Hoe vaak moet ik mijn hond voeren?

Gepubliceerd door
minuten leestijd

Honden in de groei hebben veel voer nodig en je dierenarts zal je mogelijk vertellen dat je een nieuwe puppy een paar keer per dag eten moet geven. Maar hoe zit het als je hond ouder wordt? Je vraag je misschien af: "hoe vaak moet ik mijn hond eten geven?" of "hoeveel moet mijn hond eten?"

Om deze vragen te beantwoorden, volgen hier enkele voedingsrichtlijnen voor speelse puppy's, ontspannen oudere honden en alle leeftijden daartussen.

Het voeren van een puppy

Omdat puppy's snel groeien en ontzettend veel energie verbruiken, moeten ze hoogwaardig voer eten, en ook vaak. Je begint met het regelmatig voeren van je puppy en bouwt daarna af naar minder voermomenten. Dit proces zal hen helpen groot en sterk te worden.Jack Russell terrier puppy eet voer uit een hondenkom.

6 tot 12 weken

Puppy's moeten voer krijgen dat qua voedingswaarde is afgestemd op de ontwikkeling van de botten, de groei van de spieren en de energiebehoeften van een beweeglijke puppy. Een puppyvoer van goede kwaliteit bevat de optimale hoeveelheden eiwitten, DHA en vitaminen, om je puppy op het juiste tempo te laten groeien. De Kennel Club UK beveelt vier voedingen per dag aan voor puppies gedurende deze periode. Het is ook een goed idee om puppy's te laten beginnen met vochtig gemaakt voedsel, om ze te helpen kauwen.

3 tot 6 maanden

De Kennel Club raadt aan het aantal voedingen te verminderen tot drie per dag wanneer je puppy vier maanden oud is. Geef ze in deze fase porties op puppyformaat totdat je ziet dat hun babybuikje en molligheid beginnen te verdwijnen - tekenen dat hun lichaam volwassen begint te worden.

6 tot 12 maanden

Na zes maanden raadt de Kennel Club aan om terug te gaan naar tweemaal daags voeren. Houd er rekening mee dat het energieniveau van je hond na zijn castratie kan afnemen, dus zorg er voor dat je hem dan de juiste hoeveelheid voer geeft. Een goed moment om na te denken over welk voer je wilt geven is wanneer je overschakelt van voedselrijk puppyvoer op volwassen voer. Hoewel je altijd met je dierenarts moet overleggen wat de individuele behoeften van je puppy zijn, gaan kleine en middelgrote rassen meestal met 12 maanden over op volwassen voer, terwijl grote of reuzenrassen soms pas met 18 maanden overstappen.

Het is ook goed om over een periode van 5-7 dagen over te stappen naar volwassen voedsel. Een te abrupte verandering kan maagproblemen veroorzaken bij je hond. Om van voer te veranderen, meng je het huidige voer van je hond met een kleine hoeveelheid van het nieuwe voer. Verlaag in de loop van een week geleidelijk de hoeveelheid van het huidige hondenvoer en verhoog de hoeveelheid nieuw hondenvoer voor een veilige en comfortabele overgang.

Zoals met alles wat een cruciale rol speelt in de algemene gezondheid en ontwikkeling van je hond, moet je met je dierenarts overleggen over de juiste voedingsschema's. Hoewel hondenvoer zakjes en blikjes vaak voedingsinstructies op de verpakking vermelden, kan de caloriebehoefte van hond tot hond verschillen, afhankelijk van ras, gewicht, activiteitenniveau en meer. Je dierenarts kan de beste voedingsaanbevelingen geven voor je pup voor een gezonde groei.

Het voeren van een volwassen hond

Als je hond volgroeid is, moet je ervoor zorgen dat je hem hondenvoer geeft dat hem gezond en fit houdt, zodat hij geen gezondheidsproblemen krijgt. Het soort voer en de portiegrootte moeten worden afgestemd op hun ras, grootte en levensstijl. Ook dit is een goed gesprek om met je dierenarts te hebben, om ervoor te zorgen dat ze voldoende voeding krijgen.

Jaren 1 tot 7

De meeste eigenaren voeren volwassen honden twee halve porties per dag. Hoeveel is dat? Dat hangt van je hond af. Meet het voer af, in plaats van het op het oog te meten, om er zeker van te zijn dat je hond elke dag de juiste hoeveelheid binnenkrijgt. Houd je hond in de gaten voor tekenen van gewichtstoename, en verminder het voer indien nodig onder toezicht van je dierenarts. Enkele tekenen van overgewicht zijn dat je de ribben van je hond niet meer kan voelen, hij geen duidelijke taille meer heeft, vetkussentjes op de heupen en aan de staartbasis heeft en waggelend loopt.

