Welk type kat kan je het beste kiezen als je in een appartement woont

Published by
Leestijd is minuten

Als trotse kattenbaasje ben jij je er helemaal van bewust dat je jouw eigen leefruimte voortaan zal mogen delen met een huisdier. Dit betekent dat je het best op zoek kan gaan naar een kat die perfect past bij jouw leefstijl en je leefomgeving. Wij helpen je daarbij.

Als je in een klein flatje, appartement, of studio woont, dan kun je best eerst nagaan welk kattenras graag als huiskat in een kleinere leefruimte rond tijgert.

Sommige katten gedijen erg goed in kleinere woonruimtes (de grootte van de kat is hierbij echter niet altijd de bepalende factor), terwijl andere kattensoorten dan weer erg druk en energiek kunnen zijn en daarom een grotere leefruimte nodig hebben.

Onderstaande kattenrassen staan erom bekend geweldige 'flatkatten' te zijn. Er zijn natuurlijk meerdere factioren om in overweging te nemen, waaruit zal blijken welke kat al dan niet bij jouw specifieke situatie en stijl past.

Kleine woning

Als je met je huisdier een vrij klein huis zult delen, dan kies je best een kat uit die bekend staat om een gemakkelijk temperament en die graag dicht in de buurt van zijn of haar eigenaar blijft.

ragdoll with bright blue eyes

Onder de populairste kattenrassen valt de Perzische kat. Volgens Cat Fanciers' Association staat de Pers bekend als een uitstekende huiskat omwille van zijn zeer meegaande, flexibele karakter. Als je vaak mensen over de vloer krijgt, dan zal een Perzische kat zich moeiteloos naar deze dynamiek kunnen schikken en is bezoek van harte welkom. Als je graag een Perzische kat in huis wilt nemen, dan zul je hier echter wel een hoger dan gemiddeld budget voor moeten vrijmaken.

Perzen krijgen al sneller te kampen met gezondheidsproblemen, met de respectievelijke dierenartskosten als gevolg. De Ragdoll is ook een uitstekende keuze. Hoewel dit kattenras wat groter en grofgebouwder uitvalt, hebben ze een erg zacht en sociaal karakter. Het is een heel gezellige kat die zich graag aansluit aan de huiselijke omgeving en jouw aanwezigheid altijd op prijs stelt zonder chagrijnig te worden.

De Burmese kat heeft net als de Ragdoll een prettig karakter. De vacht is daarentegen niet zo lang en dik als dat van een Perzische kat. Bovendien kan de Burmese kat zeer goed opschieten met kinderen en honden.

Middelgrote tot grote woning

Katten die veel energie kwijt moeten, hebben uiteraard heel wat ruimte nodig om in rond te rennen. Maar ook katten die liever wat op hun eentje zijn, geven de voorkeur aan grotere woonruimtes zodat ze hun eigen plekje hebben waar ze voldoende tijd alleen kunnen doorbrengen.

Een leuk kattenras dat bekend staat om zijn trouwe karakter is de Siamese kat — let wel: deze kat heeft de eigenschap overal aan te willen krabben, dus geef haar meteen met een krabpaal of andere krabgelegenheid met deze (doe-het-zelf krabpaal ideetjes). Aangezien het een bijzonder vocale kat is, is een grote ruimte een echte must om de rust in huis te bewaren.

Net als de Blauwe Rus, een speelse kat die erg van actie en apporteerspelletjes houdt, heeft ook de Bengaalse kat, een 'praatgrage' en energieke kat met luipaardachtig voorkomen, voldoende ruimte nodig om het echt goed te gedijen.

Een kat adopteren uit een dierenasiel

Ga eens langs bij een dierenasiel in jouw buurt zodat je kan zien welke uiteenlopende kattenrassen en soorten katten ze er zoal hebben. Hoewel het temperament van een aantal raszuivere katten makkelijker te voorspellen is, brengt het adopteren een kat van een gemengd ras (de huiskat of straatkat, soms ook verward met het ras Europees korthaar) ook heel wat voordelen met zich mee, waaronder zelfs een verlaagde kans op genetische overdraagbare ziekten.

Een kat van een gemengd ras zal eerder de fysieke en gedragskenmerken van het meest dominante ras uit de kruising vertonen. Het unieke karakter van de kat zal hoe dan ook pas na verloop van tijd duidelijk worden en aantonen of je kat al dan niet verzot is op ruimte en vrijheid — perfect voor baasjes die van verrassingen houden. In dierenasielen worden katten vaak in de grotere ruimtes geplaatst zodat ze genoeg plaats hebben om te spelen en om zich vrijuit te kunnen bewegen.

Als je bij een dierenasiel langsgaat, dan zal je meteen een duidelijker beeld krijgen van de ruimte die de kat nodig heeft en of de grootte van jouw appartement al dan niet voldoende is.

Katten die graag dicht tegen de muur aan zitten, of zich graag verstoppen en beschutte plekjes opzoeken, zijn waarschijnlijk katten die zich ook echt prettig voelen in een kleinere woonruimte, zoals een appartement, flatje of studio. Maar als je ziet dat de kat continue rondrent en overal opklimt, dan is dit soort kat niet bepaald geschikt voor een kleine woning. Het speelse en avontuurlijke karakter wijst immers op de behoefte aan veel bewegingsruimte in een grote woonruimte.

