Is ananas veilig voor honden?

Gepubliceerd door
minuten leestijd

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Het is lekker in tropische drankjes en een heerlijke toevoeging aan fruitsalade, maar is ananas veilig voor honden? Als je sceptisch bent om je hond dit lekkere fruit te geven, dan hoef je in feite niets te vrezen. Verse ananas kan een voedzame hondensnack zijn, zolang het met mate wordt gegeven.

Mogen honden ananas eten?

Jack Russel-terriër zwemt in de richting van een stuk ananas dat in een zwembad drijft.Ja, ananas veilig voor honden. Verse ananas is rijk aan B-complex-vitaminen en vitamine C. Het bevat ook grote hoeveelheden mineralen en elektrolyten, waaronder kalium, magnesium, ijzer en zink. Veel van de voedingsstoffen in ananas kunnen het immuunsysteem van je hond helpen ondersteunen en zijn goed voor de spijsvertering.

Rauwe ananas kan een gezonde traktatie zijn voor je hond, mits in kleine hoeveelheden gegeven. Maar ananas in blik en gedroogde ananas bevatten soms toegevoegde suikers en leveren extra calorieën op die je hond niet nodig heeft.

Is ananas veilig voor honden?

Hoe voedzaam ananas ook kan zijn voor honden, het heeft ook enkele nadelen. Hoewel het hoge vezelgehalte in kleine hoeveelheden gunstig kan zijn, kan te veel ervan spijsverteringsproblemen veroorzaken, waaronder diarree en constipatie. Voor honden met een gevoelige maag kan zelfs een kleine hoeveelheid ananas leiden tot maagproblemen.

Ananas zit ook boordevol natuurlijke suiker, wat een risico kan vormen voor honden met diabetes of die het risico lopen diabetes te ontwikkelen.

Je moet vermijden om de stekelige buitenste schil en de taaie kern van de ananas aan je hond te voeren. Deze kunnen darmverstoppingen veroorzaken, dus bel de dierenarts als je hond de vuilnisbak plundert en een van deze delen van de ananas verslindt. De dierenarts kan je adviseren of je je hond moet laten onderzoeken of even af moet wachten.

Hoe bereid je ananas voor je hond

Hoe kunnen honden ananas eten? Volg deze richtlijnen om je hond veilig ananas te voeren:

  • Overleg met de dierenarts voordat je begint met voeren, voor het geval er onderliggende aandoeningen zijn waar ananas niet goed voor is, zoals diabetes.
  • Schil de ananas en verwijder de kern; gooi de schil en kern weg op een plaats buiten het bereik van je hond.
  • Snijd de ananas in hapklare brokken voor grote honden, of in kleine blokjes voor kleine honden.
  • Als je je hond voor het eerst ananas geeft, geef hem dan één hap en wacht een uur om te zien of hij tekenen van spijsverteringsproblemen vertoont. Geef hem geen ananas meer als het hem niet goed lijkt te bekomen. Vergeet niet dat niet meer dan tien procent van de calorieën van je hond uit iets anders dan het gewone hondenvoer mag komen.
  • Geef je hond niet meer dan twee of drie kleine hapjes ananas per dag.

Een beetje ananas met mate kan een lekkere snack zijn waar je hond dol op is. Pas alleen op dat je het niet overdrijft, en laat het enthousiasme van je hond voor deze zoete traktatie niet ten koste gaan van wat het beste is voor zijn algemene gezondheid.

Over de auteur

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhaus is een dierenvriend, freelance schrijver en romanschrijver. Momenteel woont ze in de Ozarks Mountains (VS) met haar man en hun verzameling viervoeters waar ze, terwijl ze haar ochtendkoffie drinkt, geniet van een breed scala aan wilde dieren in haar achtertuin.

 

Gecontroleerd door Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde producten