Speelt rasgrootte een rol bij de intelligentie van honden?

Gepubliceerd door Jean Marie Bauhaus
minuten leestijd

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Je hebt ongetwijfeld lijsten gezien waarin wordt verklaard welke rassen de intelligentste honden zijn. Hoewel deze lijsten enigszins kunnen verschillen, hebben ze meestal één ding gemeen - ze worden gedomineerd door grotere hondenrassen. Maar hoe zit het met kleine honden? Zijn die dan minder slim? Je weet misschien dat je chihuahua of dwergpoedel een genie is, dus waarom worden deze rassen nooit in deze lijsten opgenomen? Lees verder om te ontdekken waarom jouw favoriete kleine ras nooit op de lijst voorkomt.

Intelligente Honden

Geleidehond helpt een blinde man in de stad
Net zoals mensen verschillende soorten intelligentie en aanleg hebben - de ene persoon kan bijvoorbeeld een wiskundewonder zijn, terwijl de andere muzikaal, artistiek of atletisch is - hebben honden dat ook. Verwijzend naar onderzoek van de toonaangevende expert voor hondenintelligentie identificeert Professor Stanley Coren, Pets4Homes drie verschillende intelligentie categorieën. Deze omvatten:

 • Instinctieve intelligentie. Dit is de geschiktheid van een hond om de taken uit te voeren waarvoor hij gefokt is. Zo worden jachthonden gefokt voor het opsporen van en jagen op prooien, herdershonden worden gefokt om schapen en vee te hoeden en andere werkrassen worden gefokt om specifieke taken te verrichten. Deze maat geeft aan hoe goed deze honden instinctieve taken uitvoeren. Het geeft ook aan hoe afgestemd gezelschapshonden zijn op de stemmingen en emotionele signalen van hun baasjes. Elke hond bezit een zekere mate van instinctieve intelligentie.
 • Adaptieve intelligentie. Deze maatstaf voor intelligentie geeft aan hoe goed een hond problemen kan oplossen zonder menselijke tussenkomst. Een hond heeft bijvoorbeeld adaptieve intelligentie nodig om een stuk voedsel dat op een moeilijk bereikbare plaats is gevallen, op te rapen zonder dat hem is getoond hoe dat moet.
 • Werk- en gehoorzaamheidsintelligentie. Deze maatstaf van intelligentie toont aan hoe goed en hoe snel honden kunnen worden afgericht om zich te gedragen en om taken op commando uit te voeren. Honden die goed scoren in deze categorie hebben de neiging uit te blinken in gehoorzaamheid, behendigheid, sport en andere vormen van training.

Lijsten van intelligente hondenrassen richten zich meestal op de derde categorie, terwijl de eerste twee meestal worden genegeerd. Op enkele uitzonderingen na presteren grote rassen met een gewicht tussen 25 en 40 kilo het best in de laatste categorie.

Kleine honden vs. grote honden

Betekent dit dat kleinere hondenrassen - die minder dan 15 kilo wegen - dom zijn? Absoluut niet! Veel kleine honden scoren goed op de andere maten van intelligentie. En het is het vermelden waard dat honden IQ-tests meer gericht zijn op redeneren en probleemoplossend vermogen dan op gehoorzaamheid en trainbaarheid. Waarom hebben kleine honden dan de neiging om slecht te presteren in deze laatste categorie? Er zijn een paar theorieën, maar voor geen enkele theorie hoeft je hondje zich dom te voelen.

Vorm van hoofd

Een opmerkelijke studie legt een verband tussen de vorm van het hoofd van een hond en het gemak van training, aldus Psychology Today. De theorie is dat zowel brachycephale honden - die met korte gezichten en platte neuzen, zoals bulldogs en mopshonden - als dolichocephale honden - die met smalle, langwerpige gezichten, zoals greyhounds - werden gefokt voor specifieke taken: de eerste om te vechten en te waken, de tweede om te rennen en op prooi te jagen. Bij mesocefale honden - honden met een gemiddelde kop, zoals Labrador retrievers - ontbreekt een dergelijke specialisatie, waardoor zij volgens de onderzoekers over een grotere cognitieve flexibiliteit beschikken, waardoor zij beter nieuwe taken kunnen aanleren.

Temperament

schattig Maltezer hondje zit in het gras
Het temperament van een hond kan ook van invloed zijn op zijn trainbaarheid en onderdanigheid. Rassen die typisch op de lijst van intelligente honden staan, zoals golden retrievers of border collies, zijn over het algemeen uiterst vriendelijk en willen hun baasjes graag tevreden stellen. Kleine honden daarentegen zijn, volgens een studie uit 2010 in Applied Animal Behaviour Science, vaak angstiger en prikkelbaarder, vertonen koppigheid en gehoorzamen slecht.

