Wat kost het adopteren van een hond of kat nu echt?

Published by
min read

Je denkt vaak vooral aan het plezier van je nieuwe trouwe viervoeter, maar zo kan je ook makkelijk vergeten hoeveel aandacht en verzorging hij nodig heeft.

Sommige kosten zijn eenmalig, terwijl andere jaarlijks of maandelijks terugkomen en binnen je budget moeten passen. Hieronder volgt een overzicht van noodzakelijke kosten en leuke extra's, zodat je kunt zien wat de verzorging van je viervoeter nu echt kost.

Noodzakelijke kosten

Adoptiekosten 25 - 250 euro (eenmalig)
Voordat je jouw nieuwe maatje mee naar huis mag nemen, moet je het opvangcentrum of asiel meestal een adoptiebedrag betalen. Deze kosten dekken meestal een medisch onderzoek, vaccinaties en andere medische behandelingen om er zeker van te zijn dat je huisdier klaar is voor een gezond nieuw leven bij jou. Sommige opvangcentra of asielen organiseren speciale actiedagen waarop ze afzien van de adoptiekosten, dus het loont om je ruim van te voren te laten informeren.

Voer- en waterbakken 5 - 25 euro (eenmalig)
Schone, afwasbare bakken voor het eten en drinken van je hond zijn misschien dingen die je al in huis hebt. Maar je zou ook kunnen kiezen voor een automatische voerbak, een waterfilter of andere extra's als je bereid bent wat meer uit te geven.

Dierenvoer 40 - 75 euro (maandelijks)
Net als bij voeding voor mensen, is het vinden van goedkope opties niet zo moeilijk, maar op goede kwaliteit voer kun je beter niet besparen. Door het juiste hondenvoer te kiezen kun je mogelijke gezondheidsrisico's op latere leeftijd voorkomen, dus kies voor kwaliteit en vraag je dierenarts om advies.

Une femme nourrit des aliments pour animaux de compagnie de Hill's dans une cuisine.

Halsband/tuigje 5 - 50 euro (eenmalig)
Van basic tot trendy: een halsband of tuigje moet robuust genoeg zijn voor dagelijks gebruik. Nylon is de meest betaalbare optie, maar een mooie leren halsband ziet er altijd goed uit. Of je voor een gewone gesp of een klikgesp kiest maakt niet zoveel uit. Als je hond aan de lijn trekt, is een tuigje misschien wel een uitkomst. Halsbanden en tuigjes zijn meestal een eenmalige aankoop, maar het kan zijn dat je een groter formaat moet kopen als je hond groeit, of als de halsband of het tuigje beschadigd raakt.

Chien en laisse de cuir marchant sur le chemin du parc portant un collier en cuir.

Riem 5 - 50 euro (eenmalig)
Net als halsbanden, kun je heel wat geld aan het materiaal uitgeven, maar de functie blijft hetzelfde. Kleine honden hebben een kleine riem nodig, terwijl grote honden juist een grotere riem nodig hebben. Sommige hebben zelfs een GPS-tracker voor extra veiligheid.

ID-tag 5 - 50 euro (eenmalig)
Dankzij moderne productiemethoden is het tegenwoordig redelijk betaalbaar om een ID-tag voor je hond te kopen. Je kunt online uit verschillende stijlen kiezen, of de informatie op de halsband zelf laten drukken. Het belangrijkste is om ervoor te zorgen dat de gegevens kloppen. Zo moet uiteraard de naam van je hond erop staan en een telefoonnummer, zodat je gebeld kunt worden als hij is gevonden.

Mand 15 - 150 euro (eenmalig)
Een pas geadopteerd asieldier is allang blij met een geïmproviseerde mand, maar na een tijdje vind je het misschien wel leuk om hem te verwennen met een speciaal hondenbed, voor een extra goede nachtrust. Als je hem nog meer wilt verwennen, kun je hem ook nog zijn eigen bank geven.

Verzorgingsborstel 2 - 40 euro (eenmalig)
Wil je graag een speciale hondentrimset met zuig- of wasfunctie? Dat kan altijd. Je hebt in ieder geval een borstel met sterke, zachte haren nodig om zijn vacht goed te kunnen verzorgen. Als je jouw hond liever niet zelf knipt, kun je dit ook aan een professionele trimsalon overlaten. Dat kost tussen de xx-xx euro per keer, afhankelijk van het ras, de grootte en het karakter van je hond.

Nagelkniptang 1,5 - 25 euro (eenmalig)
Het knippen van de nagels van je hond kan in het begin best een zenuwslopend werkje zijn, maar voor iets meer geld kun je ook een 'nagelslijper' op batterijen kopen. Dit apparaatje vijlt de nagels van je hond langzaam (en veilig). Deze service wordt ook aangeboden door je dierenarts, of professionele trimsalon.