Honden moeten op regelmatige tijdstippen eten, meestal een keer in de ochtend en een keer in de avond - het belangrijkste is consistentie. Denk er ook aan dat het soort voer dat je kiest belangrijk is. Als je een vaak stilzittende hond hebt, overweeg dan voer dat bij zijn levensstijl past, zodat hij toch de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt zonder dat hij aankomt.

Jaren 7+

Je hond wordt ouder en misschien een beetje trager. Vergeet niet dat honden sneller oud worden dan mensen, dus grote gezondheidsveranderingen treden veel eerder in het leven op. Kies voer dat speciaal is samengesteld met ingrediënten die de hersen-, immuun- en spijsverteringsfunctie, het energieniveau en een luxueuze vacht ondersteunen. Voer dat voor ouder wordende huisdieren is samengesteld, houdt rekening met dat hun metabolisme waarschijnlijk trager is geworden. Door het juiste voer te kiezen, krijgt je oudere pup de juiste hoeveelheid calorieën binnen, evenals dat het extra voedingsstoffen bevat dat hem helpt zijn jeugdige geest terug te krijgen.

Zorgen voor een oudere hond

Je hond heeft officieel de drempel van de middelbare leeftijd overschreden. Met het ouder worden verandert je hond, dus zorg ervoor dat je zijn voeding en gezondheid in de gaten houdt, en raadpleeg je dierenarts om te zien of je moet overschakelen op hondenvoer voor oudere honden.

Oudere langharige hond van gemengd ras ruikt aan de voerbak terwijl een vrouw er voer in giet. title=Grotere rassen worden eerder oud dan kleinere, dus het is belangrijk dat je je dierenarts vraagt wanneer je hond de gouden jaren heeft bereikt. Zo kan je Jack Russell terriër op zijn elfde nog door het huis razen, maar kan je Golden Retriever op zevenjarige leeftijd langzamer worden.

Rond deze tijd wil je misschien minder voer gaan geven om gewichtstoename als gevolg van minder activiteit te voorkomen. Je moet oudere honden ook in de gaten houden op tekenen van gewichtsverlies, wat een teken kan zijn van gezondheidsproblemen, zoals gebitsproblemen. Ga door met tweemaal per dag voeren; je hond zal de routine wellicht kunnen waarderen. Als je veranderingen ziet in het gewicht of de eetgewoonten van je hond, praat dan met je dierenarts.

Door je hond in elke fase van zijn leven de juiste hoeveelheid hondenvoer van hoogwaardige kwaliteit te geven, houd je je trouwe viervoeter gezond. Net zoals de hoeveelheid eten verschilt van persoon tot persoon, verschilt de hoeveelheid eten van hond tot hond, daarom is het raadplegen van je dierenarts de beste plaats om te beginnen.

Houd in gedachten dat de bovenstaande leeftijdsgroepen en informatie slechts richtlijnen zijn. Gezondheidsproblemen kunnen je hond sneller doen verouderen, maar je hond kan ook tot op hoge leeftijd vitaal blijven. Door de gezondheid van je hond in de gaten te houden, te kiezen voor hondenvoer van hoogwaardige kwaliteit in elke levensfase en een open dialoog met je dierenarts te voeren, kun je bepalen hoeveel voer je je hond moet geven en kun je de beste keuzes maken voor het voeren van je trouwe viervoeter tijdens zijn puppytijd en in zijn gouden jaren.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde producten

 • HILL'S SCIENCE PLAN Perfect Weight Small & Mini Adult Hondenvoer met Kip

  <p> <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Perfect Weight heeft een unieke mix van ingrediënten en een laag vetgehalte. Samengesteld om uw hond te helpen een gezond gewicht te bereiken voor een langere levensverwachting. </p><p><br><b> 
 • HILL'S SCIENCE PLAN Light Small & Mini Adult Hondenvoer met Kip

  <p><span class='nowrap'>Science Plan</span><sup>TM™</sup> Canine Adult Small & Miniature is samengesteld om honden van een klein ras te helpen bij het behoud van het ideaal gewicht en om de gezondheid van mond en gebit te ondersteunen. Met omega-6 vetzuren voor een glanzende vacht en toegevoegd L-carnitine voor een effectieve vetverbranding.</p>
 • HILL'S SCIENCE PLAN Large Breed Puppyvoer met Kip

  Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Puppy Healthy Development Large Breed Chicken is speciaal samengesteld voor een gezonde ontwikkeling van de botten bij pups van grote rassen. Met klinisch bewezen antioxidanten en optimale gehalten aan mineralen.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Healthy Mobility Small & Mini Adult Hondenvoer met Kip

  Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Canine Adult <span class='nowrap'>Healthy Mobility</span> / Optimale Mobiliteit Mini is speciaal samengesteld ter ondersteuning van een optimale mobiliteit en soepele gewrichten bij honden die de voorkeur geven aan een kleiner brokje. Verrijkt met omega-3 vetzuren en wetenschappelijk bewezen anti-oxidanten.