Welke bekleding is geschikt voor een bank als je katten in huis hebt?
Bekijk voeding voor jouw huisdier
Bekijk voeding voor jouw huisdier
Bekijk voeding voor jouw huisdier
Dus je bent klaar om je huis in te richten, maar je bent ook een huisdierouder die precies weet wat kattennagels kunnen doen met een nieuwe bank, salontafel of comfortabele fauteuil. Maar als je klaar bent om in mooie stukken te investeren, wanhoop dan niet; je hebt opties.
Dus, wat zijn de beste materialen voor banken en meubels voor katten en welke materialen kun je beter helemaal vermijden? Dit is wat je moet weten voordat je gaat winkelen.
Welke banken zijn geschikt voor huishoudens met katten?
Katten moeten iets te krabben hebben. Je kattenmaatjes krabben instinctief. Hun wilde voorouders deden het ook. Maar katten slapen ook dolgraag op een knus en zacht plekje en daarom zullen ze vast veel en lang op je nieuwe bank liggen. Maar dit betekent niet dat je je meubels in aluminiumfolie hoeft te wikkelen - vrijwel het enige materiaal wat katten niet uit kunnen staan. Kies in plaats daarvan een van de volgende stoffen. Ze zijn prachtig en bij uitstek geschikt voor huishoudens met katten:
- Microvezel
- Namaaksuède
- Denim
- Synthetische polyester, kunstzijde, nylon of acryl
Van al deze opties is microvezel een goede keuze omdat het prettig aanvoelt, stijlvol is én stevig. Als je kat eraan krabt, kunnen de microvezels daar wel tegen.
Imitatiematerialen zoals suède en synthetische stoffen hebben niet langer het stigma dat ze ouderwets zijn. Ze zijn momenteel zelfs populairder dan ooit dankzij verschuivingen in designtrends en een verbeterde structuur van de stof. Architectural Digest adviseert kattenbaasjes om te kiezen voor stoffen die "strak geweven" zijn en om "los geweven of stoffen met lussen", zoals linnen en wol, te vermijden. Waarom? Omdat 'kattenspeeltje!' het eerste is wat in je kat opkomt als hij of zij die kleine lusjes of bolletjes ziet.
Dit is ook een goede vuistregel voor stoffen van fauteuils, kussens voor eetkamerstoelen en vloerbedekking. Katten maken geen onderscheid. Als ze de kans krijgen slopen ze alle meubelen die op hun pad komen.
Welk meubelmateriaal is het beste opgewassen tegen katten?
Als je op zoek bent naar meubels die niet van stof zijn, zoals een eettafel en stoelen of een salontafel, overweeg dan om te investeren in kunststof of gelakt hout met gladde oppervlakken waar je kat zijn nagels niet in kan zetten. Sommige katten zien in houten meubelpoten kleine privéboompjes - perfect voor het scherpen van de nagels - maar met tijd en geduld kun je je kat leren zijn instincten te beteugelen en in plaats daarvan een krabpaal te gebruiken, benadrukt de Royal Society for the Prevention of Cruelty to Animals (of RSPCA) in Queensland, Australië. Je kunt ze zelfs proberen te paaien met een zelfgemaakte krabpaal.
Welke materialen kan ik beter vermijden?
Als je op zoek gaat naar meubels en andere huishoudelijke artikelen, kun je materialen zoals chenille, katoen, tweed en zijde beter vermijden omdat kattennagels hier gemakkelijk in kunnen blijven haken. Het zijn fantastische stoffen die je beter kunt gebruiken voor stukken waar je kat niet bij kan.
Dit zijn dit de twee soorten materiaal die je beter niet in huis kunt hebben als je samenwoont met katten:
1. Sisal
Sisal is een agave. De bladeren van deze plant worden onder andere gebruikt voor het maken van tapijten, kleding en manden. Deze vezels zijn heel sterk waardoor het materiaal bij uitstek geschikt is om krabpalen en speelgoed voor katten van te maken. Maar slaap er nog maar een nachtje over voor je besluit dat geweldige sisaltapijt te kopen waar je je zinnen op hebt gezet, want je kat denkt vast en zeker: "wat lief, mijn baasje heeft een prachtig krabkleed voor me gekocht!"
En voor je het weet is je nieuwe kleed veranderd in een berg snippers. Je kunt het je kat natuurlijk niet kwalijk nemen. Katten zijn dol op natuurlijke vezels. Sisal kattenspeeltjes zijn dan weer wel een goed idee.
2. Leer
Leren meubels zijn elegant, zacht en duurzaam, en houden geurtjes en haren van huisdieren niet vast. Daarom is het een gewilde meubelbekleding. Maar als je een kat in huis hebt, is een leren bank niet zo'n goed idee: de nagels van je kat gaan jeuken bij het idee eens fijn in de leren bank te gaan hangen
Op leer zie je elk krasje en zodra je huisdier zijn of haar nagels erin heeft gezet, krijg je dat nooit meer goed. Je kunt leren meubels repareren, maar volgens de leerreparateurs van de Furniture Clinic, vergt dit meestal acht stappen. En zelfs na al die moeite zal het er nooit meer zo goed uitzien als toen je het kocht.
Je kunt ook als je jouw huis deelt met een aantal poezenkinderen hele mooie spulletje neerzetten. Het gaat erom dat je zorgvuldig nadenkt over wat je in huis haalt. Katten zullen minder snel aan stoffen meubelen krabben. Zo geef je ze een goede mix van spullen waar ze hun nagels in kunnen - en willen - zetten en kunnen jij en je pluizige huisgenoten in harmonie met elkaar leven in een prachtig ingericht huis.
Contributor Bio
Christine O'Brien
Christine O'Brien is schrijfster, moeder en al heel lang kattenbaasje bij wie twee Blauwe Russen de dienst in huis uitmaken. Haar werk verschijnt in Care.com, What to Expect, en Fit Pregnancy, waarvoor ze schrijft over huisdieren, zwangerschap en het gezinsleven. Vind en volg haar op Instagram en Twitter @brovelliobrien