Waarom plast mijn kat bloed?

Published by
min read

Als je ooit je kat bloed hebt zien plassen, dan ben je daar ongetwijfeld van geschrokken. Het is iets wat niemand graag zou meemaken, maar bloed in de urine is iets wat bij katten vrij vaak voorkomt. Hematurie, de wetenschappelijke term voor bloed in de urine, kan worden veroorzaakt door afwijkingen aan de urinewegen of van ziekteprocessen elders in het lichaam die invloed hebben op de urinewegen of de nieren.

Bloed in de urine van je kat: waar je op moet letten

Hematurie kan zichtbaar zijn als duidelijke verkleuring van of bloedklonters in de urine, maar soms valt het veel minder op. De meeste gevallen van hematurie worden pas gevonden tijdens microscopisch onderzoek van wat normaal gekleurde urine lijkt. In zulke gevallen gaat het om slechts een kleine hoeveelheid bloed. Hematurie kan de urine roze of rood kleuren.

Naast een verkleuring van de urine kun je ook dit opmerken bij je kat:

 • meer water drinken
 • meer plassen
 • moeite met plassen
 • klagenof miauwen tijdens het plassen
 • vaker dan normaal de kattenbak in en uit gaan
 • plassen buiten de kattenbak
 • helemaal niet meer kunnen plassen (een medisch spoedgeval!)
 • bloeduitstortingen in de huid: blauwe plekken of kleine vlekken
 • bloedingen op ongewone plekken, zoals de neus, het tandvlees, de ogen, de oren of het rectum, en bloed in braaksel of ontlasting

Kat op het toilet, kat op de kattenbak, om te poepen of plassen, poepen in kattenbak met schoon zand. Een kat kijkt naar haar eigen uitwerpselen in een blauwe kattenbak. Kat thuis.

Oorzaken van bloed in de urine

Raak niet in paniek nu je over al deze symptomen leest. Haal diep adem. Deze symptomen gaan niet altijd gepaard met bloed in de urine van je kat. Sommige ervan treden alleen op bij zeldzame aandoeningen. De meeste gevallen van hematurie bij katten worden veroorzaakt door urinewegaandoeningen. De dierenarts is de aangewezen persoon om je te helpen achterhalen wat de oorzaak van de ziekte is en waar de oorzaak zit.

De dierenarts zal eerst de medische achtergrond van je kat nakijken en een lichamelijk onderzoek uitvoeren. Bij een kat die bloed plast, kan een aantal bloedonderzoeken worden uitgevoerd, zoals een bloedserumanalyse en een compleet bloedbeeld, plus een urineanalyse. Afhankelijk van de mogelijke onderliggende aandoening zal de dierenarts misschien specifiekere laboratoriumonderzoeken adviseren om bijvoorbeeld te controleren op stolllingsafwijkingen. Als de dierenarts vermoedt dat je kat een urineweginfectie heeft, kan met een urinekweekje worden vastgesteld welke bacteriën in de urine aanwezig zijn. Röntgenfoto's of een buikechografie zijn vaak aangeraden om te helpen bepalen of sprake is van blaasstenen, tumoren of andere afwijkingen waardoor een kat bloed plast, zoals een blaasontsteking.

De meeste gevallen van hematurie bij katten worden veroorzaakt door FIC (feline idiopathische cystitis). Urineweginfecties zijn bij katten juist vrij zeldzaam.

Een kat die bloed plast: behandeling

Net als veel andere aandoeningen varieert de behandeling van bloed in de urine afhankelijk van de precieze oorzaak. Nier- of blaasstenen bijvoorbeeld kan klinken als een volledige diagnose, maar de dierenarts moet achterhalen om welk type stenen of blaasgruis het gaat. Veelvoorkomende stenen zijn struviet en calciumoxalaat die ieder een andere behandeling nodig hebben.Struviet kan bijvoorbeeld zonder operatie worden behandeld, namelijk met speciale dieetvoeding die het gruis volledig kan oplossen. Sommige stenen, zoals calciumoxalaat, laten zich niet oplossen en moeten daarom operatief worden verwijderd. Hoe meer kennis er is over de ziekte, hoe beter het probleem kan worden aangepakt.

