Waarom worden geadopteerde katten teruggebracht naar het asiel?

Gepubliceerd door
minuten leestijd

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Elk jaar komen er helaas veel katten in het asiel terecht. Wanneer deze katten worden geadopteerd, blijkt hun nieuwe thuis soms niet permanent: de baasjes brengen hun kat terug naar het asiel.

De redenen daarvoor variëren. Een oudere geadopteerde kat past misschien niet zo goed in een huishouden met energieke jonge kinderen. Iemand die voor het eerst een kat adopteert, begrijpt misschien niet hoe je een nieuw huisdier kan helpen zich aan te passen. Als je overweegt een kat te adopteren, neem dan de tijd om meer te weten te komen over de meest voorkomende redenen om een kat terug te brengen naar het asiel. Zo creëer je de best mogelijke situatie voor jezelf en je potentiële nieuwe huisdier.

Ongepast urineren

Plassen buiten de kattenbak is vaak de belangrijkste reden om een kat terug te brengen naar het asiel. De oplossing voor dit gedrag hangt af van de oorzaak. Katten gebruiken de geur van urine om zichzelf te kalmeren en hun territorium te markeren, dus het is logisch dat de stress van een nieuw huis ongewenst plasgedrag kan veroorzaken. Sommige katten die aan een leven buitenshuis gewend zijn begrijpen misschien niet wat je van ze verwacht. Urine en ontlasting zijn ook een barometer voor de gezondheid van katten. Een kat die plotseling andere toiletgewoonten krijgt, kan ziek zijn en moet beslist door een dierenarts worden onderzocht.

Om te voorkomen dat je kat naar het asiel moet worden teruggebracht en in plaats daarvan goede kattenbakgewoonten te bevorderen, kan je haar de eerste week slechts toegang geven tot één kamer. Maak het je kat gemakkelijk om de kattenbak te vinden. Zorg voor grote bakken die een kat gemakkelijk kan gebruiken zonder erbuiten te hangen of over de rand te gaan. Sommige katten willen één bak voor het plassen en een andere voor het poepen, dus meerdere kattenbakken werkt het beste.

De meeste katten geven de voorkeur aan niet-overdekte bakken die geen geurtjes vasthouden en ze vermijden een stinkende, vuile bak. Maak hem dagelijks schoon! Katten geven ook de voorkeur aan een fijne, zanderige kattenbakvulling waar ze in kunnen graven en kunnen protesteren als je probeert van merk te veranderen. Bij voormalige buitenkatten: help ze te begrijpen wat er van ze verwacht wordt door aarde over de kattenbakvulling te strooien, zo wordt de overgang naar een leven binnenshuis makkelijker.

Onherkenbare jonge vrouw houdt een ernstig kijkende gestreepte kat vast. Baasje knuffelt huisdier tegen witte achtergrond.

Krabben

Alle katten, vooral pas geadopteerde katten, krabben. Katten krabben om hun klauwen te vijlen, hun territorium af te bakenen, hun lichaam te strekken en stress te verlichten. Het is niet ongewoon dat katten aan meubels, muren en op andere ongewenste plaatsen krabben. Om hun spullen te redden, brengen veel nieuwe baasjes de kat terug naar het asiel.

Houd rekening met dit gedrag. Daarnaast hebben katten favoriete krabplaatsen. Ze willen dat hun krasgraffiti gezien wordt, dus plaats het krasobject op een aantrekkelijke plek. De beste plaatsen zijn bijvoorbeeld bij een raam, een pad, een deur of iets anders dat belangrijk is voor je kat, zoals de etensbak. Breng de geur van kattenkruid aan op de kraboppervlakken en lok je huisdier ernaartoe met een speeltje, zoals een veer.

Maak niet toegestane krabplaatsen onaantrekkelijk door dubbelzijdig plakband op meubels aan te brengen en de krabpaal in de buurt te plaatsen, totdat de kat de nieuwe regels heeft geleerd. Het krabben op ongewenste plaatsen gaat meestal vanzelf over als je betere, geschiktere krabmogelijkheden biedt. Je kunt zelfs je eigen krabpaal maken voor je geadopteerde kat.

Gezondheidsproblemen

Nieuwe baasjes willen vaak een gezond dier adopteren. Niet alleen zijn zieke of gewonde katten moeilijk te verzorgen, maar veel mensen kunnen zich de dierenartskosten niet veroorloven.

Lees meer over de financiële kosten van het hebben van een kat voordat je naar het asiel gaat. Vraag of je nieuwe kat gesteriliseerd/gecastreerd is, of er nog inentingen nodig zijn en wat je nog meer kunt verwachten. Zo voorkom je financiële verrassingen. Je kunt ook een huisdierenverzekering overwegen of voordat je een nieuw huisdier in je gezin verwelkomt een spaarrekening openen. Op die manier is het niet nodig een kat om financiële redenen terug te brengen naar het asiel.

Samenleven met kinderen en andere huisdieren

Veel gezinnen willen een kat adopteren die goed overweg kan met kinderen en andere huisdieren. Asielen observeren het temperament van een kat vóór de adoptie, maar stress en de kunstmatige omgeving van een asiel maken het moeilijk om een nauwkeurig beeld van de persoonlijkheid van een kat te krijgen. Zoek naar katten die eerder ook goed hebben kunnen samenleven met andere dieren of mensen. De belangrijke persoonlijkheidskenmerken om rekening mee te houden hangen vaak af van de samenstelling van je gezin. Zijn er bijvoorbeeld grote honden of kleine kinderen? Geduld is het belangrijkste. Katten kunnen weken nodig hebben om zich aan te passen aan nieuwe mensen, plaatsen en andere huisdieren.

