Waarom plast mijn kat bloed? | Hill's

Gepubliceerd door DR. LACI SCHAIBLE
medical badge Gecontroleerd door DR. Emma Milne
minuten leestijd

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Als je je kat ooit bloed hebt zien plassen, weet je hoe alarmerend dat kan zijn. Hoewel het niet iets is wat je ooit wilt zien, is bloed in kattenurine heel gewoon. Hematurie, de wetenschappelijke naam voor het hebben van bloed in de urine, kan worden veroorzaakt door problemen in de urinewegen of zelfs door ziekteprocessen elders in het lichaam die de urinewegen of de nieren kunnen aantasten.

Bloed in kattenurine: Tekenen om op te letten

Hematurie kan heel duidelijk zijn, met bloed of bloedstolsels in de urine, maar is niet altijd zo zichtbaar. De meeste gevallen van hematurie worden eigenlijk op microscopisch niveau vastgesteld bij wat normaal gekleurde urine lijkt; in deze gevallen is er slechts een kleine hoeveelheid bloed. Hematurie kan ervoor zorgen dat de urine roze of rood wordt.

Enkele van de andere tekenen die je kunt zien, naast een verandering in de kleur van de urine, zijn:

 • Meer drinken
 • Meer urineren
 • Ze moeten zich inspannen om te poepen
 • Vocalisaties in de kattenbak
 • Herhaaldelijk de kattenbak in- en uitgaan
 • Urineongelukjes buiten de kattenbak
 • Helemaal niet meer kunnen plassen (een medisch noodgeval)
 • Blauwe plekken op de huid in de vorm van duidelijke kneuzingen of kleine puntjes
 • Bloedingen op plaatsen zoals neus, tandvlees, ogen, oren of rectum, en bloederig braaksel of ontlasting

Kat gebruikt toilet, kat in kattenbak, om te poepen of plassen, poepend in een toilet met schoon zand. Een kat bekijkt haar poep in de blauwe kattenbak. Kat thuis.

Oorzaken van bloed in de urine

Problemen in de urinewegen kunnen zich voordoen in het bovenste deel - de nieren en de urineleiders - of in het onderste deel - de blaas en de urinebuis, of natuurlijk in beide. Deze kunnen allemaal bloed in de urine veroorzaken. De meeste gevallen die wij zien, bevinden zich in het onderste deel; deze groep ziektes noemen we samen Feline Lower Urinary Tract Disease of FLUTD.

Sommige oorzaken van bloed in de urine komen veel vaker voor dan andere. De meest voorkomende is Feline Idiopathic Cystitis of FIC. Veel dierenartsen noemen dit tegenwoordig gewoon 'stress-blaasontsteking', omdat het meestal voorkomt bij katten die niet helemaal ontspannen zijn in hun thuisomgeving. Daar hebben we het later nog over. Kristallen of stenen in de blaas of de nieren zijn een andere veel voorkomende oorzaak. Deze zijn meestal gerelateerd aan FIC en soms het gevolg van andere problemen in het lichaam, zoals een nierziekte of - wat zelden voorkomt bij katten - urineweginfecties.

Om je kat zo effectief mogelijk te behandelen zal de dierenarts de precieze oorzaak van het bloed in de urine of andere symptomen van je kat moeten achterhalen. Dit betekent meestal dat er een urinemonster moet worden genomen om de pH te controleren, na te gaan hoe geconcentreerd de urine is en of er kristallen of een infectie aanwezig zijn. Er moet misschien ook een bloedmonster worden genomen om er zeker van te zijn dat er geen grote problemen zijn, zoals een nierziekte. Je zult ook precies moeten vertellen hoe je kat leeft, want katten die binnen worden gehouden en katten die met andere katten samenleven hebben veel meer kans op stress-blaasontsteking dan katten die alleen leven en/of met toegang tot buiten. Ook zul je moeten zeggen wat je kat normaal gesproken eet, want deze problemen kunnen vaak met voeding worden behandeld.

Behandeling van FLUTD en bloed in de urine.