Preventie van veelvoorkomende urinewegproblemen bij katten

Je hebt misschien wel verhalen gehoord van iemand wiens onzindelijke kat overal in huis plaste. Of misschien ben je zelf beter bekend met dit probleem dan je zou willen. Deze plasproblemen worden omschreven als Feline Lower Urinary Tract Disease (FLUTD). De term verwijst naar een reeks uiteenlopende aandoeningen met allemaal hetzelfde gevolg: de kat plast op plekken in huis waar dat niet de bedoeling is. Niemand weet precies wat de oorzaak is van deze aandoeningen of hoe ze kunnen worden behandeld. Er zijn twee hoofdcategorieën waar je mee kunt werken om te proberen te vermijden dat je kat FLUTD-symptomen gaat vertonen.

 1. Omgeving en stimulatie: Je denkt misschien dat je huiskat een luxeleventje leidt, maar katten met FLUTD-symptomen zijn het daar niet altijd mee eens. Een kat met FLUTD zal eerder last hebben van stress en vraagt daarom wat meer zorg dan de meeste katten. Door je kat meerdere plekken te bieden waar ze kan spelen, rusten, eten en plassen, ga je stress tegen. Elke kat heeft bijvoorbeeld een eigen hoekje nodig om te rusten, net als een of meer eigen krabpalen en speeltjes. Katten die snel last hebben van stress, zitten graag op een hoog plekje, zodat ze de omgeving in de gaten kunnen houden. Het zou ideaal zijn als je voor elke kat een kattenbak hebt, plus nog een extra bak. Voor katten met FLUTD-symptomen is het belangrijk dat je de kattenbak elke dag schoonmaakt (en voor andere katten trouwens ook), want als de kattenbak niet schoon is, zullen ze geneigd zijn op zoek te gaan naar een schoner plekje (waarvan jij liever hebt dat die schoon blijft). Kijk voor meer tips tegen stress bij katten op ons YouTube kanaal.
 2. De juiste voeding en voldoende water: Om FLUTD-symptomen te helpen voorkomen, zijn de juiste voeding en voldoende vochtinname het allerbelangrijkste. Natvoer geven is de beste manier om de algehele vochtinname te verbeteren. Ook waterfonteintjes met stromend water kunnen helpen om je kat te stimuleren meer water te drinken. Waar het om gaat is dat je kat voldoende vocht binnenkrijgt, zodat de urine minder geconcentreerd is en minder snel kristallen vormt; de bouwstenen voor blaasgruis.

Het is heel belangrijk dat je kat gebalanceerde voeding krijgt die speciaal is geformuleerd voor haar specifieke levensfase (niet simpelweg 'alle' levensfasen). Sommige soorten voeding hebben een hoog gehalte aan mineralen. Die kunnen bijdragen aan de vorming van kristallen en gruis, waardoor FLUTD kan ontstaan.

Veel katten hebben FLUTD-symptomen, maar als je een kat ziet die bloed plast, moet je nooit aannemen dat alles wel in orde komt. Vraag altijd eerst de dierenarts om raad om er zeker van te zijn dat het niet gaat om een behandelbare aandoening,. Vergeet niet dat wanneer een kat niet kan plassen, sprake is van een levensbedreigende medische noodsituatie.

Over de auteur

Dr. Laci Schaible

Dr. Laci Schaible

Dr. Laci Schaible is dierenarts met specialisatie kleine dieren. Ook schrijft ze over diergeneeskunde. Ze is meerdere malen onderscheiden om haar inzet voor de voorlichting van huisdierenbezitters, en ze wordt beschouwd als een toonaangevende telegezondheidsdeskundige op het gebied van huisdieren.

Related Articles

Related products