Speeltjes 0 - 75 euro (jaarlijks)
Speeltjes zijn een must voor drukke puppy's, maar zelfs een oudere hond vindt het leuk om een favoriet speeltje in de buurt te hebben. Wat jouw hond beschouwt als een 'speeltje' is aan hem, dus hoewel jij misschien investeert in iets als een automatische tennisbalwerper, kan een hond maar zo de voorkeur geven aan een oude sok.

Chiot jouant avec une balle rouge dans l'herbe.

Tandenborstel en hondvriendelijke tandpasta 1- 3 euro (maandelijks)
Het is een goed idee om de tanden van je hond te poetsen. Hoewel er elektronische opties beschikbaar zijn voor je hond, is het vooral belangrijk om met een regelmatige poetsroutine te beginnen. Het is aan te bevelen om de tandenborstel van je hond elke 1-3 maanden te vervangen.

Diergeneeskundige verzorging 80 - 450 euro (jaarlijks)
Er zijn veel onnodige extra's waarop je kunt besparen, maar dierenartsbezoek is een absolute noodzaak. Puppy's moeten vaak gevaccineerd worden, volwassen honden hebben soms een boosterprik nodig en oudere honden kunnen chronische gezondheidsproblemen krijgen waarvoor een speciale behandeling nodig is. Deze bedragen kunnen uiteraard variëren, afhankelijk van de gezondheidsbehoeften van je hond. Een dierenverzekering is misschien een goede optie (zie hieronder).

Chien brun examiné par une femme vétérinaire.

Voorkomen van vlooien, teken en parasieten 25 - 50 euro (jaarlijks)
Teken kunnen verschillende ziektes verspreiden, vlooien kunnen tot jeuk en dermatitis leiden en muggen kunnen dodelijke hartwormen overdragen. Van zalfjes tot halsbanden, er zijn verschillende preventieve behandelingen beschikbaar.

Aanbevolen

De volgende zaken kunnen misschien als extra's worden beschouwd, maar kunnen in bepaalde situaties van onschatbare waarde blijken en je dan heel wat geld besparen. Kies wat jou nodig lijkt.

Microchip 25 - 45 euro (eenmalig)
Als het ondenkbare gebeurt en je hond raakt vermist, kan een geïmplanteerde microchip het laatste redmiddel zijn als hij wordt gevonden en naar een dierenarts of opvangcentrum/asiel wordt gebracht. In sommige landen is een microchip verplicht.

Bench 20 - 150 euro (eenmalig)
Hoewel technisch gezien een extra, is een bench bijna een must voor de zindelijkheidstraining, of als je op reis gaat. De prijzen variëren en zijn afhankelijk van de grootte van je hond. Zorg dat je hond zich om kan draaien en kan liggen. Kies een basic bench of geef wat extra geld uit voor een reisbench.

Huisdierverzekering 10 - 40 euro (maandelijks)
Een huisdierverzekering is er doorgaans in twee varianten: 'alleen voor ongelukken' en 'voor ongelukken en ziekte'. Het is handig om te weten of je hond een reeds bestaande aandoening heeft voordat je een verzekering kiest, en controleer altijd of de verzekering een contract heeft met jouw dierenarts.

Trainingsbeloningen 2 - 10 euro (maandelijks)
Zowel puppy's als oudere honden houden van een lekkere beloning: of het nu een caloriearm tussendoortje is, of een speciale snack die binnen zijn dieet past. Vergeet niet dat een extra brokje van hun normale hondenvoer ook als een beloning kan worden beschouwd.

EHBO-doos voor dieren 10 - 25 euro (eenmalig)
Een ongeluk zit in een klein hoekje dus een actieve hond zal af en toe een wond(je) of blessure oplopen. Dan kan een EHBO-doos erg handig zijn.

Reiskommen 5 - 15 euro (eenmalig)
Als je gaat reizen of een lange wandeling met je hond wil maken, is het handig om eten en drinken voor hem mee te nemen. Er zijn verschillende opties om uit te kiezen, maar de lichtste zijn waarschijnlijk de beste.

Hondenuitlaatservice 40 - 80 euro (maandelijks)
Als je overdag weg bent, is het inhuren van een hondenuitlater om hem de nodige lichaamsbeweging te geven geen overbodige luxe. De prijzen variëren per uitlaatservice en zijn o.a. afhankelijk van je regio, het aantal honden dat moet worden uitgelaten en van hoe vaak en hoe lang ze moeten worden uitgelaten.

Hondencursus 100 - 300 euro (eenmalig)
Hoe graag je ook zou willen dat je viervoeter zich direct voorbeeldig gedraagt, moeten sommige honden daar een beetje bij geholpen worden. Hondencursussen lijken misschien best prijzig, maar een rustige, goed opgevoede hond is de beste basis voor een sterke band tussen jou en je huisdier.

