belangrijk om te beginnen met trainen zodra hij er is. Het is een goede manier om elkaar te leren kennen en het helpt om goede gewoonten in jullie nieuwe gezamenlijke woonruimte tot stand te brengen. Bij zindelijkheidstraining van je puppy is consequent zijn het belangrijkste. Honden zijn gewoontedieren, dus hoe consequenter je bent, hoe gemakkelijker het voor hen zal zijn om te leren. Als je consequent, duidelijk en vriendelijk bent in je training, zul je je puppy helpen plezier te krijgen in het leren. Ook help je hem zelfvertrouwen op te bouwen.

4. Raadpleeg een professional

Als je onzeker bent over het zelf (alleen) trainen van een puppy, neem dan contact op met een specialist die je waardevolle trainingstips kan geven. Zorg ervoor dat de trainer die je nieuwe puppy opvoedt, betrouwbare referenties heeft en een trainingsfilosofie heeft die gebaseerd is op de nieuwste wetenschappelijke inzichten.

5. Heb plezier en wees geduldig met je puppy

Het belangrijkste om in gedachten te houden tijdens het trainen van je viervoeter is om geduld te hebben en positief te zijn. Je pup leert zoveel nieuwe dingen over de wereld dat het moeilijk voor hem kan zijn om alles te onthouden. De PDSA wijst erop dat uitbranders geven of straffen verwarrend kan zijn voor je puppy en zelfs negatief gedrag kan versterken. Het is dus het beste om je helemaal niet op fouten te concentreren. Begripvol, kalm en aanmoedigend zijn is een veel betere manier om puppies te leren de regels te volgen.

Het trainen van een nieuwe hond kan een uitdaging zijn, maar met een beetje geduld en een positieve instelling kan het een prachtige tijd worden voor jullie beide!

Over de auteur

Erin Ollila Contributor Bio Image

Erin Ollila

 

Erin Ollila is een dierenliefhebber die gelooft in de kracht van woorden en hoe een boodschap het beoogde publiek kan informeren en zelfs transformeren. Haar werk is te vinden op het internet en in gedrukte media, en omvat interviews, ghostwriting, blog posts en creatieve non-fictie. Erin is een fan van SEO en alles wat met social media te maken heeft. Ze studeerde af aan Fairfield University met een M.F.A. in creatief schrijven. Neem contact met haar op via Instagram @ErinOllila of lees meer over haar op http://erinollila.com.

 

Beoordeeld door Dr Aileen Pypers

 

 

 

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde producten