Veel katten willen ook geen nieuwe mensen ontmoeten totdat ze zich veilig voelen in hun omgeving. Laat je kat minstens een week tot rust komen in een kamer, weg van kinderen en andere huisdieren. Zo heeft de kat een vertrouwde, veilige schuilplaats terwijl ze andere huisdieren ontmoet via snuffelen en pootjes onder de deur. Geef de nieuwe kat vervolgens de kans om de rest van het huis te bekijken, terwijl de andere huisdieren en de kinderen elders zijn. Als ze eenmaal de beste schuilplaatsen en zitstokken hebben gevonden, zijn katten eerder bereid nieuwe gezinsleden te ontmoeten.

Een geadopteerde kat wil controle hebben over met wie ze omgaat. Ze kan bang zijn voor vreemden. Vraag kinderen, partners en bezoekers om op de grond te gaan zitten en te doen alsof ze de kat negeren. Laat het nieuwe huisdier zelf dichterbij komen - als ze dat wil. Raak de kat niet aan totdat ze uit zichzelf dichterbij komt en er door kopjes te geven om vraagt geaaid te worden. Geur beheerst het leven van je kat en met haar wangen markeert ze meubels en je enkels als veilig. Niet alle katten houden ervan op schoot te zitten, maar ze delen veilig ruikende geuren door elkaar te verzorgen en zich aan te wrijven tegen mensen die ze vertrouwen. Het kost tijd, maar een kopje tegen je scheenbeen is een duidelijk teken dat je nieuwe kat je accepteert als een vriend die ze kan vertrouwen.

Huisregels

Katten worden soms teruggebracht naar het asiel vanwege veranderingen of misverstanden met betrekking tot de regels voor huisdieren in appartementen. Als je huurt of verhuist naar een nieuwe woning, overleg dan met de huisbaas of katten toegestaan zijn. Als je het huisdierenbeleid van tevoren kent, kun je beter beslissen of de woning geschikt is voor jou en je toekomstige kat. Zo voorkom je dat je een kat moet terugsturen naar het asiel omdat je de regels verkeerd hebt begrepen.

Er zijn nog andere redenen waarom mensen katten terugbrengen naar het asiel, maar dit zijn de meest voorkomende. Met een beetje onderzoek en geduld maak je je huis eenvoudig comfortabel voor je nieuwe kat. Als ze moeite heeft om zich aan te passen, ga dan niet meteen terug naar het asiel. Met geduld en tijd om je kat te laten wennen kom je een heel eind. Als ze gelukkig en comfortabel is, zal je nieuwe kat snel je beste maatje worden.

Over de auteur

Amy Shojai

Amy Shojai

Amy Shojai, CABC is een gecertificeerde gedragsconsulente voor dieren en een nationaal bekende autoriteit op het gebied van verzorging en gedrag van huisdieren. Ze begon haar carrière als dierenartsassistente en is de bekroonde auteur van meer dan 35 adviesboeken over huisdieren.

 

Gecontroleerd door Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA

Gerelateerde artikelen

 • Vlooien en wormen

  Learn more about common parasites that can affect your cat, how to prevent them and how to treat them.
 • Hoe uw kat te verzorgen en in bad te doen

  154502253 Puppy, kitten and pet dieting, cat nutrition and dog nutrition information from Hill's Pet
 • Microchipping: The Facts

  The government has announced that as of April 2016, all dogs in the UK must be microchipped by law. Many owners don’t necessarily know how microchipping works though and this can lead to the system breaking down, so Hill’s has laid out the facts in one easy reference guide.
 • Het adopteren van een volwassen kat

  Learn about the best ways for finding a vet, cost of treatments, and more factors for choosing the right Veterinarian for your cats health care.

Gerelateerde producten

 • Prescription Diet™ a/d™ Canine/Feline

  <p>Voor de voedingsbehandeling van huisdieren die herstellen van een ernstige ziekte, een ongeval of een operatie.<br><br><b></b> </p>
 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Kattenvoer met Kip

  Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Feline <span class='nowrap'>Optimal Care</span> is speciaal samengesteld om een optimale gezondheid te ondersteunen, met klinisch bewezen antioxidanten, magere eiwitten en meer omega-3 vetzuren.
 • Hill's SCIENCE PLAN Hairball Indoor Adult Kattenvoer met Kip

  <p>Hill's ™<span class='nowrap'>Science Plan™</span> Hairball Control Adult helpt de vorming van haarballen te vermijden. Een milde samenstelling voor een dagelijkse voeding met klinisch bewezen antioxidanten, magere eiwitten en omega-3 vetzuren.
 • Prescription Diet&trade; j/d&trade; Feline Minced with Chicken

  <p>Het is wetenschappelijk bewezen dat Hill's™ <span class='nowrap'>Prescription Diet™</span> j/d™ Feline de beweeglijkheid in slechts 28 dagen verbetert, dankzij het juiste evenwicht van gezonde voedingsstoffen, DHA (een speciaal omega-3 vetzuur) en omega-3 vetzuren.<br><br></p>