Hoe help ik een verdwaalde kat?

Gepubliceerd door Jean Marie Bauhaus
minuten leestijd

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Het vinden van een verdwaalde kat voor je deur kan een schokkende ervaring zijn. Je wilt ongetwijfeld helpen, maar het is niet altijd duidelijk wat voor hulp een vreemde kat nodig heeft. Ze behoort waarschijnlijk tot een van de volgende drie categorieën: ze heeft een thuis waarvan ze is weggelopen; ze is in de steek gelaten en is nu een zwerfkat; of ze is een verwilderde kat die nooit met mensen heeft leren omgaan. Het is belangrijk om te bepalen met welke categorie je te maken hebt, voordat je actie onderneemt om te helpen. Als je de mogelijkheid hebt om een verdwaalde kat te helpen, lees dan verder om te leren welke acties je kunt ondernemen.

Is de kat verwilderd?

Als een kat in je tuin opduikt, is het een goed idee om haar gedrag van een veilige afstand te observeren, voordat je haar benadert om hulp te bieden. Verwilderde katten en kittens hebben nooit geleerd met mensen om te gaan en kunnen bijten of krabben als je ze probeert aan te raken - als je al zo dichtbij mag komen.

Hoewel een vriendelijke, benaderbare kat waarschijnlijk niet verwilderd is, zijn sommige niet-verwilderde zwerfkatten verlegen en op hun hoede voor vreemden, ondanks hun socialisatie. Dus het is niet altijd zo gemakkelijk om het verschil te zien. De kattenbescherming geeft een paar tips om je te helpen een verwilderde kat te herkennen:

Een groep van verwilderde katten die tegen de gevel van een oud verlaten huis bij elkaar gekropen zij om warm te blijven. Genomen bij een temperatuur van -28°C. ** Noot; Weinig scherptediepte

 • Zwerfkatten zullen in de meeste gevallen oogcontact maken, naar je miauwen en toenadering zoeken. Al kunnen ze soms ook een beetje verlegen zijn en wat meer tijd nodig hebben voordat ze naar je toekomen. Een verwilderde kat kan echter stil en angstig zijn, zal je niet benaderen of haar door jou laten benaderen of kan weglopen en zich verstoppen.
 • Een zwerfkat zal meestal alleen zijn, maar een verwilderde kat kan alleen zijn of met andere katten.
 • Zwerfkatten zijn vaak te vinden rond tuinen en huizen en kunnen zelfs proberen binnen te komen! Verwilderde katten daarentegen, hebben de neiging om dichtbevolkte plaatsen te mijden.
 • Zwerfkatten hebben meestal geen oorknip / oortip, ookal zijn ze gesteriliseerd of gecastreerd. Een verwilderde kat heeft het daarentegen soms wel. Dit is afhankelijk van wat gebruikelijk is in het land waar je woont.
 • Als de kat sinds kort is verschenen en gedesoriënteerd of verdwaald lijkt, is het waarschijnlijk een zwerfkat. Als ze regelmatig opduikt, kan het een verwilderde kat zijn die in de buurt woont.

Je zou verwachten dat een verwilderde kat er vuil of onverzorgd uitziet, maar dit wijst eerder op een zwerfkat. Sommige zwerfkatten zij gewend om verzorgd te worden en kunnen zichzelf niet goed onderhouden, maar verwilderde katten zij vaak wel gewend om zichzelf schoon en gezond te houden.

Als je denkt dat je te maken hebt met een verwilderde kat, dan kun je het beste afstand houden. Je kunt de plaatselijke dierenbescherming bellen als je vermoedt dat er verwilderde katten bij je in de buurt wonen, zij hebben de spullen om deze wilde katten aan te pakken.

Is het een verdwaalde kat of een zwerfkat?