Zoals dat altijd geldt hangt de juiste behandeling af van de precieze oorzaak. Onderliggende ziekten moeten worden aangepakt, maar in de meeste gevallen van urinewegaandoeningen zijn katten gebaat bij een ander dieet en speciale aandacht voor hoeveel water ze binnenkrijgen. Sommige voedingsmiddelen worden gebruikt om bepaalde soorten kristallen en stenen op te lossen en te voorkomen dat ze terugkomen. Sommige soorten stenen moeten operatief worden verwijderd omdat ze niet kunnen worden opgelost. In deze gevallen zullen katten normaal gesproken een dieet volgen om te voorkomen dat de stenen terugkomen. Voedingsmiddelen die helpen bij urinewegproblemen hebben een licht gewijzigd mineraalgehalte er zijn omega-oliën aan toegevoegd tegen ontstekingen; sommige bevatten ook natuurlijke additieven met een kalmerend effect.

Genoeg water binnenkrijgen is heel belangrijk voor alle katten met plasproblemen. Katten stammen af van voorouders die in de woestijn leefden en hebben van nature een zeer geconcentreerde urine. Hierdoor is de kans groter dat er zich kristallen en stenen vormen. Veel drinken helpt het systeem te spoelen en maakt het minder waarschijnlijk dat het probleem terugkomt. Veel katten eten alleen droogvoer en dat is prima, maar natvoer is een gemakkelijke manier om ze meer water binnen te laten krijgen, als je dat nog niet hebt geprobeerd. Of je je kat nu natvoer of droogvoer geeft, het is ook belangrijk om op meerdere plaatsen in huis voldoende vers water te hebben staan. Zo hoeven je katten nooit ver te lopen om te drinken. Sommige katten drinken ook graag stromend water en drinkfonteinen voor katten kunnen echt helpen.

Bij FIC en stress kan de dierenarts je vragen om ook in huis wat veranderingen aan te brengen, zodat het voer beter werkt en je kat zich meer ontspannen voelt. Enkele dingen om te overwegen:

 • Zorg ervoor dat al je katten toegang hebben tot voedsel en water en dat het niet naast elkaar staat. De algemene regel is één kom voor elke kat plus één extra kom. Deze moeten op veel verschillende plaatsen staan, zodat zelfs de meest timide kat rustig kan eten en drinken.
 • Zorg voor kattenbakken als die er nog niet zijn. Nogmaals, idealiter heb je er één meer dan het aantal katten dat je hebt. Ze moeten zich op rustige, afgezonderde plaatsen staan, uit de buurt van voedsel en water.
 • Geef je katten zoveel mogelijk toegang tot de buitenlucht, zodat ze op verkenning kunnen gaan en kiezen waar ze naar het toilet gaan.
 • Zorg voor voldoende hoge schuilplaatsen voor al je katten. Door planken of meubels in de gangen te plaatsen kun je je katten ook de kans geven om andere katten die ze niet zo leuk vinden te ontwijken!

Het is heel belangrijk dat je kat een uitgebalanceerde voeding krijgt die volledig en evenwichtig is en past bij zijn of haar levensfase (niet gewoon "alle" levensfasen). Sommige voedingsmiddelen bevatten veel mineralen die kunnen leiden tot de ontwikkeling van kristallen en stenen; zo kunnen aandoeningen van de lagere urinewegen ontstaan.

Hoewel het vaak voorkomt dat katten FLUTD hebben, mag je nooit zomaar aannemen dat dat het is als je merkt dat een kat bloed plast. Raadpleeg altijd eerst een dierenarts om behandelbare ziekten uit te sluiten en vergeet niet dat niet kunnen plassen een levensbedreigend medisch noodgeval is.

Over de auteur

Dr. Laci Schaible

Dr. Laci Schaible, is een dierenarts voor kleine dieren en schrijft over diergeneeskunde. Zij heeft talrijke prijzen gewonnen voor haar inzet voor de educatie van huisdiereigenaren en wordt beschouwd als een vooraanstaand veterinair telegezondheid expert.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde producten