Sommigen beweren dat het hebben van een eigen geest en wil kleine honden intelligenter maakt dan hun grotere, meer zorgeloze tegenhangers. Wat angstigheid en opgewondenheid betreft, is het begrijpelijk dat de wereld voor kleine honden enger is dan voor grote honden. Het is mogelijk dat kleine honden het te druk hebben met letten op mogelijke gevaren om zich bezig te houden met het aanleren van nieuwe kunstjes.

Invloed van de huisdiereigenaren

Een andere theorie is dat de over het algemeen slechtere prestaties van kleine honden in de categorie gehoorzaamheid en training niets te maken hebben met aangeboren aanleg, maar alles met hun behandeling en conditionering. Uit de studie in Applied Animal Behaviour Science blijkt dat baasjes van kleine honden de neiging hebben om met hun hond om te gaan op een manier die agressie, opgewondenheid en angstgevoelens versterkt en het aanleren van gehoorzaamheid ondermijnt. Zo zijn baasjes van kleine honden over het algemeen minder consequent in de training van en interactie met hun honden dan ouders van grote honden. Baasjes van kleine honden hebben ook de neiging om meer te vertrouwen op straffen, zoals schelden en aan de lijn trekken om het gedrag van hun honden te corrigeren. Daarvan is aangetoond dat het angst en agressie bij honden versterkt. Uit de studie bleek ook dat baasjes van kleine honden doorgaans minder betrokken zijn bij spel en gezamenlijke activiteiten, zoals apporteren of wandelen - activiteiten die doorgaans beter opgevoede, gehoorzame honden opleveren.

Hoewel het lijkt alsof deze lijsten van de meest intelligente honden zijn bevooroordeeld in de richting van grotere honden, zijn ze meestal bevooroordeeld in de richting van honden die graag willen behagen en gemakkelijk te trainen zijn. Begrijp ons niet verkeerd - er zijn zeker slimme honden nodig om goede manieren te leren en bepaalde taken uit te voeren. En veel van de rassen op lijsten met intelligente honden zijn uitstekende diensthonden, politiehonden en militaire honden, die allemaal ons respect afdwingen.

Maar jij kent je hond het beste. Als je ervan overtuigd bent dat je kleine hond briljant is, heb je het niet mis. Waar het op neerkomt is dat je geen lijst nodig hebt om je te laten vertellen of je hond intelligent is - en je hond hoeft niet slim te zijn om liefde en genegenheid waardig te zijn.

Over de auteur

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhaus is romanschrijfster van beroep en afkomstig uit Tulsa, Oklahoma (VS), waar ze heel wat artikelen over huisdieren schrijft voor haar blog.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde producten

 • HILL'S SCIENCE PLAN Perfect Weight Small & Mini Adult Hondenvoer met Kip

  <p> <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Perfect Weight heeft een unieke mix van ingrediënten en een laag vetgehalte. Samengesteld om uw hond te helpen een gezond gewicht te bereiken voor een langere levensverwachting. </p><p><br><b> 
 • HILL'S SCIENCE PLAN Light Small & Mini Adult Hondenvoer met Kip

  <p><span class='nowrap'>Science Plan</span><sup>TM™</sup> Canine Adult Small & Miniature is samengesteld om honden van een klein ras te helpen bij het behoud van het ideaal gewicht en om de gezondheid van mond en gebit te ondersteunen. Met omega-6 vetzuren voor een glanzende vacht en toegevoegd L-carnitine voor een effectieve vetverbranding.</p>
 • HILL'S SCIENCE PLAN Healthy Mobility Small & Mini Adult Hondenvoer met Kip

  Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Canine Adult <span class='nowrap'>Healthy Mobility</span> / Optimale Mobiliteit Mini is speciaal samengesteld ter ondersteuning van een optimale mobiliteit en soepele gewrichten bij honden die de voorkeur geven aan een kleiner brokje. Verrijkt met omega-3 vetzuren en wetenschappelijk bewezen anti-oxidanten.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Small & Mini Mature Adult 7+ Hondenvoer met Kip

  <p> <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Small & Miniature is samengesteld om een sterk immuunsysteem, gezonde vitale organen en de gezondheid van mond en gebit te ondersteunen. Met klinisch bewezen antioxidanten en natuurlijke ingrediënten en met toegevoegde vitaminen en mineralen.</p>