Nadat een verdwaalde kat is gevonden en is vastgesteld dat ze niet verwilderd is en veilig kan worden benaderd, is de volgende stap om uit te zoeken of ze inderdaad gewoon verdwaald is of dat het een zwerfkat is die een nieuw thuis nodig heeft. Als de kat een halsband met ID draagt, is het zeer waarschijnlijk dat ze verdwaald is. In dat geval bel je gewoon het nummer dat op de ID staat om de eigenaar te laten weten dat zijn / haar kat veilig en wel is gevonden. Je kunt ook de dierenarts bellen die op het inentingsplaatje staat vermeld; hij of zij moet je in contact kunnen brengen met de eigenaar van de kat.

Helaas is het niet altijd zo eenvoudig. Veel mensen doen hun kat geen halsband of label om, dus het feit dat ze dat niet hebben, hoeft niet te betekenen dat ze dakloos zijn. Je kunt ze naar een dierenarts of een dierenasiel brengen om ze te laten scannen op een microchip, waarop de contactgegevens van de eigenaar staan, maar ook het ontbreken van een chip betekent niet noodzakelijkerwijs dat je te maken hebt met een kat die in de steek gelaten is.

Zonder een gemakkelijke manier om vast te stellen van wie de kat is, wordt de volgende stap het bekijken van advertenties voor vermiste en gevonden huisdieren. Het is ook een goed idee om in de buurt rond te vragen of iemand een kat mist, of dat iemand posters van een "vermiste kat" heeft gezien die de kat in kwestie beschrijven. Kijk ook naar de gevonden huisdieren op Facebook-groepen voor vermiste huisdieren, plaatselijke dierenasiels en databanken voor vermiste huisdieren zoals Animal Search UK. Mensen zullen vaak hun plaatselijke asiel bellen wanneer een huisdier vermist is, dus er is een kans dat het asiel in staat zal zijn om je te helpen de kat te herenigen met de eigenaar.

Als je zoektocht geen eigenaar oplevert, is de laatste stap het plaatsen van je eigen advertenties van een "gevonden kat" . Je kunt gebruik maken van je sociale netwerken in de hoop dat iemand in je uitgebreide netwerk weet waar de kat thuishoort. Als je het dierenasiel belt om te laten weten dat je een kat hebt gevonden die volgens jou vermist is, kunnen zij contact met je opnemen als de eigenaar zich meldt. Als je niet de mogelijkheid hebt om voor de kat te zorgen terwijl je op zoek bent naar de eigenaar, bel dan zeker je plaatselijke asiel en vraag of je de kat erheen kunt brengen. Laat nooit een kat achter aan de deur van een plaatselijk asiel.

Als je huisdieren hebt

Het kost veel tijd om een vermiste kat terug te vinden en het kan zijn dat je je gastkat enkele dagen of zelfs weken moet opvangen. Als je al huisdieren in huis hebt, houdt je nieuwe gast dan in quarantaine totdat je de eigenaar hebt gevonden of totdat je met de kat naar de dierenarts kunt gaan voor een gezondheidscontrole en inentingen.

Mannelijke dierenarts kijkt op een tafel een kat na, terwijl de vrouwelijke eigenaar haar vasthoudt.

Zodra ze helemaal gezond is, kun je de nieuwe kat langzaam introduceren bij je huisdieren. Aan de andere kant, als je niet van plan bent haar te houden, dan kun je ook besluiten de kat apart te houden gedurende de tijd dat ze nog bij je blijft.

Een zwerfkat helpen

Als je al je bronnen hebt uitgeput en er niet in bent geslaagd een eigenaar op te sporen, is het waarschijnlijk dat de kat in de steek gelaten is en een nieuw thuis nodig heeft. In dit geval heb je een paar opties. Je kunt de kat natuurlijk ook zelf adopteren. Als dat inderdaad het geval is, is de eerste stap, als je dat nog niet hebt gedaan, om haar naar de dierenarts te brengen voor een gezondheidscontrole en om vaccinaties en sterilisatie of castratie te plannen.

