Wie is de baas: jij of je puppy?

Geschreven door
minuten leestijd

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Honden zijn als roedeldieren gewend aan een leider. In dit geval ben jij dat! Door je puppy al vroeg aan bepaalde regels te houden, creëer je een gevoel van veiligheid. Je pup leert zo ook dat jij en je gezin boven hem of haar staan in de rangorde. De volgende basisregels helpen je hierbij.

Duidelijke tafelmanieren voor je pup

In het wild eet de leider van een roedel altijd als eerste. Zo leren de andere honden hun plek in de rangorde. Hetzelfde geldt bij jou thuis. Laat je pup dus niet tegelijk met jou eten. Zo voorkom je ook dat je hond denkt dat hij of zij de baas is – zeker als je hapjes van je eigen eten geeft terwijl je aan tafel zit. Bovendien is het erg moeilijk om bedelen weer af te leren. En dat kan best vervelend zijn, zeker wanneer je bezoek krijgt.

Jouw bed, jouw plek

De leider krijgt in de natuur altijd de beste plek om te slapen. Dat is in dit geval natuurlijk jouw bed. Maak je puppy daarom duidelijk dat dit verboden gebied is. Als je pups op of in bed laat, kunnen ze erg bezitterig worden (en krijg je ze er waarschijnlijk niet meer uit).

Je pup is niet altijd het stralende middelpunt

Je puppy moet ook leren dat je als leider van de groep tijd voor jezelf nodig hebt. Anders denkt je pup dat je overal gezelschap bij wil. En voordat je ’t weet, achtervolgt je hond je continu. Ook naar plekken en op momenten die jij helemaal niet fijn vindt.
Reserveer daarom elke dag 20 tot 30 minuten waarin je simpelweg geen aandacht aan je hond schenkt. Zo leer je je pup wennen aan het feit dat niet alles om hem of haar draait. Het klinkt wat streng, maar uiteindelijk is dit voor jullie allebei het beste.

Ontdek alle puppy training tips

Meer weten? Lees over gedragstraining bij je puppy of bekijk onze 5 tips voor het trainen van je puppy.

Dit vind je misschien ook interessant

Gerelateerde Producten

 • Hill's Science Plan Medium Puppyvoer met Kip

  Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Puppy Healthy Development Medium Chicken is samengesteld om de immuniteit en de mobiliteit te ondersteunen, met klinisch bewezen antioxidanten en DHA uit visolie.
 • Hill's Science Plan Small & Mini Puppyvoer met Kip

  <p> </p><p><span class='nowrap'>Science Plan™</span> Small & Miniature is samengesteld om de immuniteit te ondersteunen en voor een gezonde ontwikkeling van hersenen, spieren en botten.</p><p> </p><p><strong></strong> </p><p> </p>
 • Hill's Science Plan Large Breed Puppyvoer met Kip

  Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Puppy Healthy Development Large Breed Chicken is speciaal samengesteld voor een gezonde ontwikkeling van de botten bij pups van grote rassen. Met klinisch bewezen antioxidanten en optimale gehalten aan mineralen.
 • Hill's Science Plan Puppy Natvoer met Kip

  <p>Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Puppy Savoury Chicken is speciaal samengesteld om het immuunsysteem en de mobiliteit te ondersteunen, met klinisch bewezen antioxidanten en DHA uit visolie.