Bekijk voeding voor jouw huisdier
Bekijk voeding voor jouw huisdier
Bekijk voeding voor jouw huisdier
We kijken allemaal uit naar de komst van warmer weer. We kunnen buiten meer op avontuur gaan met onze honden en onze katten kunnen zonnige plekjes vinden om overdag te dommelen. Maar net als wij heeft je huisdier ook meer dorst en behoefte aan water wanneer de temperatuur omhooggaat.
Het is altijd goed om meerdere waterbakken verspreid over het huis en de tuin neer te zetten, zodat water nooit ver weg is. Huisdieren zullen echter onvermijdelijk ook op andere plekken drinken. Je ziet je kat of hond misschien drinken uit waterplassen of je vijver. Tijdens het uitlaten zal je hond misschien uit sloten en dergelijke drinken. Maar is dat wel veilig? Als baasje wil je dat je huisdier goed gehydrateerd blijft — én gezond. Dit is wat je moet weten over de dagelijkse waterbehoefte van honden en kanten en de verschillende waterbronnen die ze kunnen gebruiken om hun dorst te lessen.
Hoeveel water hebben huisdieren nodig?
De normale waterinname van katten en honden is gemiddeld 25-50 ml per kilogram lichaamsgewicht per 24 uur. Dit betekent dat een middelgrote hond van 20 kg normaal tussen een halve liter en liter water dag drinkt. Aan de andere kant drinkt een gemiddelde kat van 4 kg slechts 100-200 ml per dag.
Huisdieren die in een warmer klimaat leven of erg actief hebben vaak meer nodig, terwijl huisdieren die natvoer eten, ouder zijn of zich niet veel bewegen waarschijnlijk minder dan gemiddeld zullen drinken.
Ongeacht de leeftijd en levensstijl van je huisdier is het het beste om ervoor te zorgen dat hij altijd toegang heeft tot schoon, vers water. Hoe meer bakken met schoon water er in zijn territorium staan, hoe beter! Dit is met name belangrijk in woningen met meerdere katten. Sommige katten kunnen te timide zijn om naar een waterbak te gaan die verdedigd wordt door een andere kat. Idealiter heb je één waterbak meer dan het aantal katten, verspreid over meerdere plekken.
10 veelvoorkomende waterbronnen: zijn ze veilig?
Zowel in huis als buiten in de natuur heeft je huisdier een neus voor water. Dit is wat je moet weten voor het geval hij een van de volgende waterbronnen ontdekt en wat gaat drinken.
1. Water uit de fles
Water uit de fles is veilig voor katten en honden. Kies voor mineraalwater of een fles kraanwater en vermijd koolzuurhoudend water; hier kunnen namelijk extra ingrediënten in zitten die ongemak kunnen veroorzaken.
2. Vijver-, sloot- en rivierwater
Of je nu op de paden in je lokale park loopt of samen aan het kamperen bent, het is niet ongewoon dat een dorstige hond uit open water begint te drinken. Het probleem met vijvers en sloten is dat het water vaak stilstaand is, wat betekent dat het niet stroomt. In stilstaand water kunnen bepaalde stoffen of ziekteverwekkers voorkomen waar je huisdier ziek van kan worden, zoals leptospirose, algen of bacteriën. Het is beter als je huisdieren dit soort water niet drinken.
Aan de andere kant is het ook waar dat honden zo geëvolueerd zijn dat ze dingen kunnen eten en drinken die wij smerig zouden vinden. Dit betekent dat de meeste honden een robuuster spijsverteringsstelsel hebben dan wij. Ze zijn ook gewend aan andere bacteriën. Hoewel je kan proberen om je hond weg te houden van sloten en vijvers, is er dus waarschijnlijk geen reden voor paniek als hij er al ingesprongen is en een slok heeft genomen! Zorg ervoor dat de vaccinaties van je hond up-to-date zijn. Zo verminder je het risico op ziektes als leptospirose.
Stromende rivieren en beekjes zijn over het algemeen veilig als het water er helder en schoon uitziet. Er is altijd een klein risico dat het water vervuild is door iets dat zich stroomopwaarts bevindt, maar normaal gesproken is helder stromend water veel minder riskant dan stilstaand water.
3. Water uit de visvijver of het aquarium
Je kan zelf beslissen of je je hond of kat laat drinken uit je vijver. Als je vijver voorzien is van een filter en een pomp die het water schoonhouden, is er geen reden om het niet te doen. Als je echter chemicaliën gebruikt, is het waarschijnlijk beter om de vijver af te dekken, zodat je huisdier geen grote hoeveelheden binnenkrijgt.
Je hebt misschien ook liever niet dat je kat gaat vissen naar je mooiste koi! Over vissen gesproken: hetzelfde geldt voor aquaria in huis. Als het water schoon en onbehandeld is, kunnen huisdieren het prima drinken, maar het is misschien toch beter om het aquarium af te dekken om je vissen te beschermen.
4. Zeewater
Wanneer je naar het strand gaat, zal je hond graag in de golven gaan spelen. Maar mogen honden water uit de zee drinken? Zeewater is van nature zout. Als je huisdier dit water drinkt, kan hij zoutvergiftiging krijgen - ook wel bekend als hypernatriëmie. Dit is een ernstige aandoening, met als symptomen overgeven, diarree en trillingen. Gebruik de oceaan niet als waterbron, maar neem genoeg flessen kraanwater mee voor je huisdier.
5. Zwembadwater
Openbare zwembaden en zwembaden thuis worden behandeld met zout en chemicaliën zoals chloor om de hoeveelheid bacteriën en algen te reduceren voor de zwemmers. Hoewel wij mensen per ongeluk een kleine hoeveelheid zwembadwater binnenkrijgen wanneer we aan het zwemmen zijn, is het niet zo'n goed idee voor je hond om grote hoeveelheden te drinken. Neem vers drinkwater mee om hem gehydrateerd te houden.
6. Waterplassen
Waterplassen zijn vaak een welkome waterbron voor een dorstige hond. De allermeeste zijn veilig, want ze bestaan gewoon uit regenwater. Ja, ze kunnen modderig zijn! Maar zoals we al eerder zeiden, de maag van een hond kan wel tegen een beetje viezigheid. Probeer echter plassen te vermijden die eruitzien alsof ze vervuild zijn met olie uit lekkende auto's of water uit een autowasstraat.
7. Gemeenschappelijke waterbakken
Als je met je hond op stap bent, komt het vaak voor dat je ergens een gemeenschappelijke waterbak ziet voor alle bezoekende honden, bijvoorbeeld in een dierenwinkel of op de patio van een café. Maar mag je je hond hieruit laten drinken? Als je de bak zelf kan vullen via een systeem met kraanwater en de bak er schoon uitziet, dan is het prima om hem een slokje te laten nemen. Als je het water niet zelf kan verversen, is de beslissing aan jou. Als er maar een paar honden gebruik van hebben gemaakt, zou het geen probleem moeten zijn, zelfs niet als er wat vuil in het water zit. Als het water er echter heel vies uitziet of vol zit met speeksel, is het beter om je hond er niet van te laten drinken.
8. Kraanwater/waterfonteinen
Dit is de beste optie om je huisdier vers drinkwater te geven. Kraanwater is gereinigd en bedoeld als drinkwater voor mensen en om mee te baden en te wassen.
9. Toiletwater
Huisdieren moeten niet van de wc afhankelijk zijn om aan water te komen. Als je huisdier gewoon nieuwsgierig is, houd je het deksel gesloten. Hij kan per ongeluk menselijke uitwerpselen, met chemicaliën behandeld toiletwater of restjes reinigingsmiddelen binnenkrijgen — allemaal dingen waar hij ziek van wordt.
10. Putwater
Woon je in een landelijk gebied? Als je in huis putwater in de leidingen hebt lopen en het voor jou veilig is om te drinken, dan is het ook prima voor je huisdieren. Als je echter een boerderijpomp hebt en het putwater alleen voor vee buiten gebruikt, moet je de waterkwaliteit regelmatig testen om er zeker van te zijn dat er geen verontreinigende stoffen aanwezig zijn.
Schoon water is essentieel voor huisdieren
Als je je ooit afvraagt of je huisdier van een bepaalde waterbron mag drinken, stel jezelf dan de vraag of je zelf een slokje zou nemen. Ziet het water er schoon uit? Is het vers? Helder? Als je deze vragen niet met ja kan beantwoorden, is het waarschijnlijk ook geen goed idee voor je huisdier. Neem de volgende keer dat je je hond uitlaat voldoende water mee voor jullie allebei. En als je je kat naar de wc ziet loeren, controleer dan haar waterbak. Moet hij uitgespoeld en opnieuw gevuld worden? Iedereen houdt van een slokje vers, koel water — ook huisdieren.
Over de auteur

Angela Tague
Angela Tague is een dierenliefhebster en schrijfster die in het Midwesten woont. Wanneer ze niet de natuur verkent met haar of een fruitsalade maakt voor haar schildpadden, schrijft ze voor dierverzorgingsmerken, zoals Kaytee, Good Good, Purina, Zilla, Aqueon en Big Heart Pet. Je kunt haar vinden op Twitter en LinkedIn @AngelaTague.
Gecontroleerd door Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA en Dr. Emma Milne BVSc FRCVS