Dierenpension 20 - 40 euro (dagelijks)
Een hond nemen hoeft niet te betekenen dat reizen en vakanties tot het verleden behoren, maar je hebt wel iemand nodig die hem dan aandacht, verzorging en beweging geeft. Is er niemand in je vrienden- of familiekring die wil oppassen, dan is het belangrijk om op zoek te gaan naar een goed dierenpension.

GPS-tracker 50 - 150 euro (eenmalig/ mogelijk met abonnement)
De prijs van GPS-trackers is de afgelopen paar jaar gelukkig gedaald, maar het blijft belangrijk om je te verdiepen in de verschillende opties. Hoe meer je erop uit wilt gaan met je hond, hoe belangrijker dit apparaat kan zijn.

Je denkt vaak vooral aan het plezier van je nieuwe trouwe viervoeter, maar zo kan je ook makkelijk vergeten hoeveel aandacht en verzorging hij nodig heeft.

Sommige kosten zijn eenmalig, terwijl andere jaarlijks of maandelijks terugkomen en binnen je budget moeten passen. Hieronder volgt een overzicht van noodzakelijke kosten en leuke extra's, zodat je kunt zien wat de verzorging van je viervoeter nu echt kost.

Noodzakelijke kosten

Adoptiekosten 25 - 250 euro (eenmalig)
Voordat je jouw nieuwe maatje mee naar huis mag nemen, moet je het opvangcentrum of asiel meestal een adoptiebedrag betalen. Deze kosten dekken meestal een medisch onderzoek, vaccinaties en andere medische behandelingen om er zeker van te zijn dat je huisdier klaar is voor een gezond nieuw leven bij jou. Sommige opvangcentra of asielen organiseren speciale actiedagen waarop ze afzien van de adoptiekosten, dus het loont om je ruim van te voren te laten informeren.

Halsband 5 - 50 euro  (eenmalig)
Van basic tot trendy: een halsband of tuigje moet robuust genoeg zijn voor dagelijks gebruik. Nylon is de meest betaalbare optie, maar een mooie leren halsband ziet er altijd goed uit. Zorg er hoe dan ook voor dat de halsband van je kat gemakkelijk verwijderd kan worden om te voorkomen dat ze ergens achter blijft haken of vast komt te zitten.

ID-tag 5 - 50 euro (eenmalig)
Dankzij moderne productiemethoden is het tegenwoordig redelijk betaalbaar om een mooi ID-tag voor je kat te kopen. Je kunt online uit verschillende stijlen kiezen, of de informatie op de halsband zelf laten drukken. Het belangrijkste is om ervoor te zorgen dat de gegevens kloppen. Zo moet uiteraard de naam van je kat erop staan en een telefoonnummer, zodat je gebeld kunt worden als ze is gevonden.

Voer- en waterbakken 5 - 25 euro (eenmalig)
Schone, afwasbare bakken voor het eten en drinken van je kat zijn misschien dingen die je al in huis hebt. Maar je zou ook kunnen kiezen voor een automatische voerbak, een waterfilter of andere extra's als je bereid bent wat meer uit te geven.

Dierenvoer 25 - 50 euro (maandelijks)
Net als bij voeding voor mensen, is het vinden van goedkope opties niet zo moeilijk, maar op goede kwaliteit voer kun je beter niet besparen. Door het juiste kattenvoer te kiezen kun je mogelijke gezondheidsrisico's op latere leeftijd voorkomen, dus kies voor kwaliteit en vraag je dierenarts om advies.

Kattengrit  (maandelijks) : 10 - 15 euro, schepje en kattenbak (eenmalig) : 20 - 80 euro
Om te voorkomen dat je kat in huis gaat plassen, moet je minimaal twee kattenbakken plaatsen, op verschillende plekken in je huis, en deze goed schoonhouden.

Krabpaal 5 - 50 euro (eenmalig)
Krabben is een natuurlijke behoefte van katten, dus een goede krabpaal kan je heel wat kosten aan nieuwe meubels besparen. Je kunt je eigen krabpaal maken, of je kunt online uit tal van opties kiezen.

Nagelknipper 1,50 - 25 euro (eenmalig)
Het knippen van de nagels van je kat kan in het begin best een zenuwslopend werkje zijn, maar voor iets meer geld kun je ook een 'nagelslijper' op batterijen kopen. Dit apparaatje vijlt de nagels van je kat langzaam (en veilig). Maar als je het zelf niet aandurft, kan een dierenarts of een professionele trimsalon dit ook voor je doen.