Als je niet van plan bent de kat te houden, zal je een nieuw thuis voor haar moeten zoeken. Bel een gerenommeerd dierenasiel of een dierenbeschermingsorganisatie in je buurt (bijvoorbeeld RSPCA, het Blauwe Kruis of de Kattenbescherming in het VK) om te zien of zij kunnen helpen. Je kunt ook de volgende stappen proberen om een nieuw huis voor je zwerfkat te vinden:

 • Adverteren. Begin met vrienden, familie en collega's te laten weten dat je op zoek bent naar iemand om een kat te adopteren. Je kunt ook je sociale netwerken proberen. Als dat niet lukt, leg dan folders in dierenklinieken en dierenwinkels. Je kunt ook kleine advertenties plaatsen in kranten en op online advertentiesites.
 • Interview mogelijke eigenaars. Een paar vragen die gesteld kunnen worden zijn of ze al huisdieren hebben en welke, of die huisdieren ingeënt en gesteriliseerd of gecasteerd zijn, of er kinderen in huis zijn en of ze ergens wonen waar huisdieren zijn toegestaan. Als je nog niet hebt gezorgd voor vaccinaties en sterilisatie of castratie, vraag dan of de toekomstige eigenaar bereid is dit op zich te nemen.
 • Regel een ontmoeting. Laat de kat onder jouw toezicht kennismaken met haar toekomstige eigenaar, om er zeker van te zijn dat het klikt, voordat je ermee instemt de kat over te dragen.

Hoe help ik een verwilderde kat

Verwilderde katten zijn over het algemeen goed in staat om voor zichzelf te zorgen, dus je hoeft meestal weinig te doen. Het kan echter verstandig zijn contact op te nemen met een plaatselijke dierenwelzijnsorganisatie over trap-neuter-return" (TNR), een werkwijze die helpt de plaatselijke populatie wilde katten onder controle te houden en het risico van overdracht van besmettelijke ziekten op huisdieren te verminderen. Kattenbescherming legt uit dat TNR inhoudt dat verwilderde katten en kittens worden gevangen, gevaccineerd en gesteriliseerd of gecastreerd en dat de volwassen katten worden teruggebracht naar hun omgeving en dat tehuizen of opvangcentra worden gevonden om de kittens op te vangen.

Het vinden van een vermiste kat kan een hele inspanning zijn als je besluit een goede burger te zijn, maar het is vaak de moeite waard voor je gemoedsrust en het algehele goede gevoel dat je krijgt wanneer je een dier in nood helpt. Wie weet? Die zwerfkat op je stoep zou wel eens een dierbare metgezel kunnen worden.

Over de auteur

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhaus is romanschrijver en huisdierenblogger en woont in Tulsa, Oklahoma (VS), waar ze doorgaans onder leiding van een schoot vol met huisdieren haar werk uitoefent.

 

Gecontroleerd door Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde producten

 • Hill's Science Plan Kittenvoer met Tonijn

  Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Kitten Tuna is speciaal samengesteld om het immuunsysteem en een gezonde spijsvertering te ondersteunen, met klinisch bewezen antioxidanten en DHA uit visolie.
 • <p>Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Kitten Maaltijdzakjes is speciaal samengesteld om het immuunsysteem en de gezonde spijsvertering te ondersteunen, met klinisch bewezen antioxidanten en DHA van visolie.
 • Hill's VET ESSENTIALS MULTI-BENEFIT kittenvoer

  <p>Exclusief verkrijgbaar bij dierenartsen. Zeer hoogwaardige voeding voor een gezond groei, ontwikkeling en sterke immuniteit. Met klinisch bewezen antioxidanten en DHA.
 • Hill's VET ESSENTIALS MULTI-BENEFIT + WEIGHT Young Adult kattenvoer

  <p>Revolutionaire voeding, bewezen om volwassen katten te helpen in een optimale conditie en gezondheid te blijven na castratie/sterilisatie. Met gecontroleerde gehaltes aan mineralen om gezonde urinewegen te ondersteunen. </p>