Door goed in te spelen op de behoeften van een kat en door alle voorzieningen in huis te treffen, kan je het aanpassingsproces van de kat op elke leefruimte vlotter laten verlopen, ongeacht het soort kat waar je jouw oog op laat vallen in het dierenasiel.

Russian blue cat with green eyes lies on side.

De juiste voorzieningen treffen voor de komst van je kat

In een loft-stijl appartement met heel wat ramen heeft een kat voldoende bewegingsruimte om rond te rennen of tussendoor uit het raam te staren. Als je flat wat aan de kleine kant is, maar toch lekker gezellig is, zal de kat op zoek zal gaan naar dat plekje waar het perfect kan opkrullen en aangenaam kan liggen ronken. Zo maakt de oppervlakte van je woning eigenlijk niet al te veel uit: belangrijker is dat je kat haar eigen plekje heeft... en dat geldt uiteraard ook voor jou! Zoals VetStreet aangeeft, houden katten van kleine ruimtes waar ze zich veilig voelen en lekker kunnen opkrullen.

Dus, als je in een grote flat woont, is het vooralsnog belangrijk dat jouw kat één of meerdere eigen plekjes heeft waar niemand haar kan storen. Wat katjes ook leuk vinden, is het zich verstoppen in een kartonnen doos, die je ergens strategisch in een hoek van de kast of onder een tafel of bed plaatst.

Zorg ervoor dat de kat naar buiten kan kijken uit verschillende ramen, het liefste vanaf een vensterbank. Als er niet al te veel ramen zijn in jouw flat, dan is een balkon of terrasdeur ook een geweldig uitnodigende ruimte voor katten. Voor de veiligheid van je kat, beveilig je best alle vensters en terrasdeuren om een eventuele val te voorkomen of om er zeker van te zijn dat de kat niet zomaar kan ontsnappen.

En het is uiteraard heel mooi meegenomen als jouw ramen uitkijken op een drukke straat of een groen veld vol bomen, bloemen en vogels — uren staarplezier verzekerd!

Vloeren zonder bekleding, zoals een hardhouten vloer, trekken heel wat minder dierenhaar aan, maar je moet ze hoe dan ook regelmatig vegen. Als je geen vloerbekleding in je flat hebt, zorg er dan voor dat je jouw kat voorziet van voldoende zachte en rustige slaapplekjes in huis. Zo kan je jouw kat een mandje of stoel met ruim zitvlak aanwijzen en er een heerlijk donzig dekentje bij leggen.

Aangezien jouw kat hoogstwaarschijnlijk in bed zal willen liggen om dichter bij jou te kunnen zijn, kun je een aantal grote pluizige kussens en dekens op je bed leggen.

Je hoort natuurlijk wel na te gaan of de eigenaar van jouw flat gesteld is op huisdieren alvorens je een kat in huis neemt! Neem je huurcontract door en lees vooral de kleine lettertjes die wijzen op jouw verantwoordelijkheden als eigenaar van een huisdier in een verhuurde flat.

Veel verhuurders en leasebureaus vereisen immers een extra "huisdierenborg" voor eventuele ongelukjes. Licht je goed in zodat je niet plotseling voor verrassingen komt te staan.

Als je alle voorgaande factoren in overweging neemt en de juiste voorzieningen treft, dan zal de gedeelde leefomgeving perfect aansluiten bij de noden van zowel jou als die van jouw huiskat.

Over de auteur

Christine O'Brien

Christine O'Brien

 

Christine O'Brien is een schrijfster, mama en al jarenlang het trotse baasje van twee Blauwe Rus katten die koning te rijk zijn in hun huisje. Haar werk verschijnt ook in What to Expect Word of Mom, xoJane, Fit Pregnancy en Care.com, waar ze schrijft over huisdieren en het gezinsleven. Vind en volg haar op Instagram en Twitter @brovelliobrien

 

Dit vind je misschien ook interessant

Gerelateerde Producten

 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Kattenvoer met Lam

  <p>Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Feline <span class='nowrap'>Optimal Care</span> is speciaal samengesteld om een optimale gezondheid te ondersteunen, met klinisch bewezen antioxidanten, magere eiwitten en meer omega-3 vetzuren.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Kattenvoer met Kip

  Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Feline <span class='nowrap'>Optimal Care</span> is speciaal samengesteld om een optimale gezondheid te ondersteunen, met klinisch bewezen antioxidanten, magere eiwitten en meer omega-3 vetzuren.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Kattenvoer met Tonijn

  <p>Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Feline <span class='nowrap'>Optimal Care</span> is speciaal samengesteld om een optimale gezondheid te ondersteunen, met klinisch bewezen antioxidanten, magere eiwitten en meer omega-3 vetzuren.
 • Hill's™ Science Plan™ Feline Adult Urinary Health Hairball Control (Kip)

  <p>Hill's™ Urinary Health Hairball Control is samengesteld om de gezonde urinewegen van uw kat te ondersteunen voor een langer en gelukkiger leven.<br>Met een natuurlijke vezeltechnologie om de vorming van haarballen te verminderen.</p><p>