Speeltjes 0 - 75 euro (jaarlijks)
Speeltjes zijn een must voor drukke kittens, maar zelfs een oudere kat vindt het leuk om een favoriet speeltje in de buurt te hebben. Wat jouw kat beschouwt als een 'speeltje' is aan haar, dus hoewel jij misschien investeert in iets als een enorme kattenboom, kan het maar zo zijn dat ze de voorkeur geeft aan een propje papier.

Kattenbench 15 - 80 euro (eenmalig)
Autoreizen is zeker iets wat je kat zal meemaken, en een bench is de beste manier om haar veilig en rustig te houden. Of het nu een bezoekje aan de dierenarts, of een reis rond de wereld is.

Diergeneeskundige verzorging 80 - 450 euro (jaarlijks)
Er zijn veel onnodige extra's waarop je kunt besparen, maar dierenartsbezoek is een absolute noodzaak. Kittens moeten vaak gevaccineerd worden en oudere katten kunnen chronische gezondheidsproblemen krijgen waarvoor een speciale behandeling nodig is. Deze bedragen kunnen uiteraard variëren, afhankelijk van de gezondheidsbehoeften van je kat. Een dierenverzekering is misschien een goede optie (zie hieronder).

orange cat gets examined by female veterinarian

Voorkoming van vlooien, teken en parasieten 25 - 50 euro (jaarlijks)
Teken kunnen verschillende ziektes verspreiden, vlooien kunnen tot jeuk en dermatitis leiden en muggen kunnen dodelijke hartwormen overdragen. Als je kat buiten komt (of als er bijvoorbeeld via schoenen parasieten in je huis terechtkomen) kan het juiste preventiemiddel het leven van je kat redden.

Tandenborstel en hondvriendelijke tandpasta 1- 3 euro (maandelijks)
Het is een goed idee om de tanden van je kat te poetsen. Hoewel er elektronische opties beschikbaar zijn voor je kat, is het vooral belangrijk om met een regelmatige poetsroutine te beginnen. Het is aan te bevelen om de tandenborstel van je kat elke 1-3 maanden te vervangen om de borstel fris en functioneel te houden.

Aanbevolen

De volgende zaken kunnen misschien als extra's worden beschouwd, maar kunnen in bepaalde situaties van onschatbare waarde blijken en je dan heel wat geld besparen. Kies wat jou nodig lijkt.

Mand 15 - 100 euro (eenmalig)
Katten kunnen praktisch overal slapen, maar maar na een tijdje vind je het misschien wel leuk om haar te verwennen met een speciaal kattenbed, voor een extra goede nachtrust.

Small kitten lying on its back on a white furry rug.

Verzorgingsborstel 2 - 40 euro (eenmalig)
Katten kunnen zichzelf aardig goed schoon houden, maar het borstelen van je kat kan jullie band versterken en je houdt tegelijkertijd je huis vrij van haren.

Woman pets cat while lying on a bed together

Huisdierverzekering 10 - 40 euro (maandelijks)
Een huisdierverzekering is er doorgaans in twee varianten: 'alleen voor ongelukken' en 'voor ongelukken en ziekte'. Het is handig om te weten of je kat een reeds bestaande aandoening heeft voordat je een verzekering kiest, en controleer altijd of de verzekering een contract heeft met jouw dierenarts.

EHBO-doos voor dieren 10 - 25 euro (eenmalig)
Een ongeluk zit in een klein hoekje dus een nieuwschierige kat zal af en toe een wond(je) of blessure oplopen. Dan kan een EHBO-doos erg handig zijn.

GPS-tracker 50 - 150 euro (eenmalig/ mogelijk met abonnement)
GPS-trackers zijn in de afgelopen paar jaar gelukkig kleiner en goedkoper geworden, maar het blijft belangrijk om je te verdiepen in de verschillende opties. Hoe meer tijd je kat buiten doorbrengt, hoe belangrijker dit apparaatje kan zijn.

Reistuigje 5 - 15 euro euro (eenmalig)
Doe je kat een tuigje om en ga gezellig samen op pad om de mooiste avonturen te beleven.

Dierenpension 15 - 40 euro (dagelijks)
Een kat nemen hoeft niet te betekenen dat reizen en vakanties tot het verleden behoren, maar je hebt wel iemand nodig die hem dan aandacht, verzorging en beweging geeft. Is er niemand in je vrienden- of familiekring die wil oppassen, dan is het belangrijk om op zoek te gaan naar een goed dierenpension.

Microchip 25 - 45 euro (eenmalig)
Als het ondenkbare gebeurt en je kat raakt vermist, kan een geïmplanteerde microchip het laatste redmiddel zijn als ze wordt gevonden en naar een dierenarts of opvangcentrum/asiel wordt gebracht. In sommige landen is een microchip verplicht.

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier