Voorbereid op de komst van je kat - 10 tips
Bekijk voeding voor jouw huisdier
Bekijk voeding voor jouw huisdier
Bekijk voeding voor jouw huisdier
Het adopteren van een kat is een bijzondere ervaring. Jullie zullen elkaar de komende tijd goed leren kennen. Hieronder zetten een aantal aandachtpunten voor je op een rijtje, zodat je goed voorbereid bent op de komst van jouw nieuwe kat:
1. Haal alle benodigdheden in huis
Al met al moet je heel wat inslaan voor de komst van je kat: kattenbak, kattenbakvulling (hou de bak ver weg van haar eetbakje), dekentjes, voer- en waterbakjes, gezond kattenvoer en een stevige transportmand. Schaf ook een halsband en een identificatielabel aan, als voorzorg wanneer de kat graag de buurt verkent.
2. Haal speeltjes in huis
Katten zijn dol op spelen, maar veel geld hoeft kattenspeelgoed niet te kosten. Katten zijn dol op kartonnen dozen (haal wel de handgroepen er af, zodat de kat niet vast kan komen te zitten) en andere verpakkingen. Een bolletje wol of touw voor een kat? Geen goed idee, ze kunnen deze namelijk te gemakkelijk inslikken. Volgens de Humane Society of the United States moet je het gebruik van lint, flosdraad, spelden, naalden, elastiekjes, paperclips en plastic zakken vermijden tijdens het spelen. Het jachtinstinct van een kat kan je ook stimuleren met behulp van een zaklamp of laser. Je verplaatst het licht door de kamer heen en je kat probeert het te vangen.
3. Geef de kat een eigen, veilige plek
Een nieuwe kat zal overal aan willen komen en alles willen bekijken. Het is daarom aan te raden om planten uit huis te halen die giftig kunnen zijn (zoals lelies en amaryllis). Ook moet je schoonmaakmiddelen en medicijnen veilig opbergen. Sluit altijd het deksel van het toilet en let op koorden van bijvoorbeeld gordijnen. Elektriciteitssnoeren en kabels kun je achter het meubilair plaatsen, of beschermen met plastic behuizing. Zorg ervoor dat je alle losse schermen en ramen goed vastzet en berg alle breekbare spullen op.
4. Voorbereiding voor kinderen
Een dier in huis nemen is een beslissing voor het hele gezin. Ook kinderen moeten weten hoe ze op een verantwoorde wijze omgaan met een kat. Door de kat te voorzien van de juiste dosis liefde en aandacht zal ze zich helemaal op haar gemak gaan voelen, wat jullie band alleen maar sterker maakt.
5. Bezoek een dierenarts
Plan in de loop van de eerste week een bezoek aan de dierenarts. Zo leer je over de algehele gezondheid van de kat en kan je meteen eventuele vaccinaties inplannen. Ga regelmatig op controle met de kat bij de dierenarts, ongeacht de leeftijd, achtergrond of levensstijl (binnen- of buitenkat). Zorg ervoor dat je eventuele medische adoptiepapieren bij de hand hebt. Het is ook zinvol om het adres en telefoonnummer van de dierenarts binnen handbereik te hebben voor noodgevallen.
6. Geef de kat een rustige eigen plek
Wanneer je een kat voor het eerst mee naar huis neemt, zal ze zich meteen op zoek gaan naar een verstopplek. Laat de kat eerst rustig wennen, door haar een tijdje in haar transportmand te laten zitten. Wanneer de kat beslist om zelf uit de transportmand te komen, zal het nog even duren voordat ze een veilige ruimte zal willen verlaten. Net zoals bij tip 2 kan een kartonnen doos in dit geval erg goed van pas komen. Zoals Petcha aangeeft, kan een kartonnen doos dienen als veilige, beschutte plek. Forceer niets en lok de kat niet uit de veilige ruimte. De kat komt vanzelf uit deze ruimte als ze er klaar voor is.
7. Kennismaken met andere huisdieren
Het kan best stressvol zijn om een nieuwe kat kennis te laten maken met andere huisdieren. Het is slim om hier niet te lang mee te wachten. Introduceer de andere dieren in huis aan de nieuwkomer. Het is normaal dat er wat geblaas of andere vormen van agressie of angst te zien is. Het beste scenario? Ze kunnen elkaars aanwezigheid verdragen en doen onverstoord hun eigen ding. Maar als ze te agressief uit de hoek komen en elkaar aanvallen, moet je de situatie niet beëindigen door een van de katten op te pakken. Volgens Animal Planet kan je in dit geval het beste met je handen klappen, of jouw stem horen voor afleiding.
8. De vacht verzorgen
Het regelmatig borstelen van een kat houdt de vacht glanzend, de huid gezond en vermindert de hoeveelheid ongewenste kattenharen in huis. Maak dit een onderdeel van je dagelijkse routine — het is een geweldige manier voor jullie tweetjes om goed te ontspannen en tot rust te komen na een lange dag. Controleer regelmatig de nagels en knip ze als ze te lang worden. Ook is goede mondhygiëne essentieel voor katten. Heb je vragen hierover? Stel ze dan aan de dierenarts voor de beste aanpak.
9. Samen tijd doorbrengen
Katten zijn van nature vrij onafhankelijk, maar ze kunnen zich ook eenzaam voelen. Probeer vooral tijdens de eerste paar weken vaker thuis te zijn, zodat de kat zich makkelijk kan aanpassen aan de nieuwe omgeving. Wanneer je veel van huis bent, overweeg dan om twee katten tegelijk te adopteren: zo hebben ze altijd elkaars gezelschap.
10. Geen haast
Bedenk dat het enige tijd zal duren voordat de kat zich helemaal op haar gemak voelt in haar nieuwe woonomgeving. Forceer dit aanpassingsproces niet. Laat alles rustig gebeuren. Laat de kat zelf naar jou toekomen wanneer ze daar klaar voor is. Katten geven goed aan wat ze wel en niet leuk vinden. Ze laten je zien wanneer ze willen spelen, of toe zijn aan een knuffel.
De introductie van een nieuwe kat in huis is slechts het begin van een liefdevol en plezierig leven met elkaar. Neem rustig de tijd om je nieuwe huisdier te leren kennen.
Over de auteur
Christine O'Brien
Christine O'Brien is een schrijfster en trotse bazin van katten. Volg haar op Instagram en Twitter @brovelliobrien.