Waarom zijn vezels belangrijk in kattenvoer?

Gepubliceerd door
minuten leestijd

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Vezelrijk kattenvoer is belangrijk voor katten met maag- en darmproblemen. Maar waarom zijn vezels precies belangrijk voor een kat?

In veel gevallen bevat kattenvoer vezels om de spijsvertering te bevorderen en de kwaliteit van de ontlasting te verbeteren. Vezelrijke voeding kan helpen bij constipatie, diarree, diabetes en zelfs bij overgewicht.

Het microbioom en de rol van kattenvoer met vezels

Het microbioom in de darm verwijst naar de vele miljoenen micro-organismen (bacteriën, protozoa, schimmels, virussen) die in het spijsverteringsstelsel van katten (en ook van honden, mensen en andere levende wezens) leven.

Dit ecosysteem van levende organismen is van fundamenteel belang voor de spijsvertering. Bacteriën in de dikke darm van huisdieren helpen bij de afbraak van onverteerbaar materiaal en de productie van belangrijke stoffen zoals vitaminen. Nergens is die eerste functie duidelijker dan bij het afbreken van vezels. Bacteriën houden zich vaak met vezels bezig in een proces dat fermentatie wordt genoemd.

Katten kunnen, ook al zijn het vleeseters, veel baat hebben bij de consumptie van een kattenvoer met vezels.

Bruine cyperse kat eet uit een metalen bak.

Indeling van vezels in kattenvoer:

Eén manier om voedingsvezels in te delen is op basis van oplosbaarheid. Oplosbare vezels hebben de neiging op te lossen in maagsappen en water in de darm, waarbij sommige oplosbare vezels veranderen in gels die water kunnen vasthouden en de ontlasting gemakkelijker laten passeren. Onoplosbare vezels voegen bulk toe aan het voedsel dat wordt gegeten om de doorvoer van voedsel door de darmen te helpen reguleren en kunnen helpen bij de consistentie van de ontlasting. Zowel oplosbare als onoplosbare vezels kunnen vergistbaar zijn. Dit betekent dat bacteriën in de darm deze vezels kunnen afbreken en nieuwe chemische verbindingen kunnen produceren die bijvoorbeeld de cellen van de dikke darm kunnen voeden.

Prebiotica in kattenvoer met vezels

Kattenvoer met vezels bevat meestal een mengsel van oplosbare en onoplosbare vezels om een gezonde darm en een goede ontlasting te helpen bevorderen. Sommige van deze vezelbestanddelen worden ook wel prebiotica genoemd; dit zijn meestal vergistbare vezels die de groei bevorderen van de "goede bacteriën" die in de darmen leven. Sommige vezelrijke voeding werkt specifiek om de nuttige bacteriën te helpen voeden en een evenwichtig microbioom te bevorderen.

Tal van spijsverteringsaandoeningen kunnen een bacteriële onevenwichtigheid veroorzaken, waaronder chronische diarree, colitis en constipatie.

Andere redenen om vezelrijk kattenvoer te geven

Katten met diabetes worden meestal gevoerd met eiwitrijke, koolhydraatarme voeding, maar kunnen ook baat hebben bij vezelrijke kattenvoeding als ze last hebben van overgewicht of bepaalde maagdarmstoornissen.

Sommige vezels vertragen de opname van voedingsstoffen, waardoor de suikers uit zetmeel langzamer worden opgenomen en de bloedsuikerspiegel dus stabiliseert. Katten met overgewicht of neiging tot gewichtstoename kunnen ook baat hebben bij vezelrijke voeding, omdat ze zich daardoor voller voelen dan bij gewone voeding - en gewichtsverlies kan helpen bij het beheersen van diabetes.

Verder kan kattenvoer met vezels ook helpen bij katten die lijden aan maagdarmziekten die de dikke darm aantasten. Vezels kunnen helpen de beweeglijkheid in het maag-darmkanaal te reguleren en de vochtbalans te beheren om de twee uitersten te vermijden: constipatie en diarree. Moleculen, lange-keten vetzuren genaamd, kunnen voortkomen uit de afbraak van vezels om de dikke darm te helpen voeden.

Is vezelrijk kattenvoer heilzaam voor katten?

Als ze op zichzelf aangewezen zijn, eten katten veel dingen die mensen als onverteerbaar beschouwen. Denl aan haar, botten, kraakbeen, veren, visschubben en de maaginhoud van hun prooi. Klinkt niet altijd even lekker, maar het is hun natuur. Sommige daarvan zijn tot op zekere hoogte verteerbaar, terwijl andere vezels kunnen bevatten die nuttig zijn voor de spijsvertering.

Hoewel wetenschappers nog niet alles compleet begrijpen over kattenvoeding, beginnen ze zich te realiseren dat vleesetende katten wel degelijk baat kunnen hebben bij vezels. Uit een studie over de eetgewoonten van jachtluipaarden, gepubliceerd in het Journal of Animal Science, bleek dat jachtluipaarden die een hele prooi aten - vacht, maaginhoud en al - een gunstiger ontlastingsprofiel hadden dan jachtluipaarden die alleen vlees aten. Hierbij kwamen ze tot de conclusie dat het spijsverteringsstelsel van carnivoren iets 'nuttigs' moet doen met al dat extra ruwvoer.

De rol van vezelarm kattenvoer

Wat als een dierenarts in plaats daarvan een vezelarme kattenvoeding aanbeveelt? Doorgaans raden dierenartsen vezelarme voeding aan voor katten met een plotseling optredende maag- en darmstoornis, zoals acuut braken of diarree. Deze soorten voeding bevatten over het algemeen een hoger gehalte aan andere voedingsstoffen, zoals elektrolyten en B-vitaminen, om het herstel van deze katten te bevorderen. Raadpleeg altijd een dierenarts bij het kiezen van een voeding voor jouw kat. Als een kat een vezelrijk maaltijdplan volgt, moet de dierenarts hem in de gaten houden om ervoor te zorgen dat de met vezels samenhangende aandoeningen goed worden behandeld.

Over de auteur

Dr. Patty Khuly

Dr. Patty Khuly

Dr. Patty Khuly is een dierenarts die bekend staat om haar onafhankelijk denken, haar passie voor het beroep als dierenarts en haar artikelen over huisdieren en gezondheid.

 

 

 

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde producten