Zijn druiven en rozijnen giftig voor honden?

Gepubliceerd door Dr Laci Schaible
minuten leestijd

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Als baasje heb je misschien gehoord dat druiven een no-go zijn voor je trouwe viervoeter. En dat klopt! Terwijl druiven een gezonde en lekkere snack zijn voor mensen, zijn druiven en ook in gedroogde vorm, rozijnen, verboden terrein voor honden. Maar waarom zijn druiven slecht voor honden? Lees meer over hoe druiven de gezondheid van je huisdier kunnen schaden.

Waarom zijn druiven slecht voor honden?

Het voornaamste interne letsel bij honden als gevolg van het eten van druiven treedt op in de nieren. Honden die druiven of rozijnen hebben gegeten, lopen zelfs het risico op een totaal nierfalen binnen 48 tot 72 uur na het eten van deze verboden vrucht.

Jonge vrouw houdt een rode Siberische husky vast

Aangenomen wordt dat hoe donkerder de kleur van de druif is, hoe groter de kans is dat ze giftig zijn. Vanwege hun verlaagde watergehalte en daardoor geconcentreerdere ingrediënten vormen rozijnen een aanzienlijk groter risico voor honden. Een exacte formule van hoeveel druiven per pond lichaamsgewicht dodelijk zijn voor honden is nog niet vastgesteld, maar volgens bronnen waren er maar vier of vijf druiven nodig voor de dood van een hond van ruim 8 kg.

Mijn hond heeft druiven gegeten: Op welke symptomen moet ik letten?

De meeste getroffen honden ontwikkelen de eerste tekenen van vergiftiging binnen 6 tot 12 uur. Klinische verschijnselen die kunnen optreden nadat een hond druiven heeft gegeten zijn onder andere:

 • Braken
 • Diarree
 • Nervositeit (in het beginstadium)
 • Lethargie (naarmate de tijd verstrijkt)
 • Anorexia
 • Buikpijn
 • Verzwakking
 • Uitdroging
 • Meer urineren in het beginstadium
 • Bibberen
 • Niet meer plassen omdat de nieren niet meer werken

Alle honden zijn vatbaar voor druiven- of rozijnenvergiftiging - of ze nu reu of teef zijn, gecastreerd of niet, Chihuahua of Deense dog, puppy of oud. Het eten van slechts enkele rozijnen kan al dodelijk zijn afhankelijk van de grootte van je hond en andere factoren, waarvan vele nog niet bekend zijn. Honden met een verminderde nierfunctie lopen een groter risico op vergiftiging door druiven of rozijnen.

Hoe snel moet ik een dierenarts raadplegen?

Het eten van druiven of rozijnen bij honden is een noodgeval dat onmiddellijke diergeneeskundige hulp vereist. Als de druiven het laatste uur zijn ingenomen, zal je dierenarts waarschijnlijk proberen je hond te laten braken om de druiven uit het lichaam te verwijderen. Als het via braken niet lukt om de druiven uit het lichaam te verwijderen of als er verscheidene uren zijn verstreken sinds de druiven werden gegeten, zal je dierenarts waarschijnlijk een ziekenhuisopname aanbevelen om intraveneuze vloeistoffen toe te dienen en de nierwaarden zorgvuldig in de gaten te houden. In de meeste gevallen zullen ze aanraden hem in het ziekenhuis te houden gedurende de hele risicoperiode (ongeveer 48 tot 72 uur).

Berner sennenhond zit in de wijngaard en kijkt omhoog naar een man naast hem die druiven plukt.

De kennis dat ze kortgeleden gegeten zijn is vaak voldoende bewijs om de diagnose van de vergiftiging door druiven of rozijnen te kunnen stellen. Consistente klinische symptomen zijn waardevolle aanwijzingen voor je dierenarts om de omvang van de schade in te schatten. Het is belangrijk te weten dat de diagnose tijd kan vergen en dat er geen specifieke tests zijn om druiven- of rozijnenvergiftiging te bevestigen. Algemeen bloedonderzoek en urineonderzoek zijn essentieel om een abnormale nierfunctie aan te tonen.

Na een druiven- of rozijnen vergiftiging: Dit kan je verwachten

Nadat je hond naar huis is gestuurd, kan periodiek laboratoriumonderzoek worden aanbevolen om de nierfunctie van je hond in de gaten te houden. Deze tests zijn niet-invasief en bestaan meestal uit bloedonderzoek en/of urineonderzoek. Controle kan gedurende enkele weken nodig zijn, omdat het enige tijd kan duren voordat de nierfunctie weer normaal is.

Honden die geen klinische symptomen vertonen, kunnen een goede prognose hebben als ze vroeg worden behandeld. De prognose kan echter onzeker zijn als de behandeling wordt uitgesteld of als er kans is op nierfalen. Het kan vaak enkele dagen of weken duren voordat de nierfunctie weer normaal is; in sommige gevallen gebeurt het echter dat de nierfunctie niet meer herstelt. Gelukkig kunnen veel honden, zelfs met een verminderde nierfunctie een gezond en gelukkig leven leiden door aanpassing van de voeding en toevoeging van supplementen aan hun dagelijkse voer. Als je dierenarts een verminderde nierfunctie bij je hond vaststelt, vraag hem dan zeker naar de mogelijkheden voor therapeutisch hondenvoer dat helpt bij de ondersteuning van de nieren.

Over de auteur

Dr. Laci Schaible

Dr. Laci Schaible

Dr. Laci Schaible, is een dierenarts voor kleine dieren en schrijft over diergeneeskunde. Zij heeft talrijke prijzen gewonnen voor haar inzet voor de educatie van huisdiereigenaren en wordt beschouwd als een vooraanstaand veterinair telegezondheid expert.

 

Gecontroleerd door Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde producten

 • HILL'S SCIENCE PLAN Perfect Weight Small & Mini Adult Hondenvoer met Kip

  <p> <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Perfect Weight heeft een unieke mix van ingrediënten en een laag vetgehalte. Samengesteld om uw hond te helpen een gezond gewicht te bereiken voor een langere levensverwachting. </p><p><br><b> 
 • HILL'S SCIENCE PLAN Light Small & Mini Adult Hondenvoer met Kip

  <p><span class='nowrap'>Science Plan</span><sup>TM™</sup> Canine Adult Small & Miniature is samengesteld om honden van een klein ras te helpen bij het behoud van het ideaal gewicht en om de gezondheid van mond en gebit te ondersteunen. Met omega-6 vetzuren voor een glanzende vacht en toegevoegd L-carnitine voor een effectieve vetverbranding.</p>
 • HILL'S SCIENCE PLAN Healthy Mobility Small & Mini Adult Hondenvoer met Kip

  Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Canine Adult <span class='nowrap'>Healthy Mobility</span> / Optimale Mobiliteit Mini is speciaal samengesteld ter ondersteuning van een optimale mobiliteit en soepele gewrichten bij honden die de voorkeur geven aan een kleiner brokje. Verrijkt met omega-3 vetzuren en wetenschappelijk bewezen anti-oxidanten.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Small & Mini Mature Adult 7+ Hondenvoer met Kip

  <p> <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Small & Miniature is samengesteld om een sterk immuunsysteem, gezonde vitale organen en de gezondheid van mond en gebit te ondersteunen. Met klinisch bewezen antioxidanten en natuurlijke ingrediënten en met toegevoegde vitaminen en mineralen.</p>